Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας θα καθίσει στις 11 Φεβρουαρίου 2022 ο προφυλακισμένος ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος κατηγορείται για τέσσερις υποθέσεις βιασμού.
Ο κατηγορούμενος είναι ο πρώτος ηθοποιός, ο οποίος θα δικαστεί, μετά από σχετικές καταγγελίες σε βάρος του στο πλαίσιο του κινήματος του #metoo.
Πριν από λίγες ημέρες είχε εκδοθεί παραπεμπτικό βούλευμα από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών και σύμφωνα με δήλωση του δικηγόρου του κατηγορούμενου, Αλέξη Κούγια, ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν άσκησε έφεση κατά του πρωτόδικου βουλεύματος ζητώντας μάλιστα τον άμεσο προσδιορισμό της εκδίκασης της υπόθεσης.
Μετά τον προσδιορισμό της δίκης ο δικηγόρος του ηθοποιού δήλωσε ότι «τόσο το δικηγορικό μας γραφείο και ο επικεφαλής αυτού κ. Αλέξιος Κούγιας όσο και ο εντολέας μας θέλουμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για αυτή την εξέλιξη. Δεν επιθυμούμε να κάνουμε καμία τοποθέτηση για την ουσία της υποθέσεως και το μόνο που θέλουμε να δηλώσουμε, είναι ότι τόσο ο κ. Αλέξιος Κούγιας και οι συνεργάτες του γραφείου όσο και ο κ. Δημήτριος Λιγνάδης θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό και νόμιμο, για να εκδοθεί μια δίκαιη απόφαση».
«Οι μηνυτές περιμένουν τη μέρα που θα καταθέσουν»
Στην εκπομπή MEGA Καλημέρα μίλησε ο δικηγόρος των μηνυτών, Γιάννης Βλάχος.
«Ήταν αναμενόμενο ότι θα προσδιοριζόταν η εκδίκαση της υπόθεσης πριν την ολοκλήρωση του δωδεκαμήνου, όπως επιβάλλει ο νόμος. Θα ξεκινήσει το δικαστήριο, αν δεν έχει ολοκληρωθεί η ακροαματική διαδικασία μέχρι τη συμπλήρωση του δωδεκαμήνου, θα παραταθεί μέχρι να έχουμε την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης», είπε ο κ. Βλάχος.
«Υπάρχουν πολλές καταγγελίες που δεν οδηγήθηκαν στη διαδικασία της ποινικής διερεύνησης γιατί είχαν ήδη παραγραφεί. Οι υποθέσεις που έχουν φτάσει στη Δικαιοσύνη έχουν κριθεί αυστηρά από το παραπεμπτικό βούλευμα, που με συγκεκριμένες αξιολογήσεις που έκανε αποφάσισε την παραπομπή του κατηγορούμενου στο ακροατήριο», εξήγησε ο ίδιος.
«Για τους δικούς μου εντολείς, η ακροαματική διαδικασία είναι η κορύφωση. Περιμένουν τη μέρα που θα κληθούν να καταθέσουν. Ο ένας είναι κάτοικος εξωτερικού, όμως η θέλησή του είναι να είναι εδώ. Το νόημα της ακροαματικής διαδικασίας είναι το δικαστήριο να έχει – πέραν των στοιχείων – την αίσθηση της διαδικασίας, ώστε να σχηματιστεί η δικανική πεποίθηση», τόνισε κλείνοντας ο κ. Βλάχος.