Ο διευθυντής Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», Θοδωρής Τσιμπίδης, κατήγγειλε πως οι ενέργειες για την περίθαλψη της φάλαινας του Αλίμου, οδήγησαν στον θάνατό της.
Ο. Τσιμπίδης αναφέρθηκε στις ενέργειες και τα σοβαρά λάθη που έγιναν ως προς την περίθαλψη του «Σωτήρη».
«Πιθανότατα και το ινστιτούτο μας να έπρεπε να στήσει κάποιο show στον βωμό της δημοσιότητας, να γράψουμε κάποιο ποίημα και εμείς. Το υπουργεί0 περιβάλλοντος όρισε αυτά τα άτομα και αυτό γίνεται πολλά χρόνια. Στην περίπτωση του κήτους, δεν μας κάλεσε κανείς. Δεν μπορώ να φύγω από το Αιγαίο με μία ομάδα ανθρώπων χωρίς κάποια επίσημη πρόσκληση», ανέφερε.
«Στήθηκε show – Ένα κήτος δεν προσεγγίζεται με τόση άνεση»
«Αυτά που εκτυλίχθηκαν δεν έχουν σχέση με την διάσωση του ζώου. Αρχικά ένα άρρωστο ζώο οπως και όλα τα θηλαστικά όταν κινδσυνεύουν αναζητά τις ακτές και χρίζει βοήθειας. Είναι ένα ζώο που δεν έχει έρθει ποτέ σε επαφή με ανθρώπους, δεν έχει ακούσει ανθρώπινη φωνή, ζει σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον. Σε αυτή την περίπτωση, απομονώνεις το ζώο σε μία απομακρυσμένη ακτή, και δεν παράγεις θόρυβο και οχλαγωγία. Οι άνθρωποι που προσεγγίζουν αυτό το ζώο, πρέπει να είναι εξειδικευμένοι για την ασφάλειά τους», συμπλήρωσε
«Δεν μπορούν να πάνε άσχετοι άνθρωποι και να προσεγγίσουν το ζώο, δεν μπορεί ένας άνθρωπος 50 κιλά να πλησιάσει ένα ζώο 2,5 τόνων. Και επιπλέον, πρέπει να υπάρχουν εξειδικευμένοι κτηνίατροι, δεν μπορεί να πάει ένας άνθρωπος που κάνει ενέσεις σε σκυλάκια ή άλλα ζώα, να περιθάλψει ένα κήτος 2,5 τόνων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιμπίδης.