Σε ισχύ τίθενται από σήμερα, 30 Δεκεμβρίου, τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την εστίαση, με φόντο τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.
Ειδικότερα, από σήμερα ισχύουν τα εξής μέτρα:
– Τα μαγαζιά θα λειτουργούν έως τις 00:00, χωρίς όρθιους
– Επιβάλλεται όριο έξι ατόμων ανά τραπέζι, ενώ θα υπάρξουν και αποστάσεις
– Απαγορεύεται πλήρως η μουσική
– Υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP2/KN95 ή διπλή μάσκα σε σουπερμάρκετ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς επίσης και στους εργαζόμενους στην εστίαση
– Σύσταση για διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας όπου υπάρχει συγχρωτισμός
– Στα γήπεδα θα υπάρχει περιορισμός στο 10% της χωρητικότητας με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα
– Τηλεργασία τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό τομέα έως το 50%. Θα υπάρχει κυλιόμενο ωράριο
– Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρόνιων πασχόντων, επισκεπτήριο με PCR 48 ωρών και αυστηροποίηση επισκεπτηρίων στα νοσοκομεία.
Τι ισχύει για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς
Ωστόσο, στα μέτρα υπάρχει μία εξαίρεση.
Αυτή αφορά το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς καθώς μόνο για το συγκεκριμένο βράδυ (από Παρασκευή δηλαδή 31/12 προς Σάββατο 01/01), τα μαγαζιά θα λειτουργούν ως τις 02:00, αλλά με όλα τα παραπάνω μέτρα.
«Είμαστε σε αυξητική τάση»
«Είναι δεδομένο ότι είμαστε σε μια αυξητική τάση της εξέλιξης της ‘Όμικρον’», είπε, μιλώντας στο MEGA, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα των μέτρων που ξεκινούν σήμερα, θα φανεί σε περίπου 10 ημέρες.
«Περιμένουμε μια συνεχώς αυξητική πορεία τις επόμενες 10 μέρες».
50.000 κρούσματα έως τις 10 Γενάρη
Αυτή η αυξητική πορεία ωστόσο, αναμένεται να δώσει ρεκόρ κρουσμάτων, με τον καθηγητή να προβλέπει έως και 60.000 κρούσματα σε μία ημέρα.
«Ο μέσος όρος σήμερα είναι περίπου στο 12.100. Αυτή η τιμή, σε βάθος χρόνου, μπορεί να φτάσει σε αριθμούς 50.000 – 60.000 κρουσμάτων μέσο όρο. Τις επόμενες 10 μέρες μπορούμε να φτάσουμε στις 30.000 – 40.000 κρούσματα μέσο όρο. Δε θα εκπλαγώ, δε θα μου φανεί περίεργο, αν δούμε 50.000 κρούσματα μέχρι τις 10 Ιανουαρίου».
«Ο ιός έχει έντονη δυναμική. Θα πάρουν χρόνο τα μέτρα αυτά για να έχουν αποτέλεσμα», συμπληρώνει και επισημαίνει ότι «γύρω στις 23 Γενάρη θα έχουμε πιθανή κορύφωση μετά την οποία θα μιλάμε για αποκλιμάκωση».
Για τα σχολεία
Αναφερόμενος στα σχολεία και τη συζήτηση γύρω από το άνοιγμά τους ή μη, ο κ. Σαρηγιάννης σημειώνει:
«Τα σχολεία έχουμε υποχρέωση να διατηρήσουν τη συνεχή τους καλή λειτουργία».
Όπως επισήμανε, θα μπορούσαν ίσως να ανοίξουν μία εβδομάδα αργότερα η οποία ωστόσο θα μπορούσε να αναπληρωθεί το καλοκαίρι και όχι να χαθεί ή να γίνει με τηλεκπαίδευση.
Ωστόσο, στην προσπάθεια των ανοιχτών σχολείων «θα πρέπει να βοηθήσουν οι γονείς οι οποίοι πρέπει να τρέξουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους».
«Η Ελλάδα άργησε να πάρει μέτρα»
Την άποψη ότι η Ελλάδα άργησε να πάρει μέτρα, εξέφρασε ο Γιάννης Πρασσάς, διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του πανεπιστημίου του Τορόντο.
«Η Ελλάδα άργησε να πάρει μέτρα, δεν υπάρχει εγρήγορση. Δεν είχε το περιθώριο να περιμένει να δει πού θα πάει αυτό το πράγμα. Θα είχαμε κερδίσει σημαντικό χρόνο και τα μέτρα που θα παίρναμε θα ήταν ηπιότερα αν τα παίρναμε νωρίτερα».
Ο κ. Πρασσάς αναφέρθηκε στη σημασία του εμβολιασμού.
«Αυτό που προκύπτει είναι ότι τα εμβόλια είναι εξαιρετικά όσον αφορά την προστασία από την πιθανότητα να νοσήσουμε σοβαρά και να καταλήξουμε σε ΜΕΘ. Υπάρχει για άλλη μια φορά η λάθος εντύπωση ότι αφού μπορούμε και κολλάμε δε λειτουργούν τα εμβόλια. Αυτό είναι λάθος. Προστατεύουν από την πιθανότητα να νοσήσουμε σοβαρά».
Ο κ. Πρασσάς συμμερίζεται την σκέψη του κ. Σαρηγιάννη για τα σχολεία.
«Υπάρχουν άλλα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε πριν μιλήσουμε για κλείσιμο σχολείων», τόνισε και υπογράμμισε τη σημασία του εμβολιασμού.
«Όλα τα δεδομένα που έχουμε δείχνουν ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως, το ρίσκο που έχουν να νοσήσουν σοβαρά είναι πάρα πολύ μικρό».