Αν ανήκετε στους ανθρώπους που δεν μπορούν να κόψουν εύκολες τη ζάχαρη και τα γλυκά, μπορεί να μην φταίτε αποκλειστικά εσείς για αυτό. Πολλές μελέτες τα τελευταία χρόνια μιλούν για την εθιστική δράση της ζάχαρης κι άλλες τόσες για τις πηγές σακχάρων στη διατροφή μας, που δεν είναι μόνο η κρυσταλλική ζάχαρη και τα γλυκά.
Η σχέση μας με τα γλυκά ξεκινάει από την παιδική μας ηλικία και γι’ αυτό πρέπει να βρούμε μία μέση οδό και όχι να τα αποβάλλουμε από τη ζωή μας, αλλιώς υπάρχει το ενδεχόμενο να νιώσουμε στέρηση.
Αν κάποιος κάνει υπέρμετρη κατανάλωση γλυκών τότε συνεπάγεται αύξηση του σωματικού βάρους. Στην περίπτωση της ζάχαρης οι θερμίδες είναι κενές.
Υπάρχουν δύο κατηγορίες σακχάρων:
– τα φυσικά σάκχαρα, τα οποία βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά και γαλακτομικά, και μπορούμε να τα καταναλώνουμε.
– τα πρόσθετα σάκχαρα, τα οποία είναι ότι προσθέτει ο κατασκευαστής σε ένα τρόφιμο, όπως για παράδειγμα για λόγους γεύσης.
Επιπλέον, έχει προστεθεί η κατηγορία των ελεύθερων σακχάρων, όπως το μέλι, τα συμπυκνώματα και τα σιρόπια.
Ιδιαίτερα στη διατροφή των παιδιών, συνίσταται να μην τους απαγορεύουμε να τρώνε γλυκά, καθώς μπορεί να τους δημιουργήσουμε στερητική διάθεση. Εκείνο που θα πρέπει να κάνουμε είναι να τους μάθουμε να κάνουν καλές επιλογές και να ελέγχουμε τη συχνότητα και την ποσοότητα των γλυκών που τρώνε.
Μία χρήσιμη συμβουλή για να περιορίσουμε την κατανάλωση ζάχαρης είναι να μην καταναλώσουμε μόνο του το γλυκό. Ιδανικά θα μπορούσαμε να το καταναλώσουμε το μεσημέρι μετά το φαγητό ή με γάλα και ξηρούς καρπούς.