Κόντρα ειδικών ξέσπασε μετά την απώλεια του ζιφιού που παρά τις προσπάθειες διάσωσης,βρέθηκε νεκρό στη Σαλαμίνα.
Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας,«Αρχιπέλαγος» κάνει λόγο για μια διαδικασία που δεν προσέφερε κάτι στη φάλαινα, ενώ οι επιστήμονες που ήταν παρόντες στη νεκροψία, μιλάνε για ένα ζώο που τα πάντα ήταν εναντίον του.
«Το ζώο έπρεπε να ασφαλιστεί στην περιοχή» δηλώνει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας, Θοδωρής Τσιμπίδης.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, οι διασώστες χορήγησαν στο ζώο, ορό για κατοικίδιο, δηλαδή πολύ μικρή ποσότητα συγκριτικά με το βάρος της φάλαινας.
Η πολύωρη διαρκής παρουσία ανθρώπων που ακόμα και τραγούδησαν στον ζιφιό στρεσάρισε το ζώο αναφέρουν κάποιοι ειδικοί, αντίθετα η καθηγήτρια Κτηνιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Αναστασία Κομνηνού, που ήταν παρούσα στην νεκροψία, κάνει λόγο για πλήρη τήρηση των πρωτοκόλλων.
Στην κόντρα, θέση πήρε και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, ο οποίος συντόνιζε την επιχείρηση αλλά και η Ένωση Κτηνιάτρων υπερασπιζόμενοι τις ενέργειες που έγιναν.
«Δυστυχώς η αγαπημένη μας φάλαινα δεν τα κατάφερε αν και κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να τη σώσουμε», δήλωσε ο υφυπουργός.
«Η σκοπίμως κακόβουλη κριτική και οι ανυπόστατες επιθέσεις δε βοήθησαν ποτέ κανέναν» δηλώνει μέσω ανακοίνωσης ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα όργανα της φάλαινας θα εξεταστούν περαιτέρω στην κτηνιατρική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και ύστερα το ζώο θα ταφεί.
Ο ζιφιός βρέθηκε στα ρηχά στον Άλιμο για πρώτη φορά στις 28 Ιανουαρίου ενώ εντοπίστηκε νεκρό στη Σαλαμίνα στις 2 Φεβρουαρίου.
Τα ευρήματα από τα όργανα θα αξιοποιηθούν για την επιστημονική έρευνα.