Με φόντο τις εικόνες ντροπής και μετά και την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της, η Αττική Οδός καλείται να αρχίσει να καταβάλλει την αποζημίωση των 2.000 η οποία όμως αφορα τον κάθε ιδιοκτήτη αυτοκινήτου και όχι τους χιλιάδες πολίτες που βρέθηκαν εκεί ως επιβάτες είτε σε ΙΧ είτε σε ταξί.
Μετά την επιβίωση που για πολλούς εγκλωβισμένους στον πλέον υπερσύγχρονο αυτοκινητόδρομο έφτασε στα όρια και της φυσικής τους εξόντωσης από τις συνθήκες παγετού που επικρατούσαν, ήρθε η ώρα των αποζημιώσεων.
Γιατρός περιέγραψε την οδύσσεια στην παγωμένη Αττική Οδό και τις ώρες αγωνίας για μια έγκυο που αιμορραγούσε μέσα στο κρύο και έναν πατέρα που μόλις είχε βγάλει από το νοσοκομείο το παιδί του. Δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων σημειώνει έχοντας ήδη κινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον της διαχειρίστριας εταιρείας.
«Τα δυο χιλιάρικα είναι και εξευτελιστικό, δηλαδή με τα τριάντα αργύρια θα πρέπει να ξεχάσουμε το οτιδήποτε. Δεν κινούμαστε για χρηματικούς λόγους. Κινούμαστε μόνο και μόνο για την ταλαιπωρία που περάσαμε. Μπροστά μας ήταν μια έγκυος που αιμορράγησε. Έφεραν ιδιωτικά έναν εκσκαφέα μικρό και την πήρε ο εκσκαφέας και έφυγε», δηλώνει ο γιατρός.
Κινδυνεύσαν ζωές
Παρά τις διαβεβαιώσεις της εταιρείας ο δρόμος που δεν έκλεισε ποτέ στο παρελθόν και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες λειτουργούσε υποδειγματικά, έφτασε σύμφωνα με τους νομικούς να εγκλωβίσει από αμέλεια χιλιάδες χρήστες του δρόμου οι οποίο αναγκάστηκαν με κίνδυνο της ζωής να εγκαταλείψουν μόνοι τους και αβοήθητοι σε συνθήκες χιονοθύελλας τα οχήματά τους.
«Οι ίδιοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να προσφύγουν σε βάρος της εταιρείας για την ταλαιπωρία και τη δοκιμασία», δήλωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Αγωγή και μήνυση θα κάνει και ο άνθρωπος που υπέστη καρδιακό επεισόδιο και περπάτησε αρκετά χιλιόμετρα μέσα στο ψύχος με κίνδυνο αυτά να ήταν και τα τελευταία του βήματα.
Ήδη δικηγόροι αναλαμβάνουν μαζικά υποθέσεις ενώ και οι ίδιοι οι εγκλωβισμένοι οργανώνονται και μέσω Facebook.
«Εγκλωβισμός από αμέλεια»
Μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού η διαχειρίστρια εταιρεία καλείται σε πρώτη φάση να αποζημιώσει κάθε όχημα που εγκλωβίστηκε με 2.000 ευρώ.
Χρήματα που θα τα λάβει με αυτά τα δεδομένα ο ιδιοκτήτης της άδειας κυκλοφορίας ο οποίος μπορεί να είναι ακόμη και κάποια εταιρεία, με αποτέλεσμα ακόμη κι ο οδηγός ενός ταξί να μην λάβει τα χρήματα αν δεν του ανήκει το όχημα και σίγουρα δεν τα παίρνουν οι υπόλοιποι επιβάτες που μπορεί να επέβαιναν σε εταιρικά αυτοκίνητα ή λεωφορεία.
«Αυτό είναι αστειότητα. Δεν έχουν ψυχή και ταλαιπωρία υποστεί τα αυτοκίνητα, δόξα τω Θεώ είναι τα περισσότερα εντάξει. Θα μπορούσε να διεκδικήσει δέκα και δεκαπέντε φορές πάνω αυτό το πόσο», δήλωσε ο δικηγόρος κάποιων εκ των εγκλωβισμένων οδηγών, Γιάννης Μαρακάκης.
Αν επικρατήσει η αποζημίωση για κάθε όχημα τότε η Αττική Οδός θα καταβάλει κατά προσέγγιση πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ καθώς η Πολιτική προστασίας υπολογίζει τα εγκλωβισμένα αυτοκίνητα σε 2.500.
Αν όμως η αποζημίωση αφορά σε κάθε ένα χρήστη της Αττικής Οδού που έμεινε εγκλωβισμένος τότε το ποσό ξεπερνά τα 9 εκατομμύρια ευρώ, καθώς οι εγκλωβισμένοι επιβάτες υπολογίζονται σε πάνω από 4.500.
Ταλαιπωρία όμως αναμένει και εκείνους που μπήκαν στην Αττική Οδό χωρίς να πληρώσουν, καθώς θα πρέπει να αποδείξουν ότι έκαναν χρήση του δρόμου.