Σαν ντόμινο διαδέχονται η μία την άλλη οι καταγγελίες στο χώρο της ενόργανης γυμναστικής. Άλλη μία μαρτυρία ήρθε στο φως, όταν η Μάγδα αποκάλυψε με γενναιότητα όσα βίωσε στα χέρια του προπονητή της.
Για τις καταγγελίες που έχουν γίνει εις βάρος των προπονητών μίλησε στο «Χαμογέλα και Πάλι!» ο ο Αλέξανδρος Αδαμίδης, δικηγόρος των καταγγελόντων της ενόργανης γυμναστικής.
«Όταν μιλάνε τα παιδιά αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να επιστρατεύσουμε κάθε ικμάδα ψυχραιμίας για να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Θέλω να τους ευχαριστήσω δημόσια, γιατί τήρησαν ευλαβικά τη συμβουλή μας να μη βγάλουν τα ονόματα δημόσια», είπε και τόνισε πως έχουν ενημερώσει όλες τις αρμόδιες αρχές γύρω στα τέλη Οκτωβρίου.
Όπως είπε ο κ. Αδαμίδης, ο μόνος που αντέδρασε ήταν ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης. Η αντίδρασή του ήρθε δύο μήνες αργότερα των καταγγελιών, καθώς υπήρχε έρευνα σε εξέλιξη τότε και τα αποτελέσματα αυτής δημοσιεύτηκαν χθες.
«Ελπίζουμε ότι αυτή η ανακοίνωση αποτελεί κυρίως αφετηρία κάποιων ενεργειών και όχι την κατάληξή τους. Ναι μεν παραγράφηκε ποινικά το αδίκημα, όμως το γεγονός ότι έχουν παραγραφεί τα αδικήματα δεν σημαίνει ότι έχουν αθωωθεί. Οι μισοί από αυτούς είναι εν ενεργεία, δυστυχώς.», είπε.
Επιπλέον, ο κ. Αδαμίδης γνωστοποίησε πως υπάρχουν καταγγελίες που λένε ότι έδιναν στα κορίτσια ηλικίας 11 έως 13 ετών κάποια χάπια που έλεγαν ότι είναι για την εμμηνόπαυση. Έγινε έρευνα και ανακαλύφθηκαν ότι ήταν αναβολικά.
«Ήθελε να μας ταπεινώσει»
Συγκλονίζει η μαρτυρία της Μάγδας, πρώην αθλήτριας της ενόργανης. Η ίδια μίλησε στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι», όπου δήλωσε τα εξής:
«Κάποια στιγμή ο προπονητής μας αποχώρησε από την ομάδα για δικούς του λόγους, για προσωπικούς λόγους, οπότε στην ομάδα μπήκε ο νέος προπονητής, ο οποίος είχε τη φήμη ότι είναι ένας άγριος προπονητής, ένας προπονητής ο οποίος σηκώνει χέρι. Εγώ ήμουν τότε σε ηλικία 14-15 ετών. Ενώ στην αρχή ήταν όλα καλά, να μας μιλάει, να προσπαθεί να μας πλησιάσει, να είναι ο γλυκός προπονητής, αυτό στην πορεία σιγά σιγά άλλαξε. Άρχισε να γίνεται πιο απότομος, να είναι πιο απαιτητικός. Κάποια στιγμή ξεκίνησαν προς εμένα κάποιες περίεργες κινήσεις, οι οποίες μου χτυπούσαν το καμπανάκι. Έλεγα ότι κάτι δεν πάει καλά εδώ. Δηλαδή, την ώρα της προθέρμανσης συνήθισε να με βάζει ανάσκελα με τα πόδια ανοιχτά, για να με βοηθήσει να γλιτώσω την ευλυγισία μου και έτριβε τους μηρούς μου εσωτερικά, φτάνοντας μέχρι τα γεννητικά όργανα με τη δικαιολογία ότι έτσι θα ζεστάνει τους μυς μου, για να έχουν καλύτερη ευλυγισία», είπε και συνέχισε:
«Όταν ήμασταν αδιάθετες μας έκανε να νιώθουμε ταπείνωση, δηλαδή έλεγε όταν θα είστε αδιάθετες θα έρχεστε να μου το λέτε, να ξέρω πότε θα πηγαίνετε στην τουαλέτα, να σας προσέχω. Δεν μιλάς σε ένα κορίτσι. Είσαι ένας άνδρας ο οποίος δεν σε γνωρίζουμε και ξαφνικά μας μιλάς για τέτοια πράγματ, τα οποία δεν είναι δική σου ευθύνη αυτό το πράγμα να μας μιλάς εμάς για την περίοδο».
