Ένα μεγάλο θέμα που ενδιαφέρει γονείς και παιδιά είναι οι παρενέργειες και οι επιπτώσεις που ενδεχομένως να παρουσιαστούν ύστερα από μια νόσηση με κορωνοϊό.
Η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου μίλησε για μελέτη που δείχνει πως κάποιοι έφηβοι που νόσησαν μπορεί να εμφανίσουν διαβήτη.
Αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανίσει διαβήτη ένας έφηβος που κόλλησε κορωνοϊό, σύμφωνα με μελέτη του CDC. Ειδικότερα, νέα στοιχεία ήρθαν στη δημοσιότητα για τις παρενέργειες που δημιουργεί ο κορωνοϊός στον οργανισμό όσων νόσησαν και αφορούν τον διαβήτη.
Συγκεκριμένα, μελέτη του CDC, δείχνει ότι οι έφηβοι που νόσησαν με κορωνοϊό, έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν σακχαρώδη διαβήτη, ακόμη και 30 μέρες μετά τη λοίμωξη.
Μάλιστα, η Μαρία Θεοδωρίδου που παρουσίασε τα στοιχεία κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, διευκρίνισε το εξής:
«Παρατηρήθηκε αυξημένος αριθμός διαβήτη σε εφήβους, 30 μέρες μετά την νόσηση. Η σύγκριση έγινε με άτομα που δεν νόσησαν με κορωνοϊό, όπως και με άτομα που νόσησαν προ την πανδημία με άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις. Βάση των στοιχείων αυτής της μελέτης, η συχνότητα στα άτομα με κοροναϊό είναι 316 ανά 100.000 ανθρωποέτη, σε σχέση με 118 ανά 100.000 ανθρωποέτη σε άτομα χωρίς νόσηση από κορωνοϊό».
Παιδιά – Όψιμη εκδήλωση της νόσησης από Covid-19 το σύνδρομο MIS-C
Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στο πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο των παιδιών (MIS-C). Πρόκειται για ένα κλινικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από πολυοργανική συμμετοχή, με εκδηλώσεις από το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό ή το καρδιαγγειακό σύστημα, αιματολογικές ή βλεννογονοδερματικές αλλοιώσεις.
Συγκεκριμένα, οι μικροί ασθενείς εμφανίζουν πυρετό, πόνο στην κοιλιά, εμετούς, διάρροια, εξανθήματα, κόπωση κ.α. Το σύνδρομο αυτό αποτελεί όψιμη εκδήλωση της νόσησης από Covid-19, καθώς εκδηλώνεται 2-4 εβδομάδες μετά την οξεία λοίμωξη.
Η κλινική αυτή οντότητα περιγράφηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2020, ενώ ο ΠΟΥ περιέγραψε για πρώτη φορά αυτή την κατάσταση το Μάιο του 2020 και παρείχε έναν προκαταρκτικό κλινικό ορισμό.
Συνολικά, τα παιδιά παραμένουν σε χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης σοβαρού ή κρίσιμου COVID-19, ωστόσο, παρόμοια με τους ενήλικες, ορισμένες υποκείμενες παθήσεις κάνουν τα παιδιά πιο ευάλωτα σε σοβαρές ασθένειες. Οι πιο συχνά αναφερόμενες από αυτές τις καταστάσεις είναι η παχυσαρκία, η χρόνια πνευμονοπάθεια (συμπεριλαμβανομένου του άσθματος), οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η ανοσοκαταστολή.
Στα μικρά παιδιά που έχουν μέση ηλικία επτά ετών, σύμφωνα με ιταλική έρευνα από γιατρούς του Μπέργκαμο, τα συμπτώματα του νέου συνδρόμου μοιάζουν περισσότερο με εκείνα της Καβασάκι, ενώ οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες εμφανίζουν πιο έντονη φλεγμονώδη αντίδραση στον κορωνοϊό, η οποία απειλεί σοβαρότερα την καρδιά τους και άλλα όργανα, σύμφωνα με άλλη αμερικανική έρευνα.
Η κ. Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, τόνισε ότι είχε επισημανθεί ο σπάνιος και υπαρκτός κίνδυνος, αλλά σύμφωνα με μελέτη από τις ΗΠΑ, δύο δόσεις εμβολίου της Pfizer προστατεύουν σε ποσοστό 91% από το σύνδρομο αυτό.