Αν και η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται να μην προκαλεί έντονα προβλήματα ειδικά στους πλήρως εμβολιασμένους, αποδεικνύεται ότι ευθύνεται για την μεγάλη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και την πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας.
«Είναι σαφές ότι κάποιος που μπορεί να έχει κολλήσει με όλα τα προηγούμενα στελέχη, συμπεριλαμβανομένης της Δέλτα, μπορεί να ξανά μολυνθεί με την Όμικρον και ξαναλέω ότι οι πιθανότητες είναι 80-81%», δήλωσε ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
«Και η πρώτη δόση και η δεύτερη δόση, αν την είχες κάνει πριν από μερικούς μήνες δε σε καλύπτει πια, με τη τρίτη δόση πλέον είσαι κατά 90% προστατευμένος προς τη βαριά νόσηση», δήλωσε η θεοδώρα Ψαλτοπούλου στο «ΜΕGA Σαββατοκύριακο».
Η Όμικρον φέρνει νέα μέτρα
Από πρώτη Φεβρουαρίου ανεμβολίαστοι θα θεωρούνται όλοι οι πολίτες άνω των 18 που στους 7 μήνες δεν έχουν κάνει την 3η αναμνηστική δόση.
«Το πιστοποιητικό θα ισχύει γιατί είναι ευρωπαικό και έχει ισχύ 9 μήνες αλλά δε θα μπορεί να έχει τα προνόμια και τα πλεονεκτήματα ως προς την πρόσβαση στους κλειστούς χώρους και τις άλλες δραστηριότητες που είναι αμιγώς για εμβολιασμένους», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Την ίδια ώρα εξετάζονται νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, όπως να μην έχουν πρόσβαση στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης αλλά και επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού από την ηλικία των πενήντα.
«Παρακολουθώντας τα δεδομένα της πανδημίας αλλά και των ποσοστών της εμβολιαστικής κάλυψης ότι απαιτηθεί και χρειαστεί να το κάνουμε, θα το κάνουμε», είπε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Αύξηση των νοσηλειών στην Πάτρα
Καθημερινό φαινόμενο είναι πλέον η αύξηση των νοσηλειών στην Πάτρα, με τα κρούσματα μόνο χθες να φτάνουν τα 1.135.
Τα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Πάτρας «φουλάρουν» και η κατάσταση αρχίζει να αγγίζει το «κόκκινο».
Σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες ώρες νοσηλεύονται συνολικά 186 ασθενείς, αριθμός αρκετά αυξημένος σε σύγκριση με χθες όπου οι νοσηλευόμενοι ήταν 161.
Συγκεκριμένα, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο νοσηλεύονται σε απλές κλίνες κορωνοϊού 105 άτομα, 6 παιδιά στην παιδιατρική κλινική, 13 στη ΜΕΘ και ένα στη ΜΑΦ, ενώ στο νοσοκομείο Αγ. Ανδρέας 53 ασθενείς βρίσκονται σε κλινικές κορωνοϊού και 8 δίνουν μάχη στη ΜΕΘ.
Αισιόδοξα μηνύματα
Αισιόδοξα μηνύματα προκύπτουν από μία νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Νότια Αφρική για τη μετάλλαξη Όμικρον.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι μόλις το 4,5% των ασθενών έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό στα νοσοκομεία στο τρέχον κύμα σε σύγκριση με το 21% στα προηγούμενα κύματα με την παραμονή στο νοσοκομείο να πέφτει στις 4 ημέρες από τις 8,8. Οι εισαγωγές σε μονάδες εντατικής θεραπείας μειώθηκαν στο 1% των ασθενών από 4,3%.
«Η σημερινή μετάλλαξη είναι σίγουρα πιο ήπια.. .και οι σκληροί δείκτες δεν είναι πιεστικοί στο σύστημα υγείας», είπε στο ΜΕGA ο πνευμονολόγος Στέλιος Λουκίδης.
Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων συγκλίνουν πως στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται σημαντική αποκλιμάκωση του πανδημικού κύματος.