Νέα στοχευμένα μέτρα για την απορρόφηση του μεγαλύτερου μέρους των ανατιμήσεων στο ρεύμα και το φυσικό αέριο θα ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνηση.
Δε θα ισχύουν οι οριζόντιες επιδοτήσεις του Δεκεμβρίου
Πλέον δε θα ισχύουν οι οριζόντιες επιδοτήσεις που είχαν εφαρμοστεί έως και τον Δεκέμβριο. Μπαίνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε εφαρμογή ένας μηχανισμός στοχευμένων επιδοτήσεων, με συγκεκριμένα κριτήρια, ενώ σ’ αυτή την κατεύθυνση κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως θα υπάρχει ειδική πρόνοια για τους πιο ευάλωτους καταναλωτές.
Τα μέτρα εξετάστηκαν σε κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών πριν από μερικές μέρες.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας είχε δηλώσει πως «στόχος είναι να απορροφήσουμε το 80% της επιβάρυνσης στο κόστος του ρεύματος, ώστε ένα μέσο νοικοκυριό να μην δει πάνω από 15%–20% αυξήσεις, μάξιμουμ».
Για το φυσικό αέριο σημείωσε ότι για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο η έκπτωση είναι 15% και από τον Δεκέμβριο θα είναι 40%.
Περιορισμένοι πόροι – στήριξη της κύριας κατοικίας
Σημείωσε επίσης πως είναι γεγονός ότι« δεχόμαστε εισηγήσεις, και εξετάζουμε σενάρια, γιατί είναι περιορισμένοι οι πόροι (…) να στηρίξουμε καταρχήν την κύρια κατοικία, έτσι ώστε τα νοικοκυριά να μην μείνουν παγωμένα μέσα στο χειμώνα».
Ο Κώστας Σκρέκας αποσαφήνισε ακόμα ότι «οποιαδήποτε στήριξη στις επιχειρήσεις θα πρέπει να περάσει πρώτα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού να πάρουμε την έγκριση γιατί ειδάλλως είναι παράνομη». «Στόχος μας να στηρίξουμε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως αν είναι χαμηλής, μέσης ή υψηλής τάσης», διαβεβαίωσε.
Τι ισχύει σήμερα
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης του φετινού προϋπολογισμού στη Βουλή, στα μέσα Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε εξαγγείλει τρία μέτρα:
Πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για το Δεκέμβριο. Η επιδότηση αυξήθηκε στα 49,5 ευρώ ανά MWh από τα 39 ευρώ για τους καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι με τη χαμηλή τάση. Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου το Δεκέμβριο το ύψος της επιδότησης ανήλθε από τα 45 ευρώ στα 55,5 ευρώ.
Αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς των οικιακών καταναλωτών φυσικού αερίου. Από 16% στη χονδρική τιμή προμήθειας για τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, η έκπτωση ανήλθε στο 40% για το Δεκέμβριο. Συνολικά, το Νοέμβριο η έκπτωση για τα νοικοκυριά διαμορφώνεται σε 31 ευρώ ανά θερμική MWh και τον Δεκέμβριο σε 49 ευρώ.
Κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο μέχρι Δεκέμβριο. Η επιδότηση θα καλύψει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει επιβληθεί, αφαιρουμένων των εκπτώσεων και των επιδοτήσεων που ήδη έχουν χορηγηθεί. Στην παραπάνω έκπτωση θα ενταχθούν και τα ξηραντήρια καπνού, ενώ η έκπτωση θα χορηγηθεί στους δικαιούχους με πιστωτικό λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται, ότι για τους νέους αγρότες και τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεταιριστικά ή συνεργατικά σχήματα θα υπάρξει επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το 2022.
«Ανακοινώνω τρία νέα πρόσθετα μέτρα τα οποία αφορούν καταναλωτές και επιχειρήσεις. Πρώτον θα υπάρχει πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για το μήνα Δεκέμβριο. Αντίστοιχα στα κοινωνικά τιμολόγια και στα ευάλωτα νοικοκυριά. Δεύτερον θα υπάρχει αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% για τον μήνα Δεκέμβριο. Τρίτον όσον αφορά στους αγρότες θα υπάρξει κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους από την ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο μέχρι και τον μήνα Δεκέμβριο» είχε τονίσει ο κ. Μητσοτάκης.
Σημειώνεται, τέλος, ότι έχει ενεργοποιηθεί η Γραμμή Ενεργειακής Αλληλεγγύης (15902) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Είναι μια τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν κίνδυνο διακοπής ή διακοπή ηλεκτροδότησης, λόγω αδυναμίας εξόφλησης των οφειλών τους στους παρόχους ηλεκτρικής.
Τα πρόσθετα μέτρα
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τα νοικοκυριά η ενίσχυση θα διαρκέσει όσο και η κρίση, ενώ ο καθορισμός του ύψους της θα γίνεται ανά μήνα, και θα αφορά στις πρώτες 300 Kwh / μήνα και μόνο την Α’ κατοικία.
Σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις, αναμένεται ενίσχυση για όλες τις κατηγορίες, χαμηλή, μέση, και υψηλή τάση.