Στις 14.00 το μεσημέρι της Τετάρτης ξεκίνησε η συνεδρίαση της Επιτροπής που σταθμίζει τα μεγέθη της πανδημίας προκειμένου να λάβει της αποφάσεις της και να εισηγηθεί σχετικά στην κυβέρνηση.
Ο υπουργός Υγείας ωστόσο, Θάνος Πλεύρης, προϊδέασε για την παράταση κατά μια εβδομάδα των μέτρων που ισχύουν ήδη από την Πρωτοχρονιά στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης.
«Η κυβέρνηση αναμένει την εισήγηση της επιτροπής που συνεδριάζει σήμερα, αλλά θεωρεί ‘λογικό’ να υπάρξει μια παράταση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου «και αυτό το αντιλαμβάνονται τα μέλη της επιτροπής» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας, εισαγωγές και διασωληνώσεις, παραμένουν στα ύψη, διατηρώντας την πίεση στο σύστημα Υγείας σε υψηλά επίπεδα.
«Δεν αποφασίζει η επιτροπή, ο ιός αποφασίζει και η επιδημιολογία του», υπογράμμισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Οι Αρχές δυσκολεύονται να καλύψουν τα κενά ακόμα και μέσω της επίταξης.
«Δεν είναι μόνο θέμα κλινών είναι θέμα και του προσωπικού που είχες. Αναισθησιολόγους και εντατικολογους βλέπετε οτι και επιτάξεις που πάμε να κάνουμε δεν μπορούμε να βρούμε» τόνισε ο Θάνος Πλεύρης.
Οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 673 και οι νέες εισαγωγές ήταν 475 σε όλη τη χώρα.
«Έχουμε πολύ μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων στις ηλικίες που είναι ευπαθείς, σε σχέση με άλλες χώρες αλλά και περισσότερες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις» δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλκακόπουλος.
Θέμα ημερών είναι δούμε την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων εκτιμά ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης
«Από αυτή την εβδομάδα και ύστερα πιστεύω ότι θα επιπεδωθούν τα κρούσματα. Από αυτή την εβδομάδα θα έχουμε σίγουρα την επιπέδωση της καμπύλης και θα έχουμε την αποκλιμάκωση τις επόμενες δύο εβδομάδες στα κρούσματα.. το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο και μετά την άνοιξη να είμαστε αισιόδοξοι πως όλα θα πάνε καλύτερα» επεσήμανε ο Νίκος Τζανάκης.
Και την ίδια στιγμή που τα στοιχεία επιτρέπουν αισιόδοξα συναισθήματα στην Ελλάδα, στο εξωτερικό οι αριθμοί κρουσμάτων δημιουργούν ερωτήματα καθώς μετά τη μείωσή τους μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα, καταγράφονται νέα ημερήσια ρεκόρ. Η Όμικρον προκαλεί νοσηλείες και θανάτους και ακόμα και οι λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις κάνουν τα νοσοκομεία να ασφυκτιούν.
Αρκετές είναι οι χώρες που ενώ παρουσίασαν μικρή μείωση, τα κρούσματα και πάλι αυξάνονται.
Ενδεικτικό το παράδειγμα της Γερμανίας η οποία στις 13 Ιανουαρίου είχε καταγράψει 93.154 νέες μολύνσεις. Ακολούθησαν ημέρες με μ.ο 60.000 κρουσμάτων και εχθές η χώρα κατέγραψε το νέο ρεκόρ 112.323 μολύνσεων.
Το ίδιο και στην Ιταλία όπου στις 11 Ιανουαρίου εντοπίστηκαν 220.513 κρούσματα ο μ.ο. της εβδομάδας που ακολούθησε ήταν 160.000 κρούσματα και στις 18 Ιανουαρίου τα κρούσματα σκαρφάλωσαν στις 228.179.
Μεγάλη ανησυχία στη Γαλλία έχει προκαλέσει το ιστορικό ρεκόρ των 464.769 νέων κρουσμάτων σε ένα μόλις 24ωρο.