Η υπερμεταδοτική Όμικρον διαφεύγει της ανοσίας και απειλεί με επαναμολύνσεις, ενώ, αν και προκαλεί ηπιότερη νόσηση, δεν πρέπει κανείς να παραβλέψει πως μπορεί να σκοτώσει δηλώνει νοτιοαφρικανός αξιωματούχος του υπ. Υγείας στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα»
Για όσα έμαθε η Νότια Αφρική, η πρώτη χώρα που χτυπήθηκε από την μετάλλαξη Όμικρον, μίλησε στο Μέγκα και στην εκπομπή “Μεγάλη Εικόνα”, ο αναπλ. Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας Νότιας Αφρικής Νίκολας Κρισπ.
Σε τρία βασικά στοιχεία στάθηκε ο αξιωματούχος, τονίζοντας πως η υπερμεταδοτική Όμικρον διαφεύγει της ανοσίας και απειλεί με επαναμολύνσεις, ενώ, αν και προκαλεί ηπιότερη νόσηση, δεν πρέπει κανείς να παραβλέψει πως μπορεί να σκοτώσει.
Συγκεκριμένα, ο Νίκολας Κρισπ δήλωσε: “Η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική, λιγότερο επιθετική, αλλά μπορεί να σε σκοτώσει! Αν τύχει να είσαι ένας από αυτούς που θα νοσήσουν βαριά από την Όμικρον, μπορεί να σε σκοτώσει. Είναι εκεί έξω και είναι επιθετική. Δεν υπάρχει κανένας λόγος εφησυχασμού για τον κορονοϊό, και ειδικότερα για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, αν και μας εξέπληξε και μας χαροποίησε το γεγονός ότι δεν μας συνέτριψε (η Όμικρον) όπως οι προηγούμενες μεταλλάξεις”.
Ως προς τη στρατηγική αντιμετώπισης της Όμικρον, ο Νοτιοαφρικανός αξιωματούχος υγείας εξέφρασε την πεποίθηση πως χώρες όπως η Ελλάδα, που βάλλονται τώρα, στην πραγματικότητα δεν έχουν άλλη επιλογή από το να “καβαλήσουν το κύμα” εξέλιξης της νέας μετάλλαξης.
Η πορεία της, διευκρίνισε, εξαρτάται από τα ποσοστά ανοσίας κάθε πληθυσμού. Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι αρχές ως εκ τούτου πρέπει να παραμείνουν σε επιφυλακή, περιορίζοντας όμως τα μέτρα στην υποχρέωση μάσκας, την αποφυγή συνωστισμού και τον καλό αερισμό των χώρων. Χαρακτηριστικά σημειώνει ότι εφόσον η διασπορά της Όμικρον είναι ήδη υψηλή, τότε δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει μια χώρα για να αλλάξει κατεύθυνση.
Τέλος, ο Δρ. Νίκολας Κρισπ εξηγεί ότι η Νότια Αφρική οδηγείται σε μια νέα στρατηγική συνύπαρξης με τον ιό, με χαλάρωση των αυστηρών μέτρων προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία και να προστατευτεί η ψυχική υγεία των πολιτών.
Ωστόσο, εκφράζει μεγάλη ανησυχία για τυχόν καινούριες μεταλλάξεις που θα έχουν παρόμοια μεταδοτικότητα με την Όμικρον αλλά θα είναι πιο επιθετικές ως προς τη νόσηση.