Είναι ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο από την τραγωδία με έναν εργαζόμενο νεκρό και 2 τραυματίες στον ΗΣΑΠ τον περασμένο Νοέμβριο. Η κάμερα ασφαλείας καταγράφει καρέ - καρέ τη «βουτιά» απελπισίας των ανθρώπων που πηδούν από το βαγόνι για να σωθούν.
16 Νοεμβρίου. Το τρένο που έχει ξεκινήσει από την Κηφισιά για να πραγματοποιηθούν εργασίες στις ράγες, παρουσιάζει βλάβη στα φρένα με αποτέλεσμα να αρχίσει να κινείται ανεξέλεγκτα. Πάνω βρίσκονται 5 εργαζόμενοι που καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να το σταματήσουν.
Ώρα 4 και 10 τα ξημερώματα. Δύο από αυτούς αποφασίζουν να πηδήξουν στο κενό όταν η λοκομοτίβα που κινείται με σχεδόν 45 χιλιόμετρα φτάνει στο σταθμό της Ειρήνης. Η εικόνα κόβει την ανάσα.
Όπως φαίνεται στο βίντεο – ντοκουμέντο που αποκαλύπτει το MEGA, ο ένας εργάτης χτυπά αρχικά στην κολώνα της αποβάθρας και καταλήγει πάνω στις γραμμές. Σαν από θαύμα, τον βλέπουμε να σηκώνεται όρθιος. Πάνω στην αποβάθρα φαίνεται και ο δεύτερος συνάδελφός του που μόλις έχει σταθεί στα πόδια του να τον πλησιάζει για να δει εάν είναι καλά.
Σε κατάσταση σοκ προσπαθούν να συνέλθουν. Ο ένας βγάζει το μπουφάν του και ο άλλος προχωρά πάνω στις γραμμές και μετά από λίγα δευτερόλεπτα ανεβαίνει στην απέναντι πλευρά της αποβάθρας.
Ένα λεπτό αργότερα, στις 4 και 11, το τρένο φτάνει στο σταθμό του Νέου Ηρακλείου. Ένας τρίτος εργαζόμενος κάνει το ίδιο. Πηδά για να σωθεί.
Η σκηνή είναι σοκαριστική. Χτυπά με το σώμα πάνω σε κολώνα, εκσφενδονίζεται, περνά ξυστά από το τέλος του βαγονιού και πέφτει με το κεφάλι στις ράγες.
Σχεδόν ένα λεπτό μετά εμφανίζεται ένας υπάλληλος του ΗΣΑΠ. Τον βλέπει ακίνητο πάνω στις γραμμές. Δεν έχει καταλάβει τι έχει συμβεί. Πιάνει το κεφάλι του και τραβά τα μαλλιά του. Αρχίζει να καλεί σε βοήθεια.
Τρία λεπτά αργότερα φτάνουν ακόμη τρεις συνάδελφοί του. Τους δείχνει με το χέρι τον τραυματισμένο άνδρα.
Η λοκομοτίβα συνεχίζει την τρελή της πορεία. Ο 40χρονος εργοδηγός δεν προλαβαίνει να πηδήξει και αυτός. Το τρένο πέφτει πάνω σε συρμό, ο οποίος είχε τοποθετηθεί επίτηδες στο σημείο για να ανακοπεί η πορεία του. Ο θάνατός του ακαριαίος.
Τόσο το κύριο όσο και το εφεδρικό σύστημα πέδησης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, δε δούλεψαν, με αποτέλεσμα η λοκομοτίβα να μην μπορέσει να σταματήσει παρά τις προσπάθειες του χειριστή της.
Οι δύο τραυματίες εργάτες, ένας Έλληνας και ένας Ολλανδός, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και μετά από κάποιες ημέρες επέστρεψαν στο σπίτι τους. Οι συγγενείς του 40χρονου όμως, που έχασε τόσο άδικα τη ζωή του, ζητούν δικαίωση. Να μάθουν ποιοι είναι οι υπαίτιοι πίσω από αυτή την τραγωδία.
«Οι άνθρωποι λειτούργησαν αυτοβούλως – Δε βρέθηκε κάποιος από τη ΣΤΑΣΥ να τους καθοδηγήσει»
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε σχετικά ο δικηγόρος του ανθρώπου που έχασε τη ζωή του στο τραγικό δυστύχημα, Δημήτρης Φούτσης.
«Ο άτυχος Πέτρος δεν επέβαινε στο βαγόνι όταν συγκρούστηκε με την αμαξοστοιχία. Είχε πηδήξει, σε σημείο που δεν υπήρχε σταθμός, για αυτό και δεν έχουμε βίντεο της πτώσης. Υπάρχουν φήμες από τους υπαλλήλους της ΣΤΑΣΥ που τον βρήκαν στο σημείο ότι έπεσε σε ένα δέντρο. Ήταν σε ένα πλάτωμα, όπου θεώρησε ότι ήταν καλό να πηδήξει. Αλλά η ταχύτητα ήταν τέτοια που ήταν δύσκολο για κάποιον αν δεν πηδούσε σε σταθμό να σωθεί», είπε ο κ. Φούτσης.
«Είναι νωρίς για να καταδείξουμε τους υπαίτιους. Ολοκληρώνεται η προανάκριση. Το βίντεο το είδαμε από το κανάλι σας. Δεν έχουμε εικόνα των καταθέσεων, των συνομιλιών, των βίντεο. Αλλά είναι δεδομένο ότι οι τεχνικοί διευθυντές που ήταν υπεύθυνοι για τη συντήρηση και τη λειτουργία του σιδηροδρόμου, και από τη ΣΤΑΣΥ και από τη γερμανική εταιρία, έχουν ευθύνη», συνέχισε ο ίδιος.
«Πρέπει να τονίσουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι λειτούργησαν αυτοβούλως. Δεν βρέθηκε κάποιος από τη ΣΤΑΣΥ να τους καθοδηγήσει για το τι έπρεπε κάνουν. Δεν υπήρχε κατά τα φαινόμενα μια πολιτική διαχείρισης του κινδύνου», τόνισε ο κ. Φούτσης κλείνοντας.