Περίπου 4.000 ουσίες που χρησιμοποιούνταν στην παραγωγή έγχρωμων μελανιών για τατουάζ και για μόνιμο μακιγιάζ τέθηκαν υπό περιορισμό, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς συνδέθηκαν με ερεθισμούς του δέρματος και κρίθηκαν ύποπτες για πολύ σοβαρότερα προβλήματα όπως ο καρκίνος.
Το χρωματιστό τατουάζ στην πλάτη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Είναι λίγο μετά τις 10.00 το πρωί κι ο νεαρός είναι ένας από τους πρώτους πελάτες της νέας εποχής. Αυτής που ισχύει πλέον σε ολόκληρη την Ευρώπη, με περιορισμούς στα χρωματιστά μελάνια για την ασφάλεια των πελατών.
Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος στη Θεσσαλονίκη που υποδέχτηκε το πρωί την κάμερα του LIVE NEWS χαρακτηρίζει υπερβολικό το θόρυβο που προκάλεσε η απόφαση των Βρυξελλών.
Στην Ελλάδα όπως μας λέει, ένας tattoo artist, έγχρωμα τατουάζ επιλέγει κάθε χρόνο το 30% των πελατών. Ορισμένοι τις τελευταίες μέρες τηλεφωνούν και προσπαθούν να μάθουν αν συντρέχει λόγος ανησυχίας.
Τα κράτη μέλη ενέκριναν τους νέους κανόνες πριν από ένα χρόνο, αλλά χορηγήθηκε μια 12μηνη μεταβατική περίοδος ώστε να δοθεί χρόνος στον κλάδο για να αλλάξει τις συνθέσεις στα μελάνια. Μάλιστα για μια απόχρωση του μπλε κι μια του πράσινου δόθηκε μια επιπλέον περίοδος χάριτος 24 μηνών επειδή είναι δύσκολο να αντικατασταθούν.
Η νέα εποχή στον κλάδο έχει ήδη ξεκινήσει με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων να φοβούνται πως ο όλος θόρυβος θα βλάψει τις επιχειρήσεις τους.
Τέλος οι επικίνδυνες χρωστικές
Ο δερματολόγος, Χριστόφορος Τζέρμιας, μίλησε στο LIVE NEWS για τα νέα δεδομένα στα τατουάζ.
«1 στους 3 που κάνουν τατουάζ εμφανίζουν κάποιες ελαφριές δερματικές παθήσεις. Η Ε.Ε με μία απόφασή της που εφαρμόζεται από το πρωί της Τρίτης, έβαλε τάξη με νομοθετικό πλαίσιο, σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εν λόγω ρύθμιση προβλέπει ότι οποιαδήποτε ουσία, μείγμα χρωστικών, παίρνει άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό χημικών, θα πρέπει οπωσδήποτε να αναγράφει ότι πρόκειται να την χρησιμοποιήσει για τατουάζ. Επίσης, μέχρι στιγμής δεν έχουμε βιβλιογραφία η οποία να συσχετίζει την δημιουργία του τατουάζ με τον καρκίνο», ανέφερε ο κ. Τζέρμιας.
Επιπλέον η ευρωπαϊκή οδηγία λέει ότι ο εφαρμοστής πρέπει να παρουσιάσει στον πελάτη του όλες τις οδηγίες χρήσης, όπως υπάρχουν σε ένα φάρμακο. Πρέπει να είναι σε γνώση του πελάτη τί ουσίες υπάρχουν, διότι εάν παρουσιάσει κάποια αλλεργική αντίδραση, να γνωρίζουμε σε ποιά ουσία πιθανόν την παρουσίασε«, κατέληξε ο κ.Τζέρμιας.