Στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας θα βρεθεί το πρωί της 18ης Μαρτίου 2022 ο προφυλακισμένος ηθοποιός Πέτρος Φιλιππίδης.
Ο κύβος ερρίφθη μετά και από την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος το οποίο κατέστη αμετάκλητο αφού ο κατηγορούμενος δεν άσκησε έφεση και έτσι σε λιγότερο από τρεις μήνες θα λογοδοτήσει ενώπιον των τακτικών δικαστών και των ενόρκων που θα αποτελέσουν τη σύνθεση του δικαστηρίου για βιασμό κατ’ εξακολούθηση, το 2008 αλλά και δύο απόπειρες βιασμού το 2010 και το 2014
Οι καταγγελίες
Οι καταγγελίες των γυναικών που έγιναν σε βάρος του Πέτρου Φιλιππίδη ήταν αυτές που τον έφεραν στη θέση του κατηγορούμενου αντιμέτωπο με βαρύτατα αδικήματα και οδήγησαν στην προσωρινή του κράτηση, τον περασμένο Ιούλιο ενώ ο ίδιος αρνείται τις κακουργηματικου πράξεις που του αποδίδονται.
Πώς ξεκίνησαν όλα
Όταν η Ζέτα Δούκα κατήγγειλε τον Γιώργο Κιμούλη στον αέρα της εκπομπής της Δανάης Μπάρκα για βίαιη συμπεριφορά, με φόντο τις καταγγελίες που μόλις είχαν έρθει τότε στο φως της δημοσιότητας από τη Σοφία Μπεκατώρου, κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί το ντόμινο αποκαλύψεων που θα ακολουθούσε κλονίζοντας συθέμελα το ελληνικό θέατρο.
Οι καταγγελίες έπεφταν σαν… μετεωρίτης με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) να δέχεται καθημερινά δεκάδες καταγγελίες ηθοποιών για λεκτική, εργασιακή και σεξουαλική κακοποίηση από συναδέρφους τους.
Ανάμεσα σε αυτές τις καταγγελίες, ήταν και αυτές τριών γνωστών ηθοποιών, της Λένας Δροσάκη, της Άννας Μαρίας Παπαχαραλάμπους και της Πηνελόπης Αναστασοπούλου πρόκειται για τις γυναίκες που βοήθησαν ώστε να ξεκινήσει η καθίζηση του Πέτρου Φιλιππίδη.
Οι τρεις ηθοποιοί κατηγόρησαν τον Πέτρο Φιλιππίδη αναφέροντας συγκεκριμένα περιστατικά επί και εκτός σκηνής για ασελγείς πράξεις, λεκτική βία και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας.
Το όνομα του άλλοτε κορυφαίου ηθοποιού έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία, αφού κανείς δεν περίμενε ότι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, κάποτε λαμπερός απόφοιτος του «Θεάτρου Τέχνης» που είχε ξεχωρίσει για την κωμική του στόφα ήδη από την παράσταση τα «Θεϊκά Λόγια» δίπλα στη Μάγια Λυμπεροπούλου όταν εμφανίστηκε στο θέατρο για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του ’80, θα παρακολουθούσε μετά από 35 χρόνια μιας επιτυχημένης καριέρας, τη χιονοστιβάδα των καταγγελιών, από… το κελί του.
Είτε αυτό ήταν το σπίτι του, στο Ψυχικό, στο οποίο βρισκόταν κλειδωμένος εδώ και περίπου πέντε μήνες, είτε αυτό είναι στις φυλακές Τρίπολης, όπου κατά πάσα πιθανότητα θα βρεθεί από σήμερα…
Το εξώδικο
Μετά τις καταγγελίες των τριών συναδέρφων του, ο Πέτρος Φιλιππίδης αποφάσισε πως η καλύτερη λύση θα ήταν, μέσω του δικηγόρου του, να στείλει προς τα ΜΜΕ ένα προληπτικό εξώδικο, καρφώνοντας μόνος του το όνομά του ακόμα και σε αυτούς που δεν ήξεραν ή δεν ήθελαν να υποψιαστούν.
Προφανώς ο ηθοποιός σε μια κίνηση για να προλάβει τις εξελίξεις και αφού όπως λέγεται ακόμα και οικεία του πρόσωπα έκαναν δεκάδες τηλεφωνήματα ακόμα και στο ΣΕΗ ώστε οι καταγγελίες να μη δημοσιοποιηθούν, ο ηθοποιός αποφάσισε και έστειλε το εξώδικο στο οποίο ανάμεσα σε άλλα αναγράφονται:
«Με λύπη παρατηρώ ότι τα τελευταία 24ωρα στήνονται ιδιότυπες τηλεδίκες.
Αρνούμαι να κατακρεουργηθώ σε τηλεοπτικά παράθυρα, όπου ο κάθε ομιλών θα εκφέρει μια άποψη χωρίς να είναι σε θέση να διασταυρώσει προηγουμένως την όποια αναφορά σε αρμόδια αρχή, με αποτέλεσμα τη σπίλωση του ονόματός μου και της προσωπικότητάς μου.
Σέβομαι οποιονδήποτε επιθυμεί να καταγγείλει μια συμπεριφορά, αλλά η Πολιτεία έχει θεσπίσει μια συγκεκριμένη διαδικασία για κάθε καταγγελία, και σίγουρα αυτή δεν είναι μέσω τηλεοπτικών εκπομπών, ιστοσελίδων μέσων κοινωνικής δικτύωσης» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Πέτρος Φιλιππίδης.
«Ξέρετε ποιος είμαι τα τελευταία 35 χρόνια. Ας μην καταδικάσουμε συλλήβδην όλο το θέατρο.
Παρακαλώ θερμώς να σεβαστείτε τη σύζυγό μου και το παιδί μας, καθώς με τηλεδικαστήρια δεν αποκαλύπτεται η αλήθεια, αλλά προοικονομείται υπαιτιότητα χωρίς νόμιμο έρεισμα.
Για όποιον δεν σεβαστεί αυτήν την ειλικρινή και αυθόρμητη τοποθέτησή μου, επιφυλάσσομαι ρητώς παντός εν γένει νομίμου δικαιώματός μου» καταλήγει η ανακοίνωση.
Το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό αφού το όνομά του σε λίγη ώρα έγινε πρώτο trend στο Twitter και… έπαιζε πλέον παντού.