Ο φωτογράφος Χάρης Χριστόπουλος και ο Παθολόγος - Διευθυντής Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής, Δημήτρης Κουντουράς, μίλησαν για την σημασία της πρόληψης και στην αντιμετώπιση ασθενειών.
Όταν γίνεται λόγος για την πρόληψη και τις προληπτικές εξετάσεις, πολλοί λένε ότι δεν είναι και πολύ μεγάλη η σημασία τους, γιατί όπως λένε «δεν το πρόλαβα ή δεν το βρήκα από τις εξετάσεις».
Όμως η νεώτερη θεωρία και η εξελιγμένη γνώση για την πρόληψη δείχνουν ότι τελικά σχεδόν τίποτα δεν είναι τυχαίο όσον αφορά τα προβλήματα υγείας που εμφανίζουμε.
Τί ειναι πρόληψη για τους επιστήμονες
«Μου έκανε ανέκαθεν εντύπωση το θέμα της πρόληψης. Φαντάζομαι ότι έχει να κάνει με την ηλικία. Μετά τα 35- 40 αρχίζεις και ακούς διάφορα για την υγεία σου. Είναι ανάγκη είναι κάτι το φυσικό, λατρεύω την επιστήμη και την πιστεύω τυφλά, είναι θέση ζωής», ανέφερε ο κ. Χριστόπουλος.
«Η πρόληψη δεν ξεκινά από σύμπτωμα. Ξεκινάει σιωπληλά, πρέπει να δω τί εχω κληρονομήσει από τους γονείς μου, τί εχω ακούσει τί δεν ταιριάζει σε αυτό που έχω σήμερα. Η πρόληψη χτίζεται», ανέφερε ο Διευθυντής Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής, Δημήτρης Κουντουράς.
«Οι εξετάσεις είναι «φωτογραφίες» της στιγμής. Με την πρόληπτική καταγραφή έχεις τις τάσεις που έχει το σώμα. Την τάση για μία ασθένεια», συμπλήρωσε ο κ. Κουντουράς.
Κληρονομικότητα και προδιάθεση
«Κληρονομούμε προδιαθέσεις οι οποίες μπορεί ως πρώτο αίτιο να φτάσουν σε πολλά επίπεδα επιπλοκών, που εμείς τα θεωρούμε πρώτη νόσο. Για παράδειγμα μπορεί να έχεις προδιάθεση να αναπτύξεις μία νόσο του γαστρεντερικού, και κοντά σε αυτή, ως επιπλοκή της, να κάνεις διαβήτη, να κάνεις πολύποδες, να κάνεις αναιμίες από απώλεια σιδήρου.
Παίζει μεγάλο ρόλο η κληρονομικότητα αλλά παίζει ρόλο και ο τρόπος ζωής. Ένας άνθρωπος πρέπει να αντιληφθεί νωρίς τί συμβαίνει με το σώμα του. Τα συμβάντα των 30 των 40 και των 60 προγραμματίζονται από τα 12 έτη μας», διευκρίνισε.
Οι ασθένειες δεν δημιουργούνται από τη μία μέρα στην άλλη. Οι εξετάσεις που χρειάζεται ο καθένας απαιτούν οργάνωση για να μάθεις να βλέπεις τις τάσεις. Δε χρειάζεται να κάνεις ακριβές εξετάσεις», ανέφερε ο κ. Κουντουράς.
Εξατομικευμένη πρόληψη
«Ακούω και προσπαθώ να δω τα σημάδια. Έχει να κάνει με τον άνθρωπο. Πρέπει να εμπιστευτούμε τον γιατρό μας, γιατί τώρα δεν έχουμε έναν γιατρό«, σχολίασε ο Χάρης Χριστόπουλος.
«Δεν αρκεί να κάνουμε ένα τσεκ – απ. Εξατομικευμένη πρόληψη είναι να έρθει ένας άνθρωπος και να κάτσει 1 και 1.5 ώρα για να πάρουμε ένα πλήρες ιστορικό. Το χειρότερο απ ‘όλα είναι να έρθει κάποιος βιαστικά, να δώσει ένας γιατρός ένα πακέτο εξετάσεων χωρίς να έχει πάρει ιστορικό, και εάν κάτι δεν είναι σωστό να δώσει ένα φάρμακο», είπε ο κ. Κουντουράς.
Πρόληψη και τρόπος ζωής
«Η πρόληψη ξεκινά από τη βρεφική ηλικία. Παίζει ρόλο και ο θηλασμός. Η μητέρα μετά τον θηλασμό βάζει το παιδί σε ένα πλάνο διατροφής τύπου ενηλίκου. Αυτή η διαδικασία επιτηρείται από το ανοσοποιητικό σύστημα. Η εξοικείωσή μας τελειώνει στην εφηβική ηλικία», υπογράμμισε ο κ. Κουντουράς.