Στα ντοκουμέντα του LIVE NEWS και τους νέους διαλόγους που αποκαλύπτει ο αστυνομικός συντάκτης των «Νέων» και του «Βήματος», Βασίλης Λαμπρόπουλος αποτυπώνονται όλα όσα έγιναν τα ξημερώματα στις 16 του περασμένου Νοέμβρη, και τον τρόπο που ο 40χρονος υπάλληλος της ΣΤΑΣΥ έφυγε από τη ζωή.
Ο θάνατος παραμονεύει για όλους για 10 ολόκληρα λεπτά. Από τη στιγμή που οι δύο συνοδοί της ΣΤΑΣΥ και οι τρεις τεχνικοί της γερμανικής εταιρείας διαπιστώνουν πως η ειδική μηχανή για τη λείανση των γραμμών είναι ακυβέρνητη μέχρι το σημείο της σύγκρουσης με ακινητοποιημένο συρμό του ΗΣΑΠ στο ύψος του σταθμού, του Αγίου Νικολάου.
Η περιπέτεια των δύο Ελλήνων και τριών αλλοδαπών τεχνικών αρχίζει στις 04:00 τα ξημερώματα. Η ειδική μηχανή που βρίσκονται περνάει από τον σταθμό στο Μαρούσι χωρίς πρόβλημα στις 04:05, όμως τρία λεπτά αργότερα και λίγο πριν από την Νερατζιώτισα, παρουσιάζεται πρόβλημα στα φρένα. Ο αδικοχαμένος Πέτρος Γιάμαλης από το μπροστινό βαγόνι ειδοποιεί μέσω ασυρμάτου τον συνάδελφό του στο τελευταίο βαγόνι:
Τεχνικός στο μπροστινό βαγόνι: «Βασίλη το μηχάνημα δεν σταματάει ετοιμάσου να πηδήξεις».
Λίγα δευτερόλεπτα μετά στις 04.09 στο ύψος του σταθμού στη Νερατζιώτισσα γίνεται η δεύτερη κλήση προς το κέντρο:
Τεχνικός ΣΤΑΣΥ: «Αν ακούει το κέντρο ο συρμός δεν σταματάει με τίποτα!»
Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας: «Έχετε διαδρομή, έχετε διαδρομή, όλο προς τα κάτω έχετε διαδρομή».
Ο τέσσερις τεχνικοί είναι ουσιαστικά εγκλωβισμένοι στο μπροστινό μέρος του συρμού, γιατί το υπόλοιπο μέρος έιναι σφραγισμένο, και δεν υπάρχει πρόσβαση προς τα πίσω. Η ταχύτητα έχει αυξηθεί από τη μέγιστη επιτρεπόμενη των 25 χιλιομέτρων την ώρα και ήδη έχει ξεπεράσει τα 40.
Οι 4 τεχνικοί βρίσκονται στο μπροστινό βαγόνι, ο ένας μέσα και οι τρεις που διακρίνονται εξωτερικά και ο πέμπτος μέσα στο τελευταίο βαγόνι.
Στις 04:10 όπως δείχνει το ρολόι από τη κάμερα ασφαλείας στον σταθμό Ειρήνη, ο Πέτρος Γιάμαλης βάζει τους δύο αλλοδαπούς τεχνικούς να πηδήξουν πρώτοι στις αποβάθρες του σταθμού ενώ ο ίδιος κάνει μια τρίτη και τελευταία επικοινωνία με το κέντρο, ζητώντας καθαρή διαδρομή μπροστά του.
«Το τραίνο πήγαινε με όλο και πιο μεγάλη ταχύτητα. Μετά το Μαρούσι καταλάβαμε ότι δεν έχουμε καθόλου φρένα. Ξαφνικά, ο Έλληνας που ήταν στο βαγόνι μας και τον έλεγαν Πέτρο μας είπε να πηδήξουμε. Πράγματι, εγώ και ο Nash πηδήξαμε από το βαγόνι για να γλιτώσουμε. Εγώ από την πτώση τραυματίστηκα στα πόδια μου» σημείωσε ένας από τους αλλοδαπούς τεχνικούς.
Ο Πέτρος Γιάμαλης δεν προλαβαίνει να πηδήξει στην ασφάλεια της αποβάθρας και μισό λεπτό πιό κάτω διαλέγει ένα μικρό πλάτωμα στο πλάι των γραμμών και κάνει μια απέλπιδα προσπάθειά του να σωθεί.
Ένα λεπτό αργότερα, στις αποβάθρες του σταθμού του Ηρακλείου, πηδάει και ο αλλοδαπός οδηγός του συρμού, καταλήγει στις ράγες όπου και διασώζεται τραυματισμένος
Δεκατρία λεπτά μετά τις 04:00 ο τεχνικός που έχει απομείνει μιλάει για τελευταία φορά με το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας…
Η ειδική μηχανή περνάει από τον σταθμό στα Κάτω Πατήσια στις 04:16 και 2 λεπτά μετά συγκρούεται με τον ακινητοποιημένο συρμό στο ύψος του Αγίου Νικολάου. Ο υπάλληλος στο πίσω βαγόνι έχει καταφέρει να σωθεί…
Στο μεταξύ, κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται ο Πέτρος Γιάμαλης. Τον καλούν στον ασύρματο και όταν δεν απαντά αρχίζουν να τον ψάχνουν.
Ο άτυχος τεχνικός είναι πολύ βαριά χτυπημένος από την πτώση. Οι συνάδελφοί του τον βρίσκουν ακόμα εν ζωή και τον παραδίδουν στο ΕΚΑΒ, όμως λίγο αργότερα υποκύπτει στα βαρύτατα τραύματά του.
Δύο μήνες μετά από αυτές τις σκηνές η οικογένεια του αδικοχαμένου τεχνικού προσπαθεί να διαχειριστεί τον πόνο της απώλειας. Ένα πόνο που παραμένει για εκείνους άσβεστος από τα ξημερώματα εκείνης της μαύρης Τρίτης όταν ο 40χρονος ξεκίνησε από το σπίτι του για δουλειά και δεν επέστρεψε ποτέ…