Ο Γ.Γ. Συντονισμού Κυβερνητικού Έργου, Θανάσης Κοντογεώργης και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησαν για την πορεία της πανδημίας και τα εμβόλια.
Για τα νέα μέτρα που θέσπισε η κυβέρνηση αλλά και την πορεία της πανδημίας, ο κ. Κοντογεώργης δήλωσε:
«Υπάρχει μία σταθεροποίηση στα επιδημιολογικά δεδομένα, θα έλεγα και πτωτικές τάσεις, τα νέα μέτρα είχαν άποτέλεσμα και οι ίδιοι οι πολίτες οδηγήθηκαν σε αυτοπεριορισμό. Παράλληλα έχει αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη και έχει ενισχυθεί η τρίτη δόση, αυτό βοηθά σε ένα σημείο την ανάσχεση της πανδημίας».
«Βέβαια παρακολουθούμε ότι και τα κρούσματα και οι νοσηλείες παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, υπάρχει μία σταδιακά αυξανόμενη πίεση στο ΕΣΥ όμως, παρατηρείται ότι οι νοσηλείες είναι βραχύβιες, αυτό διευκολύνει την κινητικότητα μέσα στα νοσοκομεία, δηλαδή εισιτήρια και εξιτήρια και βοηθά τους υγειονομικούς μας, και βέβαια ακόμα παρακολουθούμε την ουρά της «Δέλτα» η οποία φαίνεται ότι έχει μεγαλύτερη νοσηρότητα σε σχέση με την «όμικρον», επομένως, κάποιοι σκληροί δείκτες που βλέπουμε ακόμα ότι είναι υψηλοί , όπως έιναι οι εισαγωγές στις ΜΕΘ, οφείλονται σε ένα βαθμό, αποκλειστικά στη Δέλτα», συμπλήρωσε.
«Είμαστε σε ένα σημείο που ταυτόχρονα ενισχύουμε την προσπάθεια για την εμβολιαστική κάλυψη της 3ης δόσης. Ως προς την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, πραγματοποιήθηκε στις ηλικίες άνω των 60, που εκεί ο κίνδυνος νόσησης και θανάτου είναι πολύ υψηλός, αυτό απέδωσε ως ένα βαθμό, περίπου 220.000 συμπολίτες μας έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους.Ακόμη και σήμερα, κάποιος συμπολίτης μας επιθυμεί να εμβολιαστεί μέχρι την Κυριακή έχει τη δυνατότητα», πρόσθεσε ο κ. Κοντογεώργης.
Για το πρόστιμο των 100 ευρώ
«Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει κάνει την 1η δόση, από Δευτέρα, θα του βεβαιωθεί πρόστιμο 100 ευρώ. Η κυβέρνηση έδωσε ένα σεβαστό διάστημα για να πειστεί ο κόσμος και να πάει να εμβολιαστεί. Το μέτρο αυτό δεν είχε τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά έχει κυρωτικό πλαίσιο. Το μέτρο αυτό συναρτάται με τα επιδημιολογικά δεδομένα, γιατί η ηλικία των 60 ετών είναι η πιο «επικίνδυνη», υπογράμμισε.
Για το άνοιγμα των σχολείων και την όμικρον
Η αποτύπωση της πανδημίας ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος , Βασιλακόπουλος ανέφερε πως, «η μετάλλαξη όμικρον είναι 30% ηπιότερη από την δέλτα, πιθανόν ακόμα και για τον ανεμβολίαστο, αλλά επειδή είναι πολύ πιο μεταδοτική συνολικά και αυή θα δημιουργήσει πρόβλημα. Τα μέτρα, όχι απλώς απέδωσαν αλλά το κύριο ζήτημα της ελληνικής κοινωνίας, το οποίο ήταν το άνοιγμα των σχολείων, έδειξε ότι όχι μόνο ήταν σωστό αλλά έδειξε μεγαλύτερη ιχνηλάτηση στην κοινωνία. Τις δύο πρώτες μέρες των σχολείων που είχαμε πολλά self test θετικά, τα οποία επιβεβαιώθηκαν εκ των υστέρων θα ήταν περιστατικά παιδιών που εάν ήταν σπίτι δεν θα είχανω ιχνηλατηθεί ποτέ.
Έχει περάσει ένα πενθήμερο λειτουργίας των σχολείων και όχι μόνο δεν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων αλλά έχουμε πτωτικές τάσεις. Πιθανόν να μπαίνουμε σε φάση αποκλιμάκωσης. Πολλοί άνθρωποι έκαναν την 3η δόση, για να προστατευτούν. Στην εστίαση εφαρμόστηκαν τα μέτρα και γενικά υπάρχει μία τάση σταθεροποίησης της πανδημίας», ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος.
Για την 5ημερη καραντίνα
«Η χώρα μας εφάρμοσε το πρωτόκολλο του CDC ( Centers of Disease Control), και οποτεδήποτε εφαρμόζεται ένα πρωτόκολλο για τον γενικό πληθυσμό, προφανώς θα υπάρχουν και άτομα που δε θα εμπίπτουν στον μέσο όρο. Για τους ανθρώπους και ειδικά γι’ αυτούς που είναι τριπλά εμβολιασμένοι και γιατί είναι ασυμπτωματικοί, 5ήμερη καραντίνα δεν χρειάζεται. Εάν βγουν θετικοί πρέπει να μπουν σε καραντίνα 5 ημερών και εκ των υστέρων ακόμα και οι ελληνικές οδηγίες λένε ότι μπορείς να επιστρέψεις με ή χωρίς αρνητικό τεστ αλλά με μάσκα υψηλής προστασίας», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.
«Θα ήταν πιο ορθό να επιστρέφαμε στην εργασία μας με αρνητικό rapid test για να νιώθουμε πιο ασφαλείς και εμείς και οι γύρω μας», πρόσθεσε.