Η τραγωδία του τελευταίου 10ημέρου, με τους νεκρούς τις περισσότερες ημέρες να ξεπερνούν τους 100 δεν έχει τέλος.
Εχθές άλλοι 115 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με τους διασωληνωμένος να είναι σε καθημερινό επίπεδο πάνω από 640.
Η απώλεια 115 ανθρώπων το τελευταίο 24ωρο και οι 646 διασωληνωμένοι δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.
Από την έναρξη της πανδημίας έχουν χάσει τη ζωή τους 22970 άνθρωποι, με τους 2132 από αυτούς να φεύγουν από την ζωή μόνο μέσα στον Ιανουάριο.
«Είναι πάρα πολλά τα κρούσματα και είναι πολύ μεγάλη η διαμόλυνση στον πληθυσμό. Πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε πολλούς ανθρώπους στις ευάλωτες ομάδες που θα προσβληθούν, που θα χρειαστούν νοσηλεία και που κάποιοι από αυτούς θα καταλήξουν», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.
Οι προβλέψεις μάλιστα των ειδικών είναι δυσοίωνες.
«Αν διατηρηθεί αυτό το ιδιότυπο κλείσιμο, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας ή σε 10-15 ημέρες από τώρα τα κρούσματα θα μειωθούν δραματικά. Οι θάνατοι θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμα», δήλωσε ο Γιώργος Παυλάκης.
Η κατάσταση στα νοσοκομεία συνεχίζει να είναι ασφυκτική. Τα χιλιάδες κρούσματα προκαλούν μεγάλο αριθμό νοσηλειών αλλά και εισαγωγών.
«Ακόμα και η Όμικρον είναι επικίνδυνη. Ακόμα δεν έχουμε στοιχεία για το πόσοι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ με Όμικρον», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.
Την ίδια στιγμή που δεκάδες ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και οι νεκροί δεν χωρούν στα ψυγεία των νοσοκομείων.
«Οι νεκροθάλαμοι των νοσοκομείων δεν χωράνει. Πολλοί νεκροί βρίσκονται στους νεκροθαλάμους εκτός ψυγείων. Στο Γεννηματά είναι 15 στις αναμονές και 8 εκτός», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Γεμάτη η παιδιατρική κλινική στο Ρίο
Ραγδαία είναι η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά στην Πάτρα όπου η παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου του Ρίου γέμισε μέσα σε μόλις μερικές ώρες.
Οι ηλικίες τους ξεκινούν από 8 ημερών και έως και 9 ετών.
65% των κρουσμάτων είναι επαναμολύνσεις στη Βρετανία
Στο μεταξύ έκπληκτοι είναι οι Βρετανοί επιστήμονες με μελέτη με την συμμετοχή χιλιάδων εθελοντών για τις επαναμολύνσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία το 65% των κρουσμάτων με την ιδιαίτερα μολυσματική μετάλλαξη «Όμικρον», είχαν κολλήσει κορωνοϊό και παλαιότερα.
Μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης μάλιστα διατρέχουν οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα, οικογένειες με παιδιά ή πολλά μέλη κάτω από την ίδια στέγη, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν για δεύτερη φορά με Covid.