Σε λειτουργία τέθηκαν λίγο μετά τις 17.00 το απόγευμα τρία τμήματα της Αττικής Οδού, ενώ η διέλευση γίνεται χωρίς καταβολή διοδίων.
Συγκεκριμένα, στην κυκλοφορία δόθηκαν τα εξής τμήματα:
– Από Κατεχάκη προς Αεροδρόμιο (Περιφερειακή Υμηττού)
– Από Κηφισίας έως Ελευσίνα
– Από Ελευσίνα έως Κηφισίας
Επισημαίνεται ότι η κυκλοφορία στην κατεύθυνση Αεροδρόμιο – Κατεχάκη δεν είναι εφικτή ακόμα λόγω των πολλών οχημάτων που βρίσκονται εντός τους αυτοκινητόδρομου.
Η πρόσβαση από το Αεροδρόμιου προς την Αθήνα θα γίνεται είτε μέσω της Λ. Λαυρίου είτε μέσω της Λ. Βάρης – Κορωπίου.
Όσον αφορά τα άλλα τμήματα της Αττικής Οδού, αυτά δεν μπορούν να τεθούν σε λειτουργία αν δεν απομακρυνθούν τα οχήματα που έχουν αφεθεί σε διάφορα σημεία του αυτοκινητοδρόμου.
Σε ανακοίνωσή της, η Αττική Οδός παρακαλεί τους ιδιοκτήτες τους να προσέλθουν ώστε να παραλάβουν τα οχήματά τους προκειμένου να δοθούν και τα υπόλοιπα τμήματα σε κυκλοφορία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης παραμένουν «παγωμένα» στην Αττική Οδό τουλάχιστον 100 οχήματα.
Μέχρι το απόγευμα, 290 οδηγοί, με τη βοήθεια οχημάτων της Πολιτικής Προστασίας, έφτασαν στα οχήματά τους στο Δαχτυλίδι και τα πήραν, ενώ 155 οδηγοί τα πήραν από την Παλλήνη.
400 άνθρωποι κοιμήθηκαν σε ξενοδοχεία με μέριμνα της Πολιτικής Προστασίας τις 3 μέρες της ταλαιπωρίας.
Με μέριμνα της Πολιτικής Προστασίας ανοίγει ο δρόμος
Κρίσιμα είναι τα ερωτήματα που βαραίνουν τη διαχειρίστρια, καθώς το άνοιγμα του δρόμου και ο απεγκλωβισμός των τελευταίων οχημάτων γίνεται με δυναμικό και μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας.
Όπως τόνισε υψηλόβαθμο στέλεχος της Πυροσβεστικής στο MEGA, τα περίπου 30 εκχιονιστικά της εταιρίας παρέμειναν στο… πάρκινγκ αφού δεν είχαν αλάτι να ρίξουν στον δρόμο.
Έτσι, όλος ο σχεδιασμός πέρασε στην Πολιτική Προστασία, με τους αισιόδοξους να λένε ότι ο δρόμος θα είναι καθαρός αύριο το μεσημέρι.
«Δεν τίθεται ζήτημα προσώπων»
Το μπάχαλο στους δρόμους και η ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών, οδήγησε τον πρωθυπουργό σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, με τον ίδιο να ζητά συγγνώμη.
Ωστόσο, όπως λέει το Μαξίμου, δεν τίθεται ζήτημα ξηλώματος προσώπων, παρά το μπαλάκι ευθυνών.
Επισημαίνεται ότι οποιοσδήποτε είχε να διαχειριστεί αυτήν την κρίση θα αντιμετώπιζε δυσκολίες, λόγω του απαρχαιωμένου μηχανισμού που υπάρχει.
Έτσι, είναι αναγκαίος ένας συνολικός μηχανισμός ο οποίος θα ελέγχει και θα συντονίζει όλους τους υπόλοιπους, με ένα ενιαίο κέντρο και ένα ενιαίο συντονιστικό.