Εδώ και πολλές μέρες οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τον τρόμο της ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας, ενώ την ίδια ώρα καλούνται να βάλουν και βαθιά το χέρι στην τσέπη για ένα μοριακό τεστ που είναι και το μόνο που μπορεί να εξασφαλίσει άδεια νόσησης και πιστοποιητικό.
Η δυσφορία των πολιτών εύλογη και με αυτή την εικόνα είχαμε σήμερα τις ανακοινώσεις ότι από την Πέμπτη η ανώτατη τιμή του μοριακού τεστ δεν θα ξεπερνά τα 47 ευρώ. Αίσθηση προκαλεί η παρέμβαση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου που αφήνει να εννοηθεί ότι η μείωση της τιμής μπορεί να φέρει και μειωμένη αξιοπιστία στα τεστ.
Ουρές και πολύωρη αναμονή για ένα δωρεάν μοριακό ή rapid τεστ.
Στα 47 ευρώ το PCR
Το κόστος για το μοριακό τεστ έφθανε και τα 80 € σε κάποια διαγνωστικά κέντρα για πιο γρήγορα αποτελέσματα. Από την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου ορίζεται πλαφόν ανώτατης τιμής τα 47 ευρώ, δηλαδή 13 ευρώ λιγότερο από τη μέση τιμή που είναι τα 60 ευρώ.
Όσοι όμως επιλέξουν να κάνουν το τεστ στο σπίτι μπορεί να πληρώσουν μέχρι και 120 ευρώ, καθώς στις τιμές εκτός διαγνωστικών κέντρων δεν υπάρχει πλαφόν.
Πολύωρη αναμονή για τα δωρεάν τεστ
Έξω από όλα τα δωρεάν σημεία ελέγχου οι ουρές και σήμερα σχηματίστηκαν από νωρίς το πρωί.
Μία ακόμα και δύο ώρες πριν ανοίξει το κέντρο Υγείας στην Καλλιθέα, οι περισσότεροι έχουν σχηματίσει ήδη ουρά για να κάνουν δωρεάν έλεγχο.
Ουρές σχηματίστηκαν σήμερα και στο ΙΚΑ της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Διπλός ο φόρτος για τους εργαζόμενους καθώς σήμερα πραγματοποιούνται και εμβολιασμοί.
«Κόντρα» για το κόστος
Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ότι η μείωση των τιμών στα PCR μπορεί να φέρει μείωση στην ποιότητα υπηρεσιών.
«Κατεβαίνοντας προς τα κάτω δύο τινά θα συμβούν, η θα χάσουμε από ποιότητα ή σε ορισμένες περιοχές που η υπηρεσία πραγματικά κοστίζει τόσο πολύ, δε θα έχουμε την υπηρεσία», ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Το κόστος των τεστ αποτέλεσε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.
«Η χώρα μας επαναλαμβάνω, είναι πρωταθλήτρια στην χρήση διαγνωστικών τεστ στην Ευρώπη, στις πέντε χώρες με τα περισσότερα τεστ και θα έλεγα ακόμα υψηλότερα στις χώρες που έχουν διατεθεί δωρεάν self τεστ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
«Η κυβέρνηση να αφήσει την κοροϊδία και να συνταγογραφήσει δωρεάν τα μοριακά και τα rapid τεστ όπως γίνεται σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η κυβέρνηση κάνει παζάρια με τους μεγάλους ιατρικούς ομίλους χωρίς να υπολογίζει το δημόσιο συμφέρον», ανέφερε η ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής.
«Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης μείωσε το κόστος των PCR στα 47 ευρώ χωρίς καν να δίνει τη δυνατότητα αυτά να συνταγογραφούνται», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25.
Είναι τέτοια η ανησυχία του κόσμου που ενδεικτικά σε μια ημέρα, την περασμένη εβδομάδα έγιναν σε ιδιωτικά κέντρα περίπου 50.000 rapid και μοριακά τεστ.
Κορωνοϊός – Αλαλούμ με τα rapid test – Μετά την ΕΡΓΑΝΗ τα «απορρίπτει» & ο ΕΦΚΑ – Έρχεται ΚΥΑ
Εμπόδια στη λειτουργία των επιχειρήσεων και ταλαιπωρία για χιλιάδες εργαζόμενους έχουν προκληθεί εξαιτίας του θολού τοπίου σχετικά με την κάλυψη των εργαζόμενων που νοσούν από κορωνοϊό.
Καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμη η σχετική ΚΥΑ, στον αέρα παραμένουν οι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί, ωστόσο βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό μετά από τη διενέργεια rapid test.
Σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες του ΕΟΔΥ, όσοι βρίσκονται θετικοί σε rapid test θα πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα πέντε ημερών, ενώ για τους εμβολιασμένους δεν απαιτείται μοριακό τεστ έτσι ώστε να μπορούν να δικαιολογήσουν την απουσία από την εργασία τους.
Με βάση τις οδηγίες, ένα rapid test το οποίο θα είναι θετικό και θα αναρτηθεί στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ από τους φαρμακοποιούς ή τα διαγωνιστικά κέντρα θα ήταν αρκετό έτσι ώστε να εξασφαλίσουν την απαραίτητη άδεια για την καραντίνα.
Ο ΕΦΚΑ δέχεται μόνο μοριακό τεστ για να πληρώσει άδεια
Ωστόσο, εμβολιασμένοι εργαζόμενοι που έχουν νοσήσει, μένουν έκθετοι καθώς, μετά την ΕΡΓΑΝΗ, που επιβεβαιωμένα δεν αναγνωρίζει το rapid test και δέχεται μόνο το μοριακό (PCR), το ίδιο πρόβλημα καταγράφεται και στον ΕΦΚΑ, που δέχεται μόνο το μοριακό τεστ για να πληρώσει την 5νθήμερη άδεια ασθενείας όσων εμβολιασμένων εργαζόμενων νοσούν.
Αυτό το πρόβλημα αναμένεται να λυθεί με την έκδοση νέας ΚΥΑ, που αναμένεται τα επόμενα 24ωρα.
Οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι, θα πρέπει να υποβάλλονται σε μοριακό τεστ και εφόσον είναι θετικό, το καταθέτουν για να λάβουν τις πέντε ημέρες πληρωμένης άδειας, κάτι που δεν μπορούν στην παρούσα φάση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να κάνουν οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι.