Πολιτικές κόντρες έχει φέρει η διαχείριση και η πορεία της πανδημίας στη χώρα. Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησαν σχετικά οι κ.κ. Νικήτας Κακλαμάνης, βουλευτής της ΝΔ, και Ανδρέας Ξανθός, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Τα μέτρα συγκράτησαν την πανδημία»
«Τα Χριστούγεννα η κυβέρνηση πήρε συγκεκριμένα μέτρα που σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως από την αντιπολίτευση. Το δεύτερο ρίσκο που πήρε ήταν σχετικά με το άνοιγμα το σχολείων. Εγώ ήμουν υπέρ της συντηρητικότερης άποψης για να άνοιγαν μια βδομάδα αργότερα. Τα μέτρα τηρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό, και συγκράτησαν τελικά την πανδημία. Τα προγνωστικά μιλούσαν για 60-70 χιλιάδες κρούσματα, που δεν τα είδαμε. Αυτή τη στιγμή η καμπύλη έχει σχεδόν επιπεδωθεί, με πτωτική τάση. Επίσης παρακολουθούμε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Φτάσαμε κάποιες μέρες στις 600, σήμερα βλέπουμε ότι τώρα είναι γύρω στις 450. Παρατηρείται ότι ενώ στην κοινότητα επικρατεί η Όμικρον εις βάρος της Δέλτα, στα νοσοκομεία ισχύει το ανάποδο. Το σύστημα με την πίεση που υπάρχει πιστεύω ότι άντεξε. Τα γεγονότα δεν έχουν επιβεβαιώσει τις κακές προβλέψεις. Τα σχολεία λειτουργούν κανονικά», είπε ο κ. Κακλαμάνης.
«Η αποτυχία της κυβέρνησης προκύπτει εκ του αποτελέσματος»
«Ακριβώς επειδή έχουν περάσει δύο χρόνια, δεν υπάρχει δικαιολογία για το έλλειμα προετοιμασίας, σχεδιασμού, και ενεργότερης εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα και των στρατιωτικών νοσοκομείων στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Εκ του αποτελέσματος προκύπτει η αποτυχία της κυβέρνησης. Οι σκληροί δείκτες, όπως είναι οι θάνατοι, μας κατατάσσουν στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης αυτή την περίοδο. Το σύστημα υγείας έχει ξεπεράσει τις αντοχές του. Είναι αναντίστοιχο με την καθημερινότητα των νοσοκομείων ότι το σύστημα αντέχει που είπε ο κ. Κακλαμάνης. Έχουμε αποδιοργάνωση του ΕΣΥ, και κατάρρευση του ηθικού των ανθρώπων. Λείπουν περίπου 10.000 άνθρωποι σε σχέση με πέρυσι από το σύστημα υγείας, στην αιχμή του επιδημικού κύματος. Υποτιμήθηκε κατά τη γνώμη μου από την κυβέρνηση η δυναμική της Όμικρον, και για αυτό τα μέτρα πάρθηκαν καθυστερημένα στις γιορτές», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Ξανθός.
«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε την επόμενη πενταετία με εποχικές επιδημίες κορωνοϊού»
«Ως γιατρός δεν είπα ποτέ ότι το Φεβρουάριο τελειώνει η πανδημία, είπα ότι θα φτάσουμε στην Άνοιξη με αποκλιμάκωση του φετινού κύματος της πανδημίας. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε τα προσεχή πέντε χρόνια με εποχικές επιδημίες εξαιτίας του κορωνοϊού, και ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνουμε και το εποχικό εμβόλιο, όπως κάνουμε αυτό της γρίπης. Προσωπικά έχω ενημερωθεί από την ηγεσία του υπουργείου ότι έχει δρομολογηθεί η πρόσληψη 4.000 μόνιμων νοσηλευτών, και 900 γιατροί, εκ των οποίων οι 700 καλύπτουν μόνιμες οργανικές θέσεις», απάντησε ο κ. Κακλαμάνης σχετικά με επερχόμενες προσλήψεις στο ΕΣΥ.
«Δεν πρόκειται να κλείσει το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. Το ότι καταργήθηκαν κάποιες εφημερίες για να γίνει εμβολιαστικό κέντρο, δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα κλείσει. Ούτε πρόκειται να καταργηθούν πραγματικά νοσοκομεία», ξεκαθάρισε ο ίδιος.
«Η κυβέρνηση υποτίμησε τον κίνδυνο»
«Η κυβέρνηση εγκαλείται επειδή συστηματικά εδώ και δύο χρόνια είχε υιοθετήσει μια γραμμή προσωρινότητας της πανδημίας, έκτακτης συνθήκης. Αυτό το σενάριο διαψεύστηκε κατηγορηματικά παγκοσμίως. Υποτίμησε τον κίνδυνο των μεταλλάξεων, των αναζωπυρώσεων, δεν προετοίμασε κατάλληλα το ΕΣΥ, δεν ενέπλεξε την πρωτοβάθμια φροντίδα, δεν οργάνωσε τη νοσοκομειακή διαχείριση, δεν υπήρχε κατ’ οίκον παρακολούθηση των ασθενών, δεν έπαιξε το ρόλο που μπορούσε ο ιδιωτικός τομέας, δε στηρίχτηκε το ΕΣΥ επαρκώς», τόνισε ο κ. Ξανθός από την πλευρά του.
«Η υπόθεση των νοσοκομείων που ουσιαστικά έχουν γίνει νοσοκομεία αποκλειστικά για αντιμετώπιση περιστατικών κορωνοϊού, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, αφήνει ακάλυπτες υγειονομικές ανάγκες ασθενών με άλλα νοσήματα. Είναι απαράδεκτο να βγαίνει εκτός εφημερίας ένα εξειδικευμένο τριτοβάθμιο παιδιατρικό νοσοκομείο για να γίνει εμβολιαστικό κέντρο», συμπλήρωσε ο ίδιος.