«Θύελλα» ξεσήκωσε η χθεσινή δήλωση της Ματίνας Παγώνη στο LIVE NEWS πως οι πέντε ημέρες καραντίνας δεν φτάνουν για τους υγειονομικούς που νοσούν.
Καθώς η κουβέντα για να γίνει η καραντίνα 7ημερη και 10 ημέρες, φουντώνει, άλλοι ειδικοί λένε πως το 5νθημερο είναι μόνο για όσους δεν έχουν συμπτώματα, όμως παραμένουν μεταδοτικοί.
Οι γιατροί εργασίας θα πουν πως βλέπουν στα τεστ ότι το πενθήμερο δεν φτάνει σε όλους για να αρνητικοποιηθούν.
«Θα αρχίσουμε να βλέπουμε και τα αποτελέσματα της έκτης ημέρας, κάποιοι που ήρθαν την πρώτη ημέρα ήταν θετικοί, κάποιοι τις πρώτες ημέρες μετά το πρώτο πενθήμερο, κάποιοι είχαν αρνητικοποίηση», λέει η Ευγενία Πανταζή.
Σε αυτήν την παρατήρηση κανείς πρέπει να αναρωτηθεί και τι γίνεται με όσους δεν έχουν συμπτώματα άλλα μεταδίδουν και βγαίνουν στα τεστ ψευδώς αρνητικοί.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από τη μεριά του σε αυτό το ιδιότυπο πινγκ πονγκ αφήνει να φανεί πως οι 5 ημέρες καραντίνας μάλλον δεν επαρκούν για να είναι σίγουρο πως κάποιος έχει ξεπεράσει τον κορωνοϊό.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι θα επωάσουν τον ιό και θα παρουσιάσουν συμπτώματα ή θα είναι θετικοί εντός των πρώτων έξι ημερών περίπου. Οι πιθανότητες μετάδοσης της νόσου μετά από αυτό είναι μικρότερες. Στη συνέχεια, εναπόκειται στις κυβερνήσεις να κρίνουν το πότε θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να βγουν από μια κατάσταση καραντίνας με επιπλέον τεστ».
Δεν μπορούν να υπάρξουν γενικοί κανόνες θα πει την ίδια ωρα ο καθηγητής Βασιλακόπουλος. «Άλλο ο υγειονομικός με 3 δόσεις, άλλο το μονοδοσικό, άλλο οι 2 δόσεις. Ο ασυμπτωματικός μετά τις 5 ημέρες, αν 24 ώρες δεν έχει σύμπτωμα, μπορεί να γυρίσει» σημείωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.
Ο ίδιος θα ξεκαθαρίσει πως το τεστ δεν χρειάζεται στον ασυμπτωματικό εργαζόμενο αν είναι τριπλά εμβολιασμένος.
Την ίδια ώρα όμως ο καθηγητής Τζανάκης θα μιλήσει για παρακινδυνευμένες αποφάσεις συμφωνώντας με την Ματίνα Παγώνη.
Το επόμενο διάστημα η χώρα μας αναμένεται ανάλογα με τα στοιχεία να επανεξετάσει αν η 5νθημερη καραντίνα πρέπει να αλλάξει και να μεγαλώσει, ενώ όλες οι χώρες που το εφάρμοσαν εναρμονίστηκαν με το CDC.
Γαλιατσάτος: Να υπολογίσουμε αν έχουμε αρκετούς γιατρούς και νοσοκόμες
Για τη διάρκεια της καραντίνας και τις έρευνες που έχουν κάνει οι επιστήμονες, μίλησε ο επικεφαλής της μονάδας Covid του Johns Hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος.
«Το CDC πρέπει να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στην επιστήμη που έχουμε και την έρευνα, αλλά και με τα νοσοκομεία στην πράξη, αν έχουμε δηλαδή αρκετούς γιατρούς και νοσηλευτές» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Η έρευνα δείχνει ότι την πέμπτη μέρα, αν δεν υπάρχουν συμπτώματα, τότε δύσκολα μεταδίδει κάποιος τον ιό. Αν φοράει και μάσκα, τότε είναι σχεδόν μηδενικές οι πιθανότητες» πρόσθεσε ο κ. Γαλιατσάτος.
Για την πορεία της πανδημίας ο κ. Γαλιατσάτος εξέφρασε την ελπίδα ότι στο τέλος του μήνα ή τον επόμενο θα μειωθούν οι νοσηλείες, όπως συνέβη και τον περασμένο χρόνο. «Με τις μάσκες και τα εμβόλια, βοηθάμε να αλλάξουμε τον κορωνοϊό σε ένα κρύωμα» πρόσθεσε ο επικεφαλής της μονάδας Covid του Johns Hopkins.