Μπορεί η μετάλλαξη Όμικρον να προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα, ιδίως σε όσους έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση, δεν παύει όμως να ευθύνεται για την δραματική αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων και να επιβαρύνει το εθνικό σύστημα υγείας.
Ειδικοί μάλιστα λένε ότι είναι πολύ εύκολο κάποιος να ξανακολλήσει, καθώς η Όμικρον ξεπερνά τη φυσική ανοσία…
«Είναι σαφές ότι κάποιος που μπορεί να έχει κολλήσει με όλα τα προηγούμενα στελέχη, συμπεριλαμβανομένης της Δέλτα, μπορεί να ξανά μολυνθεί με την Όμικρον και ξαναλέω ότι οι πιθανότητες είναι 80-81%» τόνισε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
«Και η πρώτη δόση και η δεύτερη δόση, αν την είχες κάνει πριν από μερικούς μήνες δε σε καλύπτει πια, με τη Τρίτη δόση πλέον είσαι κατά 90% προστατευμένος προς τη βαριά νόσηση» πρόσθεσε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.
Η Όμικρον φέρνει νέα μέτρα
Με την χώρα να βρίσκεται στον κλοιό της μετάλλαξης Όμικρον, εξετάζονται νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους στην εστίαση, αλλά και επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού από την ηλικία των 50 ετών.
«Για περιορισμούς στους ανεμβολίαστους έρχεται πρώτα για να προστατέψει την δική τους την υγεία, γιατί είναι οι πιο ευάλωτοι. Τέτοια μέτρα ξέρω ότι συζητιούνται, είναι το θέμα της υποχρεωτικότητας το ένα, το άλλο θέμα είναι το ζήτημα της πρόσβασης ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους όταν μιλάμε για εστίαση» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.
Αισιόδοξα μηνύματα
Αισιόδοξα μηνύματα προκύπτουν από μία νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Νότια Αφρική για τη μετάλλαξη Όμικρον.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι μόλις το 4,5% των ασθενών έχασαν τη μάχη με τον κορονοιό στα νοσοκομεία στο τρέχον κύμα σε σύγκριση με το 21% στα προηγούμενα κύματα με την παραμονή στο νοσοκομείο να πέφτει στις 4 ημέρες από τις 8,8. Οι εισαγωγές σε μονάδες εντατικής θεραπείας μειώθηκαν στο 1% των ασθενών από 4,3%.
Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων συγκλίνουν πως στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται σημαντική αποκλιμάκωση του πανδημικού κύματος.