Τριψήφιος αριθμός νεκρών για δεύτερη ημέρα, με τα συνολικά θύματα της χώρας από την αρχή της πανδημίας να ισοδυναμούν πλέον με τον πληθυσμό του Άργους ή του Κιλκίς.
Εντατικολόγοι μιλούν στο LIVE NEWS και αποκωδικοποιούν το παράδοξο να μειώνονται τα κρούσματα αλλά να αυξάνονται οι θάνατοι.
Τον περασμένο Νοέμβριο η θνησιμότητα στο νοσοκομείο Παπανικολάου έφτασε μέχρι και το 80%, δηλαδή οι 8 στους 10 που έμπαιναν στη ΜΕΘ κατέληγαν.
«Συνολικά το Παπανικολάου είχε μια θνητότητα στο 42% και το είχαμε φτάσει και πάνω από 80% σε κάποια φάση. Και είχαμε καταρρακωθεί γιατί κάναμε προσπάθειες και δεν βλέπαμε αποτέλεσμα» σημείωσε η διευθύντρια ΜΕΘ του Παπανικολάου, Μηλίτσα Μπιτζάνη.
Η εκτόξευση του αριθμού των νεκρών οφείλεται εν πολλοίς στους ίδιους τους ασθενείς που εκτός από ανεμβολίαστοι στην πλειονότητα τους, καθυστερούν να πάνε στο νοσοκομείο με αποτέλεσμα η κατάσταση τους φτάνοντας στα επείγοντα να είναι μη αναστρέψιμη.
«Μας ήρθε προχτές μια ασθενής που είχε αρνητικοποιηθεί. Καταλαβαίνετε ότι ήταν πάνω από μήνα άρρωστη. Με εντελώς κατεστραμμένα πνευμόνια» πρόσθεσε η κυρία Μπιτζάνη.
Όμικρον και Δέλτα συνυπάρχουν στα νοσοκομεία
Αν και η Όμικρον έχει κυριαρχήσει στην Αττική στις εντατικές του λεκανοπεδίου επικρατεί ακόμα η Δέλτα, μια σκληρή μετάλλαξη που πλήττει ανεμβολίαστους.
«Η ΜΕΘ στο Σωτηρία αλλά φαντάζομαι σε όλα τα νοσοκομεία είναι ασθενείς από μετάλλαξη Δέλτα. Είτε ανεμβολίαστοι είτε εμβολιασμένοι που έχει παρέλθει πεντάμηνο από τον εμβολιασμό τους» ανέφερε η εντατικολόγος του νοσ. «Σωτηρία», Σοφία Πουρίκη.
«Το 90% όσων νοσηλεύονται λόγω κορωνοϊού είναι ανεμβολίαστοι, άνω των 60 με υποκείμενα» πρόσθεσε ο πνευμονολόγος του «Αττικόν» Στέλιος Λουκίδης.
Ο εντατικολόγος Κωνσταντίνος Στόκκος εξηγεί πως η εξουθένωση των υγειονομικών αλλά και η υποστελέχωση των νοσοκομείων είναι επιβαρυντικός παράγοντας.
«Τα έχουν παίξει όλοι. Είναι κουρασμένοι και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υποθεραπεία των ασθενών» συμπλήρωσε ο διευθυντής της ΜΕΘ Covid του νοσοκομείου Κοζάνης.
Αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων
Πονοκέφαλος για τους γιατρούς οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις που ολοένα και αυξάνονται.
«Είναι πάρα πολύ συχνές και βαριές οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις σε αυτούς τους ασθενείς όχι μόνο στην Ελλάδα, παντού. Ας πούμε εγώ στα τόσα χρόνια καριέρας, τόσες μυκητιάσεις δεν είχα δει. Και τώρα έχουμε του κόσμου τις μυκητιάσεις» σημείωσε η Μηλίτσα Μπιτζάνη.
Από την πλευρά της, η Σοφία Πουρίκη πρόσθεσε: «Είναι και αντιβιώσεις που παίρνουν από το σπίτι οπότε όταν έρχονται σε εμάς αναγκαζόμαστε να τους δώσουμε ακόμα πιο ισχυρές αντιβιώσεις».
Τριπλάσιοι θάνατοι από Γερμανία και Πορτογαλία
Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή του έτους η θνησιμότητα στην Ελλάδα είναι σχεδόν τριπλάσια από Γερμανία και Πορτογαλία με πολλαπλάσια κρούσματα καθημερινά.
Στην περιφέρεια της κεντρικής Μακεδονίας που είναι 300.000 κάτοικοι έχουμε 8 κρεβάτια ΜΕΘ. Στη Γερμανία ανά 100.000 κατοίκους έχουν 25 κρεβάτια ΜΕΘ. Αναμενόμενο είναι να έχουμε ασθενείς εκτός ΜΕΘ και να έχουν κακή πρόγνωση.
Αλλά και να υπήρχαν κρεβάτια, οι γιατροί λένε πως δεν υπάρχουν εντατικολόγοι για να τις λειτουργήσουν.
«Θα είχαμε 100% αν άνοιγαν και άλλα κρεβάτια» συμπλήρωσε ο Κωνσταντίνος Στόκκος.
Υπερδιπλάσιοι είναι οι νεκροί στην Ελλάδα συγκριτικά με την Γαλλία ενώ από την αρχή του έτους η θνησιμότητα παρουσιάζει αύξηση 77% από εκείνη της Ιταλίας.