Τα ακριβή λόγια του προπονητή ανατριχιάζουν:
«Συγκεκριμένα, με λεπτομέρες έλεγε «όταν είστε αδιάθετες να έρχεστε για να ξέρω όταν έχετε τα ζουμάκια σας και να σας προσέχω όταν θα πηγαίνετε στην τουαλέτα». Ο συγκεκριμένος προπονητής, όταν κατάλαβε ότι η «γλυκιά του αύρα» δεν ταιριάζει σε εμάς, το γύρισε και άρχισε τις πιο απότομες κινήσεις. Προσωπικά εμένα με έχει αρπάξει από τα μαλλιά, με έκανε σβούρες στην ουσία από την κοτσίδα μου, γιατί κάναμε ευλιγισία και χάλασα τη θέση του σώματός μου και αποφάσισε να με αρπάξει από τα μαλλιά και με σήκωσε από το πάτωμα μέχρι πάνω στα πόδια. Έχει τύχει να κάνω μία άσκηση, έκανα βυθίσεις από θέση κατακόρυφου και με πατούσε επίτηδες δυνατά και χτυπούσα το κεφάλι μου στο πάτωμα, στο ξύλο».
«Με όλη του τη δύναμη με χτυπούσε κάτω, να χτυπήσει το κεφάλι μου στα σανίδια. Έχω δει να χτυπάει συναθλήτριά μου στους κοιλιακούς, καθώς έκανε κοιλιακούς στα πολύζυγα και έλεγε ότι «μόνο έτσι θα καταλάβω αν οι μύες σου δουλεύουν». Άφηνε τα στίγματα, δηλαδή άφηνε τις παλάμες του πάνω στο κορμί…», είπε η Μάγδα.
«Μίλησα με τους γονείς μου, ενημέρωσα τι συμβαίνει. Οι γονείς μου φυσικά κάλεσαν το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου και έγινε ένα συμβούλιο των γονέων και ο προπονητής αποχώρησε από την ομάδα. Ήθελε με κάποιο τρόπο να μας ταπεινώσει, να μας κάνει να νιώσουμε άσχημα, να μας κάνει να ντραπούμε. Αυτή την αίσθηση μού έβγαζε αυτό ο προπονητής όταν αναφερόταν πάνω στο σώμα μας ή πάνω στα εφηβικά μας θέματα».
Όπως αποκάλυψε η Μάγδα, αυτός ο προπονητής είναι καθηγητής των ΤΕΦΑΑ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
Τι απαντάει η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία
Ο κ. Γιάννης Μούτλιας, νομικός σύμβουλος Ε.Γ.Ο., τόνισε πως η Ομοσπονδία ιδρύθηκε το 1996 και δεν υπάρχουν καταγγελίες που να προηγούνται αυτής της ημερομηνίας. Μέχρι και τον Απρίλιο του 2021 υποστήριξε πως δεν υπήρχε κάποια καταγγελία από αθλητές, πρώην αθλητές και γονείς.
«Αντιθέτως είχαμε πολλές αναφορές, γιατί δεν συνεχίζουν τα παιδιά στις εθνικές ομάδες ή γιατί αποχαρακτηρίστηκαν από τα κέντρα υψηλών επιδόσεων», είπε.
Ο κ. Μούτλιας υποστηρίζει πως δεν υπήρχε γενική καταγγελία, αλλά μόνο ατομικές καταγγελίες και ανυπόγραφες, με τον κύριο Αδαμίδη να τονίζει πως στην πρώτη καταγγελία αναφέρονται όλες οι κακοποιητικές συμπεριφορές των προπονητών.
«Ακόμα κι αν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα, δεν πρέπει να τα ξεχάσουμε»
Για ένα ντόμινο γεγονότων που ακολούθησαν μετά την γενναία καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου έκανε λόγο ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης. Στα χέρια του έφτασαν 26 καταγγελίες και αμέσως διετάχθη έρευνα.
«Υπάρχει αδυναμία και ανυπαρξία των μηχανισμών του θεσμικού πλαισίου, ειδικά για το θέμα του αθλητισμού. Εγώ θλίβομαι, αλλά και χαίρομαι. Θλίβομαι για όλα αυτά που ακούω, αλλά χαίρομαι που ανοίγουν στόματα. Χειριζόμαστε αυτές τις υποθέσεις για να λάμψει η αλήθεια. Είναι θλιβερά περιστατικά, αλλά έχουν γίνει. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα, να κάνουμε το αθλητικό οικοδόμημα πιο ισχυρό για τους αθλητές και τις αθλητριες που έρχονται», είπε ο κ. Αυγενάκης.
«Ακόμα κι αν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα δεν πρέπει να τα ξεχάσουμε, γιατί αφορούν εν ενεργεία προπονητές. Πρέπει να δώσουμε δύναμη στη φωνή των αδυνάτων. Θεωρώ ότι όλη αυτή η ιστορία όταν γίνεται με σωστό τρόπο κινητοποιεί και ενημερώνει για αυτό το θέμα. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να ξεχάσουμε το οτιδήποτε. Έχουμε υποχρέωση ηθική απέναντι στην αθλητική οικογένεια της χώρας μας», κατέληξε.