Συμπληρώνονται σήμερα 77 χρόνια από την απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς και όσα διηγούνται αυτοί που επέζησαν από την κόλαση των Ναζί ακόμα συγκλονίζουν.
Σεπτέμβριος του 1939 και οι Γερμανοί εισβάλουν στην Πολωνία. Οικογένειες χωρίζονται και διασκορπίζονται παντού στην Ευρώπη.
Ο πατέρας της Αλίνα Περέτι είναι μέλος της πολωνικής αντίστασης και καταλήγει στο Λονδίνο. Η ίδια και η μητέρα της Όλγκα εξορίζονται σε στρατόπεδο εργασίας στη Σιβηρία.
«Δεν ένιωσα φοβισμένη. Σκέφτηκα πως ήταν μία περιπέτεια», δήλωσε η διασωθείσα του Ολοκαυτώματος, Αλίνα Περέτι.
Η Όλγκα πληρώνει λαθρέμπορους και γυρίζουν στην κατεχόμενη Βαρσοβία για να βρει την άλλη κόρη της.
Η οικογένεια τώρα θα γνωρίσει τη φρίκη του πολέμου.
«Κρέμαγαν ανθρώπους στους δρόμους… για να τους βλέπουν οι υπόλοιποι», συνέχισε η Αλίνα Περέτι,
Τον Αύγουστο του 1944 οι αντιστασιακοί πολεμούν σκληρά με τις δυνάμεις κατοχής για 63 ημέρες όμως η εξέγερση καταπνίγεται στο αίμα.
Η οικογένεια της Αλίνα στήνεται στο εκτελεστικό απόσπασμα.
«Υπήρχαν άνθρωποι που κείτονταν νεκροί. Εμείς στεκόμασταν όρθιοι και περιμέναμε πότε θα στρέψουν τα όπλα προς εμάς. Δεν υπάρχει μέρα που να μην το σκέφτομαι. Τελικά, βάζουν τις τρεις γυναίκες στο τραίνο για το Άουσβιτς. Εκεί, τις ανακρίνουν οι Ναζί και η Όλγκα κάνει το μοιραίο λάθος. (Ο αξιωματικός) ρώτησε ποιος μιλάει γερμανικά και η μητέρα μου είπε, «η κόρη μου». Δεν έπρεπε να είχε ανοίξει το στόμα της. Ήταν η τελευταία φορά που είδε ζωντανή την αδελφή της. Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώνονται στο Άουσβιτς. Οι Ναζί επιστήμονες κάνουν φρικιαστικά πειράματα στους Εβραίους», δήλωνε η Αλίνα.
«Τους ρώτησα τι είναι αυτή η ένεση και μου είπαν ότι στο στρατόπεδο υπάρχουν πολλές αρρώστιες και πρέπει να σε προστατεύσουμε. Έτσι έκανα πρόθυμα την ένεση, για την προστασία μου. Θέλουν να καταστήσουν τους Εβραίους στείρους. Είναι απίστευτο όταν συνειδητοποιείς πως έχεις επιζήσει…», έλεγε η Αλίνα Περέτι.
Στην ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος αναφέρθηκε η πρόεδρος της Δημοκρατίας.