Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα ενόψει του ανοίγματος των σχολείων τη Δευτέρα σε όλη την Ευρώπη, στη σκιά της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.
Υπάρχουν τρεις κατηγορίες: Οι χώρες που θα κλείσουν αμέσως τα σχολικά τμήματα με 1-3 κρούσματα, οι χώρες που παίρνουν μεγαλύτερο ρίσκο και θα αφήσουν ανοιχτές τις τάξεις με περισσότερα κρούσματα και οι χώρες που πάνε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα.
Σλοβενία, Τσεχία, Ρουμανία, Ιταλία, Σλοβακία, Ισπανία θα κλείνουν τα τμήματα σε περίπτωση που διαπιστωθούν από 1 έως 3 θετικά κρούσματα σε μια τάξη.
Και εδώ έχουμε διαφοροποιήσεις. Πχ. στη Σλοβενία με το ένα κρούσμα όλη η τάξη μπαίνει καραντίνα, ανεξάρτητα εάν τα παιδιά είναι εμβολιασμένα. Στη Σλοβακία εάν διαπιστωθεί ένας μαθητής θετικός, οι συμμαθητές του πρέπει να μπουν σε καραντίνα εκτός εάν είναι εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει.
Στην κατηγορία υψηλού ρίσκου έχουμε χώρες όπως την Πολωνία όπου δεν έχουν ανακοινωθεί κανόνες για τεστ ούτε πρωτόκολλα για κλείσιμο των τμημάτων εάν διαπιστωθεί θετικό κρούσμα.
Στην ίδια κατηγορία έχουμε Κροατία και Βουλγαρία, όπου η γενική ιδέα είναι ότι τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά ακόμη και εάν οι μισοί μαθητές δεν παρακολουθούν τα μαθήματα.
Στην Πορτογαλία μπαίνουν σε καραντίνα μόνο οι μαθητές που κάθονται στο ίδιο θρανίο με το παιδί που βρέθηκε θετικό.
Σε αυτή την κατηγορία μπαίνει και η Ελλάδα λόγω του 50% +1, το οποίο σημαίνει ότι η τάξη θα μπει σε καραντίνα μόνο εάν βρεθούν θετικοί περισσότεροι από τους μισούς μαθητές.
Τέλος, έχουμε την κατηγορία των χωρών που πετούν το μπαλάκι στις τοπικές αρχές για το εάν θα κλείσει ένα τμήμα και εδώ έχουμε τη Γαλλία και τη Γερμανία.