Πανδημία και ακρίβεια απομυζούν μήνα – μήνα το «οξυγόνο» της κυβέρνησης παρουσιάζοντας πλέον ρωγμές από τις δονήσεις που προκαλούν οι συνέπειες και η κόπωση των δύο παράλληλων κρίσεων στους πολίτες.
Ο σχεδιασμός γύρω από την αντιμετώπιση και την προστασία από την πανδημία σχεδόν διαγράφει από την μνήμη των πολιτών κάθε άλλη κυβερνητική πρωτοβουλία και η συνεχιζόμενη πίεση των μεταλλάξεων σε εισοδήματα, δραστηριότητες, σύστημα υγείας, κοινωνία και διασκέδαση έχει επισκιάσει κάθε άλλη πολιτική.
«Πρέπει να εντάξουμε τη διαχείριση της πανδημίας στο γενικότερο πλαίσιο των τελευταίων δύο χρόνων. Το σύστημα υγείας που παραλάβαμε είχε πολλές παθογένειες και έχει πολλές παθογένειες που οφείλουν να διορθωθούν», είπε, μιλώντας στο MEGA, η Άννα Ευθυμίου, βουλευτής ΝΔ.
«Η κυβέρνηση ενίσχυσε το σύστημα υγείας όσο μπορούσε, ενώ θέμα είναι και οι ειδικότητες που λείπουν», συμπλήρωσε.
«Είναι μια πολύ δύσκολη εξίσωση το ποια μέτρα θα πάρεις. Προέχει η δημόσια υγεία, αλλά η δημόσια υγεία προκύπτει από την οικονομία. Δεν μπορούμε να κλείσουμε όλες τις δραστηριότητες».
Από τη μεριά της η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε πως το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εκλογές δεν είναι άκαιρο.
«Δε βιαστήκαμε να ζητήσουμε εκλογές. Κάθε μέρα που περνάει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και δε θέλει και δεν μπορεί να διαχειριστεί την κρίση που περνάμε. Το να μην στηριχθεί το σύστημα υγείας είναι επιλογή της κυβέρνησης».
Η κ. Ξενογιαννακοπούλου αναφέρθηκε και στο άνοιγμα των σχολείων χωρίς αλλαγή των υγειονομικών πρωτοκόλλων αλλά καις τις άδειες ειδικού σκοπού των εργαζομένων.
«Απαράδεκτο να υπάρχει οποιαδήποτε περικοπή μισθού. Εμείς έχουμε βάλει πλάτη καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας αλλά τώρα είναι θέμα ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό να υπάρξει πολιτική αλλαγή».
«Η συγκυρία της πανδημίας δεν επιτρέπει σενάρια θριαμβολογίας και υπεραισιοδοξίας. Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι χρήσιμος όχι με αιτήματα εκλογών και καταστροφολογία», είπε από τη μεριά του ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, γραμματέας ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ.
«Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ο πολύ υψηλός αριθμός θανάτων. Το ΕΣΥ δεν στηρίχθηκε επαρκώς παρά τις προσπάθειες του προσωπικού».
Ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι «η κυβέρνηση παίρνει αποφάσεις όχι με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά με το πολιτικό κόστος».