Εκτιμάται ότι περίπου ένα εκατομμύριο Έλληνες ταλαιπωρούνται από αυτό που έχουμε συνηθίσει να λέμε «ψυχοσωματικά»., δηλαδή εμφανίζουν συμπτώματα στο σώμα τους από ήπια έως και πιο σοβαρά και μοναδική αιτία φαίνεται ότι είναι το στρες και η στενοχώρια. Οι άνθρωποι αυτοί αγχώνονται ακόμη περισσότερο όταν οι γιατροί τους λένε ότι δεν μπορούν να βρουν τι έχουν.
Τι είναι όμως τα ψυχοσωματικά συμπτώματα; Η ψυχολόγος Άντζυ Καλούση εξηγεί:
«Αφορά συμπτώματα που βλέπουμε, τα βιώνουμε, παθαίνουμε κάτι οργανικό, αλλά δεν έχει οργανική βάση. Πολλοί επισκέπτονται γιατρούς και δεν βρίσκουν τι έχουν», είπε.
Το πιο δύσκολο πράγμα για τους ανθρώπους που έχουν ψυχοσωματικά συμπτώματα, είτε αυτά είναι ήπια είτε πιο σοβαρά, είναι η διάγνωση, καθώς συνήθως περιφέρονται από γιατρό σε γιατρό χωρίς να μπορούν να βρουν τι έχουν.
Όταν βιώνουμε ένα έντονο στρες, υπάρχουν σωματικά συμπτώματα, όπως ταχυκαρδία, εφίδρωση και άλλα. Όμως περνάνε μετά από λίγο. Αυτά που μένουν, δηλαδή τα ψυχοσωματικά συμπτώματα, σχετίζονται με το χρόνιο στρες για αυτό και μας ταλαιπωρούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
«Όταν δεν βρίσκουμε τι έχουμε, τότε ξεκινάει ένας φαύλος κύκλος. Αγχωνόμαστε περισσότερο και δημιουργείται περισσότερη τοξικότητα στο σώμα μας», πρόσθεσε η κ. Καλούση.
Όσο δεν εκφραζόμαστε και κρατάμε μέσα μας ότι μας δημιουργεί δυσφορία, αυτό στη συνέχεια θα συσσωρευτεί και θα μετατραπεί σε ψυχοσωματικά συμπτώματα. Σημαντικό είναι να εξωτερικευόμαστε στους γονείς μας, τους φίλους μας ή και σε όσα άτομα εμπιστευόμαστε.
Επιπλέον, εκείνο που βοηθάει στον περιορισμό των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων είναι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής: σωστή διατροφή, καλός ύπνος και άσκηση. Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να βάλουμε κάτω από το χαλί οτιδήποτε μας δυσαρεστεί και να το αντιμετωπίσουμε, καθώς και να εξετάσουμε εάν υπάρχει κάτι οργανικό που να αιτιολογούν τα συμπτώματα αυτά.