Ανησυχητική παραμένει η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα, καθώς ο αριθμός των καθημερινών θανάτων από κορωνοϊό εξακολουθεί να είναι πάνω από 100. Την ίδια στιγμή προβληματίζει και ο αριθμός των παιδιών ηλικίας μέχρι 11 ετών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας με κορωνοϊό.
Περισσότεροι από 100 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά στη χώρα από το φονικό ιό. Και χθες ακόμη 106 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό. Μέσα σε 48 ώρες συνολικά 212 ασθενείς κατέληξαν από τις επιπλοκές της νόσου.
Στους 547 έφτασε ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας. Σταθερά πάνω από 500 και οι διασωληνώσεις με την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ να γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη.
17.662 νέες μολύνσεις ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ. Τα ενεργά κρούσματα όμως ίσως να ξεπερνούν τα 200.000, επισημαίνει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, κι αυτό γιατί σε πολλές περιπτώσεις η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί ασυμπτωματική νόσο.
Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς και ο αριθμός νοσηλειών των παιδιών. Τα παιδιά που νοσηλεύονται και είναι κάτω από την ηλικία των 11 ετών είναι περίπου 90 – 100.
Στην εξαγγελία ότι οι συμβάσεις των 12.000 επικουρικών στο ΕΣΥ που λήγουν, θα ανανεωθούν μέχρι το τέλος του έτους προχώρησε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Αυξήθηκαν οι νοσοκομειακές λοιμώξεις
Σύμφωνα με έρευνα έχει παρατηρηθεί δραστική αύξηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων μέχρι και 47% εξαιτίας της πανδημίας και της παρατεταμένης νοσηλείας των ασθενών με COVID στα νοσοκομεία της χώρας.
Αιτίες του προβλήματος είναι τόσο το γεγονός ότι το 70% των νοσηλευόμενων ασθενών με κορωνοϊό παίρνουν κάποια αντιμικροβιακή θεραπεία, όσο και ότι η πίεση στο σύστημα υγείας, δεν επιτρέπει στους υγειονομικούς να τηρούν απαρέγκλιτα τις προφυλάξεις ατομικής προστασίας.
Χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού κινδυνεύουν να μείνουν σε λίγα 24ωρα όσοι πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν περάσει 7 μήνες έως και την ερχόμενη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου.
Εάν μέχρι τότε δεν έχουν σπεύσει να κάνουν την αναμνηστική δόση του εμβολίου θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι.
Τουλάχιστον 100 παιδιά κάτω των 11 ετών νοσηλεύονται με κορωνοϊό
Ο συνολικός αριθμός των παιδιών που νοσηλεύονται στην επικράτεια παραμένει σταθερός στα 90 με 100 παιδιά και κυμαίνεται μεταξύ του 2% και 2,5% του συνόλου των νοσηλευόμενων, όπως δήλωσε χθες κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Β. Παπαευαγγέλου.
Οι νοσηλείες των παιδιών, ανέφερε, αφορούν κυρίως σε παιδιά ηλικίας κάτω των 11 ετών, σε μικρότερα παιδιά, ενώ φαίνεται ότι ο εμβολιασμός των εφήβων συμβάλλει σημαντικά στη χαμηλότερη νοσηρότητα της ηλικιακής αυτής ομάδας.
Παράλληλα, ενισχύεται με αρκετά γρήγορους ρυθμούς, σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, και η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών μικρότερης ηλικίας, 5 έως 11 ετών ενώ αναφορικά με τα παιδιά μικρότερης ακόμα ηλικίας, τα νήπια δηλαδή κάτω της ηλικίας των 5 ετών, η καθηγήτρια παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αναφέρθηκε σε πρόσφατη μελέτη του καθηγητή Lipsitch από το Harvard η οποία επανέλαβε τα ευρήματα και παλαιότερων μελετών και επιβεβαιώνει ότι ο εμβολιασμός των γονέων όχι μόνο προστατεύει τους ίδιους, αλλά και τα παιδιά τους.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες τα παιδιά που νοσηλεύονται με κορωνοϊό εμφανίζουν ήπια συμπτώματα και έχουν μολυνθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον.
“Φράκαρε” το νοσοκομείο Πύργου – Καμία κλίνη ελεύθερη – Συνεχείς διακομιδές στην Πάτρα
Καθημερινό φαινόμενο έχουν γίνει οι διακομιδές ασθενών που νοσηλεύονται με κορωνοϊό στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου στα νοσοκομεία της Πάτρας, αφού η επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας τους δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στον Πύργο.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι χθες, μέσα σε διάστημα τριών ωρών έγιναν επτά διακομιδές ασθενών προς την Πάτρα με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.
Ασφυκτική είναι η πίεση που δέχονται και οι δύο κλινικές Covid του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου, οι οποίες διαθέτουν συνολικά 34 κλίνες που εδώ και μέρες παραμένουν γεμάτες.
Μόλις πάρει εξιτήριο κάποιος ασθενής, αμέσως γίνεται εισαγωγή άλλου, γεγονός φυσικά που επιβαρύνει και το εξαντλημένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου.
Μεγάλη είναι η προσέλευση των ασθενών και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών με ασθενείς που χρειάζονται εξέταση, ώστε να κριθεί από τους ιατρούς αν χρήζουν νοσηλείας ή όχι.