Η κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων που ξεκίνησε στις 14.00 σήμερα το μεσημέρι, έβαλε όλα τα νέα δεδομένα στο τραπέζι και η εισήγηση τελικά είναι να πάρει αναβολή το σχέδιο χαλάρωση των μέτρων όπως όλα δείχνουν.
Έτσι, παραμένουν τουλάχιστον για μία εβδομάδα ως έχουν το ωράριο στην εστίαση, η διπλή μάσκα ή η ενισχυμένη στα σουπερμάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η απαγόρευση όρθιων στη διασκέδαση αλλά μέχρι την τελευταία στιγμή φαίνεται πως υπάρχει θρίλερ για τη χαλάρωση στη μουσική.
Συγκεκριμένα, η επιτροπή των ειδικών αποφάσισε ότι τα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή τις τελευταίες ημέρες του 2021 και ήταν αρχικά προγραμματισμένο να ισχύσουν μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, θα πρέπει να παραταθούν για μια εβδομάδα ακόμη και να μην υπάρξει καμία αλλαγή.
Την ίδια ώρα, οι επαγγελματίες αντιδρούν στα μέτρα και την παράτασή τους.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα πάντως προς το παρόν εμφανίζονται θετικά αφού το πρωί τα κρούσματα ήταν στα 16.000 δηλαδή μειωμένα κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα και με ορίζοντα να κινηθούν λίγο πάνω από τα 25.000 συνολικά.
«H τάση είναι να πάει προς αποκλιμάκωση. Να κρατάμε μικρό καλάθι. Καλό θα είναι να περιμένουμε λίγες μέρες ακόμα. Η κρίσιμη εβδομάδα είναι αυτή, με την έννοια ότι υπάρχει αβεβαιότητα που μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση ή σε επ
Την ίδια ώρα, τα κρούσματα, αν και μειωμένα, δεν έχουν μειώσει την πίεση στα νοσοκομεία, με τα ράντσα σε κάποιες περιπτώσεις όπως αυτήν του ΑΤΤΙΚΟΝ να γεμίζουν τους διαδρόμους του νοσοκομείου.
Οι φωτογραφίες της ΠΟΕΔΗΝ είναι ενδεικτικές. Μετά από εφημερία με 213 εισαγωγές, αναπτύχθηκαν 101 ράντζα. Την τραγική κατάσταση δείχνουν και οι σακούλες έξω από τα εργαστήρια γεμάτες με δείγματα για μοριακό τεστ.
Οι ειδικοί προειδοποιούν μάλιστα πως οι εικόνες στα νοσοκομεία μπορεί να γίνουν χειρότερες και η «Όμικρον» μπορεί να φέρει νοσηλείες και σε ΜΕΘ.
Διαφορετική πάντως είναι η άποψη της κυβέρνησης που λέει πως η «Όμικρον» δε δημιουργεί βαριές νοσήσεις.
Αντιδράσεις και για το 5νθήμερο της καραντίνας
Καθώς, κυρίως στους υγειονομικούς αλλά όχι μόνο, εξακολουθούν να είναι μεγάλες οι αντιδράσεις για το πενθήμερο της καραντίνας, μία νέα έρευνα λέει πως ένας στους τρεις θετικούς μεταδίδει και την πέμπτη μέρα.
«Σχεδόν ο ένας στους τρεις (31%) είναι ακόμη μολυσματικός κατά την πέμπτη ημέρα μετά από το θετικό διαγνωστικό τεστ, έναντι ποσοστού 16% -περίπου ο ένας στους έξι – κατά την έβδομη ημέρα».
Η ίδια μελέτη λέει πως μόνο το 5% των ανθρώπων μπορεί να μεταδώσει τον κορωνοϊό δέκα ημέρες μετά τη διάγνωσή.
Την ίδια ώρα όμως, άλλη μία ανατροπή όσων ξέραμε για τη μετάδοσή του κορωνοϊού από τον αέρα, έρχεται να βάλει το ερώτημα για το αν χρειάζονται ακόμα πιο εξειδικευμένοι κανόνες, αφού ο ιός μπορεί να χάσει έως το 90% της μολυσματικότητάς του μέσα σε 20 λεπτά από την στιγμή που βρίσκεται στον αέρα
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος της έκθεσης στον ιό είναι όταν κάποιος βρίσκεται κοντά σε κάποιον. Όταν κανείς απομακρύνεται, όχι μόνο το αερόλυμα αραιώνεται, αλλά υπάρχει επίσης λιγότερο μολυσματικός ιός, καθώς αυτός χάνει τη μολυσματικότητά του μέσα σε μερικά λεπτά».
Η νέα έρευνα ανατρέπει μελέτες έχουν δείξει ότι ο κορωνοϊός μπορεί να ανιχνευθεί σε σταγονίδια του αέρα ακόμη και μετά από τρεις ώρες.
Το πόσο γρήγορα αποδυναμώνεται εξαρτάται από την υγρασία. Όσο μεγαλύτερη είναι, τόσο περισσότερο χρόνο ο κορωνοϊός θα μπορεί να μολύνει.
Με υγρασία αέρα κάτω από 50%, ο ιός είχε χάσει περίπου τη μισή μολυσματικότητά του μέσα σε μόλις πέντε δευτερόλεπτα, όμως με υγρασία στο 90% τα μισά σωματίδια παραμένουν μολυσματικά μετά από πέντε λεπτά και να πέφτουν στο 10% μετά από 20 λεπτά.