Η Όμικρον σφυροκοπά τα νοσοκομεία όλης της χώρας και ιδιαίτερα της Αττικής.
Στα επείγοντα γίνεται μάχη την ώρα που το προσωπικό βγαίνει αποδεκατισμένο από τη μάχη καθώς όλο και περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτές προσβάλλονται από την Όμικρον.
Αυτή την ώρα εκτιμάται ότι περίπου 2.500 υγειονομικοί έχουν τεθεί εκτός υπηρεσίας αγγίζοντας το 4% του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού των νοσοκομείων.
«Έκρηξη» εισαγωγών
Στον Ευαγγελισμό η κατάσταση θυμίζει το τρίτο και τέταρτο κύμα της πανδημίας με τα 160 από τα 180 κρεβάτια της κλινικής covid να είναι γεμάτα και τις αντίστοιχες ΜΕΘ να έχουν σχεδόν καλυφθεί από ασθενείς. Κι αυτά ενώ λείπουν από το νοσοκομείο 100 υγειονομικοί που έχουν προσβληθεί από την Όμικρον.
Και το νοσοκομείο Γεννηματάς γονατίζει με την εφημερία να δέχεται 250 επισκέψεις ασθενών με κορωνοϊό και οι ειδαγωγές να ξεπερνούν τις 50 την ώρα που από το προσωπικό λείπουν 70 άτομα προσωπικό.
«Δεν υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές. Δηλαδή αν βγαίνουν 70 γιατροί και νοσηλευτές κάθε δυο μέρες με λοίμωξη και πέρι να είναι καραντίνα 10 μέρες τα νοσοκομεία καταλαβαίνετε πρέπει να κλείσουν» ανέφερε ο εντατικολόγος «Γ. Γεννηματάς» Θανάσης Ματζιώρος.
Νοσοκομεία μιας νόσου
Οι επιτάξεις των υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών δεν βοηθούν σημειώνουν οι γιατροί των νοσοκομείων και καλούν την κυβέρνηση να εντάξει και τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια στις νοσηλείες covid.
Από τη Δευτέρα το Σισμανόγλειο θα δέχεται μόνο covid περιστατικά ενώ στη μάχη θα ριχτούν και πάλι τα στρατιωτικά νοσοκομεία προκειμένου να συμμετέχουν στις εφημερίες.
Το κρατικό της Νίκαιας βγήκε από μια ακόμη εφημερία τρόμου με τις προσελεύσεις να φτάνουν τις 240. Στο «κόκκινο» και το Λαϊκό στο οποίο νοσηλεύονται 70 ασθενείς με κορωνοϊό την ώρα που 40 υγειονομικοί έχουν μπει σε καραντίνα και το νοσοκομείο συνολικά από πέρσι μαζί με τις αναστολές και τις αποχωρήσει μετρά 150 λιγότερους εργαζόμενους.
«Αδυνατούμε πλέον την επόμενη εφημερία να τη βγάλουμε με αυτούς τους εναπομείναντες εργαζόμενους. Το Λαϊκό εκπέμπει sos. Εδώ και τώρα θέλουμε προσωπικό» σημείωσε ο πρόεδρος εργαζομένων στο «Λαϊκό» Τάσος Αντωνόπουλος.
Επιστρέφουν και νοσούν
Εξαιρετικά επίφοβη και για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς χαρακτηρίζουν οι γιατροί την καραντίνα των πέντε ημερών και την επιστροφή στο νοσοκομείο χωρίς να έχει προηγηθεί μοριακό τεστ.
«Θα θέλανε κάποιος συγγενείς τους να μπει στην αιματολογική κλινική και να γυρίσει ένας συνάδελφος που μπορεί να μεταδίδει στις 5 ημέρες;» τόνισε ο ειδικευόμενος πνευμονολόγος «Ευαγγελισμός» Νίκος Αθανάσιου.
«Θα ήταν πιο ασφαλής η διαδικασία αν είχε προηγηθεί ένα pcr πριν επανέλθουν» πρόσθεσε η λοιμωξιολόγος του Γενικού Κρατικού Νίκαιας, Όλγα Κοσμοπούλου.
Με την έκρηξη της ενδονοσοκομειακής διασποράς της Όμικρον οι εκπρόσωποι των υγειονομικών ζητούν να επανέλθουν στις θέσεις τους οι 2.500 εξειδικευμένοι γιατροί και νοσηλευτές που έχουν μπει σε αναστολή.