Για την πορεία της πανδημίας και την επικινδυνότητα της μετάλλαξης Όμικρον μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του πανεπιστημίου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.
«Μιλάμε για μολύνσεις, και όχι για κρούσματα. Αυτοί οι άνθρωποι πήγαν περπατώντας στα κέντρα υγείας, στα φαρμακεία ή στα νοσοκομεία. Άρα είναι άνθρωποι με ήπια νόσο» σημείωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, τονίζοντας ότι το γεγονός αυτό είναι θετικό.
«Παρακολουθώντας τη Νότια Αφρική και την Αγγλία, είδαμε ότι από τη στιγμή που άρχισε να έχει εκθετική αύξηση, αυτή εξαντλήθηκε περίπου σε ένα μήνα» τόνισε ο κ. Γουργουλιάνης, υπογραμμίζοντας ότι το κύμα της πανδημίας φαίνεται να προχωρά γρήγορα στην αύξησή του, αλλά και στην πτώση του. «Με αυτά τα δεδομένα φαίνεται να εξαντλείται γρηγορότερα, πιθανότατα στις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου» πρόσθεσε.
«Έχουμε αυτή την εκθετική αύξηση στην πατρίδα μας από τις 24 Δεκεμβρίου, άρα μόλις μια εβδομάδα. Αλλά η εικόνα που έχουμε είναι ότι αυξάνονται οι εισαγωγές στο νοσοκομείο, αλλά όχι με βαριά νόσηση» εξήγησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του πανεπιστημίου Λάρισας για την κλινική εικόνα των κρουσμάτων, υπογραμμίζοντας ότι όσοι πολίτες είναι εμβολιασμένοι και με τις τρεις δόσεις του εμβολίου είναι πλήρως προστατευμένοι και από τη μετάλλαξη Όμικρον.
Για την πιθανή επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον και την πορεία της πανδημίας, ο κ. Γουργουλιάνης υποστήριξε ότι «μια μεταδοτική μετάλλαξη αντικαθιστά πολύ γρήγορα μια λιγότερο μεταδοτική μετάλλαξη. Επομένως πολύ γρήγορα θα είναι περισσότερες οι μολύνσεις από την Όμικρον, παρά από τη Δέλτα».
«Κάπως έτσι βλέπουμε το τέλος μιας πανδημίας, δεν ανακοινώνεται από την τηλεόραση, αλλά βλέπουμε να εκφυλίζεται η πανδημία, να έχει λιγότερους θανάτους και λιγότερες νοσηλείες» συμπλήρωσε ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.
«Επειδή είμαι γιατρός της πρώτης γραμμής, θα έλεγα ότι αυτοί οι 160.000 πολίτες άνω των 60 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι θα πρέπει να κάνουν άμεσα το εμβόλιο, γιατί κολλήσουν θα έχουν μεγάλες πιθανότητες να μπουν στο νοσοκομείο» κατέληξε ο κ. Γουργουλιάνης, υποστηρίζοντας ότι από τη μετάλλαξη Όμικρον θα φορτωθούν τα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων, όχι όμως και οι εισαγωγές για νοσηλείες.
Τέλος, υπογράμμισε ότι αν συνεχιστεί η μετάλλαξη Όμικρον, που εκδηλώνεται με πιο ήπια χαρακτηριστικά, τότε ίσως να μην χρειαστεί τέταρτη δόση εμβολιασμού. «Αν επιβεβαιωθεί το επόμενο δεκαήμερο ότι είναι μια ήπια μετάλλαξη, που προκαλεί ήπια νόσο, τότε δεν θα χρειαστεί τέταρτη δόση εμβολιασμού» συμπλήρωσε ο κ. Γουργουλιάνης.