Η επέλαση της Όμικρον δοκιμάζει τα όρια λειτουργίας της κρατικής μηχανής.
Ήδη σε μια σειρά από νευραλγικές υπηρεσίες ενεργοποιείται το Plan B προκειμένου να μην παραλύσει το δημόσιο, με τα κρούσματα σε κρατικούς λειτουργούς να είναι χιλιάδες.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα νοσοκομεία της χώρας με 2.000 υγειονομικούς να νοσούν και να βρίσκονται εκτός νοσοκομείων και κέντρων υγείας, περίπου 2.000 κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην αστυνομία.
Στον «αναπνευστήρα» τα νοσοκομεία
Το νοσηλευτικό προσωπικό δίνει τώρα μια διπλή μάχη με τον κορωνοϊό.
Οι υγειονομικοί καλούνται τώρα να καλύψουν και τα κενά που αφήνουν πίσω τους οι συνάδελφοί που εντοπίζονται θετικοί στον ιό και αυτή την ώρα σε καραντίνα έχουν μπει περισσότεροι από 2.000 υγειονομικοί από τα νοσοκομεία όλης της χώρας.
«Δυο νοσηλευτές πρέπει να κάνουν τα πάντα. Να τους κρατήσουν στη ζωή να κάνουν τη νοσηλεία. Είμαστε όλοι εξαντλημένοι, σήμερα άλλη μια συνάδελφος θετική. Θα φτάσουμε να είμαστε ένας νοσηλευτής για όλους», δηλώνει η Βούλα Φρεντζασκάκη, νοσηλεύτρια του «Ευαγγελισμού».
Οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο νοσοκομείο ζουν με την αγωνία του burn out καθώς τις τελευταίες ημέρες οι εισαγωγές ασθενών covid έχουν αυξηθεί κατά 50%, την ώρα που περίπου 100 εργαζόμενοι έχουν βγει εκτός υπηρεσίας από τον κορωνοϊό.
«Σίγουρα αυτό το προσωπικό δεν λείπει μόνο από την αντιμετώπιση της πανδημίας λείπει και από τις άλλες κλινικές που σηκώνουν το βάρος για την παράλληλη πανδημία, στην αντιμετώπιση δηλαδή των χρονίων παθήσεων», τονίζει ο Γιώργος Φερεντίνος, πρόεδρος των εργαζομένων «Ευαγγελισμός».
Δύσκολη η κατάσταση και στον «Ερυθρό Σταυρό» που σε μια εφημερία είδε τις εισαγωγές να τετραπλασιάζονται σχεδόν και τους υγειονομικούς που έχουν τεθεί εκτός από κορωνοϊό να που με τους υγειονομικούς να ξεπερνούν τους 45.
«Έχουμε φτάσει στα όριά μας. Οι υγειονομικοί είναι εξαντλημένοι και πλέον νοσούμε και ο ένας μετά τον άλλο πέφτουμε κάτω όχι γιατί δεν είμαστε εμβολιασμένοι. Δεν νοείται μια νοσηλεύτρια για 40 ασθενείς», λέει η Βούλα Γεωργακή, η πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου.
Το υπουργείο υγείας αυξάνει τώρα τις απλές κλίνες νοσηλείας για κορωνοϊό έως και 15% με την αξιοποίηση κενών κραεβατιών από τον ιδιωτικό τομέα ενώ όπως προανήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας έως τη Δευτέρα θα επιδοθούν τα φύλλα επίταξης σε ιδιώτες γιατρούς.
Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να μην καταρρεύσει το δημόσιο
Ήδη έχει καταρτιστεί το Plan B προκειμένου το 5o κύμα της πανδημίας να μην προκαλέσει παράλυση στις δημόσιες υπηρεσίες.
Μετά την τηλεργασία το υπουργείο εσωτερικών ενεργοποιεί και την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων όπου κριθεί απαραίτητο για τη λειτουργία νευραλγικών πόστων δημοσίου συμφέροντος.
H Όμικρον «χτυπά» και τα σώματα ασφαλείας
Αν και δεν εμπνέει ακόμη ανησυχία τα κρούσματα της όμικρον πληθαίνουν και στην ελληνική αστυνομία με χιλιάδες αστυνομικούς να νοσούν αυτή την ώρα με μόνο 20 από αυτούς να νοσηλεύονται.
«Δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία, υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα και υλοποίηση των σχεδιασμών ώστε η ΕΛΑΣ να προσφέρει το κρίσιμο αγαθό της ασφάλειας στους πολίτες», τονίζει ο Τάκης Θεοδωρικάκος.
Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή στην ΕΛ.ΑΣ υπηρετούν 56.500 αστυνομικοί εκ των οποίων οι 1.968 νοσούν από Covid-19 και 20 νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας.
Παράλληλα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής υπηρετούν 17.000 αστυνομικοί εκ των οποίων οι 752 νοσούν από Covid – 19.
Ανησυχία για τους καθηγητές
Φόβους για την κατάρρευση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εκφράζει ο καθηγητής Τζανάκης που έχει ζητήσει παράταση των σχολικών διακοπών για τουλάχιστον μια εβδομάδα.
«Εκείνο που με φοβίζει είναι ότι μπορεί να καταρρεύσει το εκπαιδευτικό σύστημα, είτε γιατί θα νοσήσουν πολλά παιδιά ή γιατί οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί θα νοσήσουν», δήλωσε ο κ. Τζανάκης.
Δύσκολη η εικόνα από την επόμενη εβδομάδα και για τις δημόσιες συγκοινωνίες. Μόνο στα αστικά λεωφορεία και τρόλεϊ έχουν νοσήσει και έχουν τεθεί εκτός υπηρεσίας 230 οδηγοί και λοιπό προσωπικό.