Ο κορωνοϊός αποδεκατίζει τους χώρους εργασίας. Εργαζόμενοι κολλάνε ο ένας τον άλλο τον ιό με αποτέλεσμα όσοι μένουν πίσω να κάνουν διπλές και τριπλές βάρδιες για να βγει η δουλειά.
Σαν χάρτινος πύργος, καταρρέουν δημόσιο και ιδιωτικές επιχειρήσεις, αφού η διασπορά της Όμικρον αφήνει στο σπίτι χιλιάδες πολιτών, δημιουργώντας ελλείψεις στο ανθρώπινο δυναμικό που οδηγούν σε αναγκαστικές διπλοβάρδιες.
Επιχειρήσεις λειτουργούν οριακά, ραντεβού να ακυρώνονται και η ανησυχία για την επόμενη μέρα να μεγαλώνει.
«Τις τελευταίες δύο μέρες έχω πολλές ακυρώσεις λόγω των συνθηκών…Σίγουρα 50%» σημείωσε ο ιδιοκτήτης κομμωτηρίου Μιχάλης Σταθόπουλος, ενώ ο συνάδελφός του, Κυριάκος Χατζηλαράκης τόνισε: «Ακυρώσεις από 10%-20%. Κυρίως άνθρωποι που νόσησαν ή ήρθαν σε επαφή με κρούσμα. Αυτό ξεκίνησε την εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα».
Αναζητούν το plan B
Ίδια εικόνα και στα καταστήματα πώλησης φαγητού.
«Με προβλήματα βγαίνουν οι βάρδιες κάθε μέρα 2-3 άτομα θα αρρωστήσουν» τόνισε ο Κωνσταντίνος Σιγούρης, ενώ ο Αργύρης Κουμούνης πρόσθεσε: «Αναγκαστικά αναπληρώνονται από κάποιον άλλον».
Αποδεκατίστηκαν οι συγκοινωνίες
Τεράστιο το πρόβλημα και στις συγκοινωνίες με τουλάχιστον 100 άτομα να μένουν εκτός εργασίας, με αποτέλεσμα οι εναπομείναντες να δουλεύουν διπλοβάρδιες για να βγουν τα δρομολόγια
«Περίπου 100 συνάδελφοι μας είναι εκτός , είτε νοσούν ,είτε είναι σε καραντίνα. Το δείξαμε τα τελευταία 2 χρόνια και τις μέρες αναπαύσεως εργαζόμασταν» συμπλήρωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΟΑΣΑ.
Με σχέδιο έκτακτης ανάγκης απαντά ΟΑΣΑ. Έχουν εκπονηθεί εναλλακτικά προγράμματα δρομολόγησης λεωφορείων και συρμών, που θα ανταποκρίνονται σε διάφορα σενάρια μείωσης του αριθμού των διαθέσιμων οδηγών, αλλά και ανάλογα με την επιβατική κίνηση, η οποία εκτιμάται ότι συνολικά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα είναι μειωμένη λόγω της πανδημίας.
Και ενώ στο γενικό πληθυσμό προβλέπεται πενθήμερη καραντίνα για όποιον διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό, οι εργαζόμενοι την ίδια στιγμή ακόμη και με θετικό μοριακό τεστ θα πρέπει να πάρουν και τη γνωμάτευση γιατρού προκειμένου να πληρωθούν την αναρρωτική τους άδεια.
«Αν λοιπόν ένας ασφαλισμένος έχει covid μπορεί να παραστεί στις πέντε ημέρες που προβλέπεται από την ΚΥΑ, αλλά πρέπει να κριθεί και από έναν γιατρό για το αν αυτές οι ημέρες είναι αρκετές ή όχι. Γιατί δεν γίνεται με ένα απλό rapid σε ένα φαρμακείο ή ένα διαγνωστικό κέντρο ο ΕΦΚΑ να πληρώνει» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ Όμηρος Τσάπαλος.
Για κυνική ομολογία ανεξέλεγκτης διασποράς του ιού κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. «Όπως και με τα σχολεία, έτσι και με τους εργαζόμενους ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει ανοσία αγέλης και όποιος επιβιώσει» ανέφερε η Κουμουνδούρου.
Περισσότερες δημόσιες δομές για δωρεάν ραπιντ και μοριακά τεστ ζήτησε ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης μετά την επίσκεψή του το Κέντρο Υγείας στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
«Πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να δημιουργήσει πολλαπλάσια σημεία που θα παρέχουν δωρεάν μοριακά και rapid test, ώστε να αποφύγουν οι πολίτες την ταλαιπωρία με τις μεγάλες ουρές και να έχουμε γρηγορότερη ιχνηλάτηση» υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Στο Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρας διεξάγονται καθημερινά περισσότερα από 700 δωρεάν μοριακά τεστ με το προσωπικό να ζητά προσλήψεις προσωπικού και προμήθεια εργαστηρίων για την ταχύτερη έκδοση των αποτελεσμάτων.