Σε εντυπωσιακούς σχηματισμούς και συνοδευόμενα από μαχητικά Mirage 2000 τα πρώτα 6 από τα 18 συνολικά Γαλλικά RAFALE που θα προμηθευτεί η χώρα μας πέταξαν πάνω από τον Αττικό Ουρανό για να ενταχθούν πλέον στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία και συγκεκριμένα στην 332 μοίρα με την ονομασία «Γεράκι».
Η 19η Ιανουαρίου θα μείνει χαραγμένη στην ιστορία ως η ημέρα που τα έξι πρώτα από τα συνολικά 24 μαχητικά RAFALE προσγειώθηκαν στη «φωλιά» τους την Τανάγρα, στέλνοντας ένα πανίσχυρο μήνυμα αποτροπής στο Αιγαίο.
Ένα – ένα τα «γεράκια» της προσεγγίζουν τον διάδρομο προσγείωσης στην Τανάγρα και περνώντας μέσα από την καθιερωμένη για τελετές αυτού του είδους, υδάτινη αψίδα, παρατάσσονται στην πίστα της 332 Μοίρας Παντός Καιρού «Γεράκι».
Ο ήχος στην πίστα εκκωφαντικός από τους κινητήρες.
Τα μάτια καρφώνονται στους ιπταμένους, οι φιγούρες τους ξεκάθαρες μέσα από την καλύπτρα. Η ελληνική σημαία σε ένα μαχητικό κεντρίζει τα βλέμματα. Ήρθε η ώρα να σβήσουν οι κινητήρες και να ξεκινήσει η τελετή που αποτελεί παράλληλα και ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρας.
«Στον 21ο αιώνα δε έχουν θέση ούτε η προφανής παραχάραξη της ιστορίας και της γεωγραφίας ούτε τα αυθαίρετα και απειλητικά πυροτεχνήματα. Πολύ περισσότερο όταν εκπέμπονται από γειτονικά κράτη», είπε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός.
Το κόστος για τα πρώτα 18 RAFALE φθάνει στα 2,3 δισ. ευρώ ενώ τα έξι νέα που θα βαφτούν στα ελληνικά χρώματα θα κοστίσουν 1,07 δισ. ευρώ.
Η πτήση πάνω από την Ακρόπολη
Στις 12.15 τα πρώτα 6 μαχητικά που φτάνουν στην Ελλάδα πέρασαν πάνω από την Ακρόπολη.
Στην Τουρκία η πρώτη αντίδραση έρχεται υπό τη μορφή άσκηση Έρευνας Διάσωσης νοτίως του Καστελόριζου την Πέμπτη.
Οι δυνατότητες των μαχητικών
Ατελείωτες φαίνεται να είναι οι δυνατότητες των εξελιγμένων μαχητικών που παρέλαβε σήμερα η χώρα.
Το RAFALE έχει στο ένα του πτερύγιο (φτερό) 2 MBDA MICA πυραύλους αέρος αέρος – έχουν ένα βεληνεκές περίπου 80χλμ και είναι για να εξουδετερώσουν αεροπλάνα που ο πιλότος δεν τα βλέπει, είναι δηλαδή έξω από τον ορίζοντά του. Εντοπίζονται από τα ραντάρ.
Στο αριστερό φτερό υπάρχουν MDBA SCALP – EG πύραυλοι ΚΡΟΥΖ. Το βεληνεκές τους είναι 560χλμ. και είναι κυρίως για να εξουδετερώνονται στόχοι στρατιωτικοί.
Στο δεξί φτερό υπάρχουν 2 βόμβες των 250 κιλών καθοδηγούμενες με λέιζερ και χρησιμοποιούνται για να εξουδετερώσουνε τεθωρακισμένα.
Υπάρχει ένα σύστημα σκόπευσης επίσης με λέιζερ. Θεωρείται από τα πολύ μεγάλα όπλα αυτού του αεροσκάφους.
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά του είναι ότι οι Γάλλοι το έχουν σχεδιάσει με τέτοιο τρόπο ώστε να πετάει με πολύ μεγάλη οικονομία καυσίμων. Βοηθάει στο βάρος και στην εμβέλεια.
Έχει τρεις δεξαμενές καυσίμου και έχει εμβέλεια 1.850χλμ.
Επιπλέον, τα μαχητικά φέρουν ένα πυροβόλο με 125 βλήματα και υπάρχει η δυνατότητα για ανεφοδιασμό στον αέρα. Έχει μια δεξαμενή που το βοηθάει να ανεφοδιάζεται από τα ιπτάμενα τάνκερς.
Φέρουν πυραύλους METEOR βεληνεκούς 100 χλμ, πύραυλο SCALP βεληνεκούς 500 χλμ. και πύραυλο EXOSET βεληνεκούς 200 χλμ.
Υπάρχει και το κομμάτι που είναι μπροστά. Το πράσινο σημάδι είναι το σύστημα υπέρυθρου εντοπισμού εναέριων στόχων. Αυτό μπορεί να εντοπίσει και ΣΤΕΛΘ αεροπλάνα. Είναι επίσης ένα από τα δυνατά σημεία του αεροσκάφους.
Μπορεί να πετάξει πάρα πολύ γρήγορα, πολύ μεγάλη ταχύτητα.
Στο ανώτατο ύψος του φτάνει τα 2.200 χιλιόμετρα, ενώ στο χαμηλό το ύψος μέχρι και 1.300 χιλιόμετρα την ώρα.