Μετά τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πορείας της πανδημίας, οι αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου πληθαίνουν με πολλούς επαγγελματίες να ζητούν μέτρα στήριξης από το κράτος.
Για τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών μίλησε ο Χρήστος Σταϊκούρας και δεν απέκλεισε μεταξύ άλλων να εφαρμοστεί εκ νέου το μέτρο της αναστολής εργασίας.
Για αυτό όπως και για τα άλλα μέτρα που εξετάζονται, ο υπουργός Οικονομικών, ανέφερε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού πρώτα υπάρξουν ενδείξεις για τον αντίκτυπο των νέων περιοριστικών μέτρων.
Η οικονομία είναι ακόμα ανοιχτή
Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο κ. Σταϊκούρας είπε χαρακτηριστικά: «Τα τελευταία δύο χρόνια το οικονομικό επιτελείο έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί με ψυχραιμία. Η οικονομία είναι ακόμη ανοιχτή. Προς το παρόν δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη τα περιοριστικά μέτρα. Πρέπει να δούμε τον αντίκτυπό τους μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα». Εξήγησε δε πως «αν το πρόβλημα εξαντληθεί σε 2 -3 εβδομάδες είναι πολύ διαφορετικό από το να κρατήσει 2-3 μήνες».
Οι αναστολές εργασίας από τα πρώτα μέτρα που θα ληφθούν
Κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα στήριξης που ζητεί η αγορά (μείωση ενοικίων, περαιτέρω μείωση ΦΠΑ κτλ) τόνισε ότι προτεραιότητα έχει πάντα η προστασία των θέσεων εργασίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ένα από τα πρώτα μέτρα που θα μπορούσαν να επιστρέψουν είναι οι αναστολές και η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
«Τα γρήγορα αντανακλαστικά πρέπει να υπάρχουν στην αναστολή εργασίας. Για τα υπόλοιπα πρέπει να αξιολογηθεί η κατάσταση», ανέφερε.
Επιστρεπτέα Προκαταβολή
Σε ό,τι αφορά στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή, ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί κι άλλο το ποσό της επιστροφής των ενισχύσεων μέσα στο 2022, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η υγειονομική κρίση, έχουμε μάθει να μην αποκλείουμε τίποτα».
Στο σκέλος της ενέργειας, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η κυβέρνηση και το 2022 θα συνεχίσει να βοηθά νοικοκυριά και επιχειρήσεις με αυτά τα μέτρα που ξέρουμε έως τώρα και άλλα που θα ανακοινώσουμε το επόμενο διάστημα.
«Συν-εργασία» – Παρατείνεται έως τις 31 Μαρτίου 2022 το πρόγραμμα
Παρατείνεται έως τις 31 Μαρτίου 2022 το πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», με απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών και του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022, στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» εντάσσονται οι εργαζόμενοι που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης, κατά την 31η Οκτωβρίου 2021, (τα στοιχεία των οποίων αντλούνται από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ») σε επιχειρήσεις που πληρούν τα οικονομικά στοιχεία που ορίζονται στην απόφαση, τα οποία είναι ίδια με αυτά που ίσχυαν για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2021.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», που «τρέχει» από τον Ιούνιο του 2020, αναδείχθηκε σε σημαντικό εργαλείο στήριξης της απασχόλησης κατά την περίοδο της πανδημίας, ενισχύοντας το εισόδημα των εργαζομένων και ανακουφίζοντας παράλληλα τις επιχειρήσεις από ένα σημαντικό μέρος του μισθολογικού κόστους.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, για το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έχουν δαπανηθεί, μέχρι στιγμής, πάνω από 150 εκατ. ευρώ, ενώ τον Νοέμβριο ήταν ενταγμένοι στον μηχανισμό περί τους 30.000 εργαζόμενους.
Αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος, υπενθυμίζεται ότι ο εργοδότης μπορεί να περιορίσει τον χρόνο εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσεως εργασίας. Για τον χρόνο που δεν εργάζεται ο εργαζόμενος, ο κρατικός προϋπολογισμός ενισχύει τον ίδιο τον εργαζόμενο, καλύπτοντας το 60% της αμοιβής, (μέχρι ενός συγκεκριμένου ύψους), που αντιστοιχεί στο διάστημα αυτό. Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας.