Μπαίνουν σε λογαριασμούς γνωστών, φίλων, αγνώστων, επώνυμων με στόχο την παρατήρηση, την εκπλήρωση της περιέργειας και συχνά την ταύτιση – επιδίωξη της ομοιότητας.
Τα social media παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή των εφήβων και η επιρροή τους στην εικόνα του σώματος και στην αντίληψη της ομορφιάς είναι πολύ ισχυρή.
Η εμπιστοσύνη που έχει κάνεις στις δυνάμεις και τις ικανότητες του συνιστούν το στοιχείο της αυτοπεποίθησης. Με μια πλοήγηση στα social media βλέπει κανείς την εικόνα της «τελειότητας» και του ιδανικού κόσμου, γεγονός που αν συνδυαστεί με στιγμές αδυναμίας του χρήστη μπορεί να καταρρακώσει το ηθικό του.
Η εκπαίδευση και η παιδεία, σε συνδυασμό με την τόνωση της αυτοπεπoίθησης του ατόμου από την οικογένεια και το φιλικό περιβάλλον, είναι δυνατόν να σταματήσουν ή έστω να περιορίσουν το φαινόμενο.
Ο ψυχίατρος, Νίκος Γκούβας, μίλησε για το φαινόμενο που μαστίζει την κοινωνία.
Τα κορίτσια μεγαλώνουν με μία κουλτούρα που σεξουαλικοποιεί τα σώματα. Τα κορίτσια μαθαίνουν να εξισώνουν την εμφάνισή τους με την αξία τους. Ο κόσμος επιδιώκει μέσω την προβολή προφίλ γνωστών ανθρώπων, την ταύτιση με αυτών.
Η εικόνα των νέων για τον εαυτό τους σχετίζεται πλέον με αυτά που βλέπουν στα social media. Τα social media αλλάζουν τον αξιακό κώδικα των νέων. Δεν πρέπει να ορίζουν τη ζωή μας.
Έρευνα για διατροφικές διαταραχές έδειξε ότι ένας στους δύο προέβαλε ως αιτία διαταραχής τα πρότυπα στα social media. Η παιδεία, σε συνδυασμό με την τόνωση της αυτοπεποίθησης του ατόμου, είναι δυνατόν να περιορίσουν το φαινόμενο.