Κτηνίατροι, με τη βοήθεια δυτών και του λιμενικού, κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να βοηθήσουν την ραμφοφάλαινα που έχει βγει στα ρηχά στον Άλιμο. Το είδος του ονομάζεται ζιφιός και ζει εδώ και χιλιάδες χρόνια στα ελληνικά νερά.
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε, πήραμε αίμα, δώσαμε αντιβίωση, κορτιζόνη», διαβεβαίωσε ο Γιώργος Αμυράς, υφυπουργός Περιβάλλοντος.
Χθες εντοπίστηκε πρώτη φορά στα λιμανάκια της Βουλιαγμένης. Παρότι οι δύτες και ο κτηνίατρος προσπάθησαν να το κατευθύνουν προς τα ανοιχτά, εκείνο επέστρεψε ξανά σήμερα στα ρηχά.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο μόνος λόγος για να εξοκείλει ένας ζιφιός, είναι γιατί ήδη έχει αρρωστήσει βαριά.
Το ακίνδυνο θηλαστικό που μοιάζει με φάλαινα και θυμίζει ένα μεγάλο και παράξενο δελφίνι, έχει μήκος που φτάνει συνήθως τα 6 μέτρα, μπορεί και καταδύεται μέχρι τα 3.000 μέτρα και να παραμείνει εκεί, με μια αναπνοή για 90 ολόκληρα λεπτά.
Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Φραντζή, επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος», το είδος αυτό ζει στον Κυππαρισιακό κόλπο και το πλοίο που υπάρχει στο σημείο για εξορύξεις τα ενοχλεί και καταστρέφει το σπίτι τους.
Προς το παρόν, οι γιατροί προσπαθούν να περιθάλψουν τον ζιφιό όσο καλύτερα μπορούν. Όπως λένε, οι εξετάσεις έδειξαν σοβαρό κάταγμα το ρύγχος του, εγκεφαλίτιδα, τραύματα στο σώμα του από προπέλα, ασιτία και αφυδάτωση.