Μια εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές θα λανσάρει από την επόμενη εβδομάδα ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ.
Πρόκειται για μια εφαρμογή η οποία αξιοποιεί ηχητικά στοιχεία προκειμένου να προσδιορίσει αν κάποιος νοσεί από κορωνοϊό όπως επίσης και το στάδιο της ασθένειας στο οποίο βρίσκεται.
Ο ασθενής λέει τρεις φορές την ίδια φράση, στη συνέχεια παίρνει βαθιές ανάσες και βήχει δυο – τρεις φορές.
Τα δεδομένα συλλέγονται μέσω της εφαρμογής «smarty4covid», την οποία δεν χρειάζεται κάποιος να κατεβάσει, απλά μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα «smarty4covid.org» και να ακολουθήσει της οδηγίες.
«Η βασική ιδεί είναι να αξιοποιηθούν τεχνολογίες κινητής υγείας και τεχνητής νοημοσύνης για να εντοπίσουμε παθολογικά μοτίβα σε ηχητικές καταγραφές φωνής, βήχα και αναπνοής», λέει, μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, η Κωνσταντία Ζαρκογιάννη, διδάκτωρ μηχανικός του ΕΜΠ στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.
Οι πολίτες, αφού απαντήσουν σε κάποιες ερωτήσεις, «πραγματοποιεί κάποιες ηχητικές καταγραφές φωνής, βήχα, αναπνοής δεδομένα που επεξεργαζόμαστε έπειτα».
Μπορεί λοιπόν ο καθένας να επισκεφτεί την ιστοσελίδα www.smarty4covid.org και από τον καναπέ του να απαντήσει σε σύντομες ερωτήσεις και να κάνει μόνος του τις ηχογραφήσεις από το κινητό του τηλέφωνο.
Οι ερευνητές παροτρύνουν τους πολίτες να κάνουν το τεστ από το σπίτι τους για να συλλεχθούν δεδομένα.
Σύμφωνα με την κ. Ζαρκογιάννη, «μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες ασθένειες κυρίως αυτές που σχετίζονται με το αναπνευστικό».