Με μια καταδρομική επιχείρηση στη Συρία, ο αμερικανικός στρατός εξόντωσε τον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους και στενούς συνεργάτες του. Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι η επίθεση αποτελεί μήνυμα στους τρομοκράτες σε όλο τον κόσμο ενώ πηγές του Πενταγώνου αναφέρουν ότι ρόλο στη επιχείρηση έπαιξαν και Κούρδοι μαχητές.
Δύο ώρες διήρκεσε η επίθεση στο συριακό χωριό με στόχο τον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Ιμπραχίμ αλ Κουράισι. Με τον Τζο Μπάιντεν να παρακολουθεί από το κέντρο επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου, τα αμερικανικά ελικόπτερα πλησίασαν το χωριό δίπλα στα σύνορα με την Τουρκία και αποβίβασαν περίπου 20 κομάντος που περικύκλωσαν το σπίτι στο οποίο βρισκόταν ο αρχηγός του ISIS, η οικογένεια και συνεργάτες του.
Τους κάλεσαν να παραδοθούν αλλά ο Κουράισι πυροδότησε βόμβα με την οποία πήρε μαζί του στο θάνατο την οικογένειά του.
Ένας από τους υπαρχηγούς του έδωσε μάχη με τους κομάντος, σκοτώθηκε μαζί με τη γυναίκα και το παιδί τους.
Όμως, την αμερικανική εκδοχή αμφισβητούν αυτόπτες μάρτυρες που λένε ότι τα ελικόπτερα «γάζωσαν» το σπίτι, ότι χτυπήθηκαν και άλλα κτίρια και ότι μεταξύ των θυμάτων είναι 6 παιδιά και 4 γυναίκες.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν έκανε λόγο για μια επιτυχή επιχείρηση που έβγαλε εκτός μάχης έναν από τους πιο επικίνδυνους τρομοκράτες, πρωτεργάτη της γενοκτονίας των Γεζίντι από τον ISIS.
Οι Αμερικανοί έχασαν ένα ελικόπτερο στην επιχείρηση, από μηχανική βλάβη όπως αναφέρουν, αλλά όχι στρατιώτες. Φιλοδοξούσαν να πιάσουν ζωντανό τον αρχηγό της αλ Κουράισι.
Στόχος την επιχείρησης ήταν η σύλληψη του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους. Ο Αμπού Ιμπραχίμ αλ Κουράισι είχε αναλάβει την ηγεσία της οργάνωσης το 2019 μετά το θάνατο του πρώτου αρχηγού της Αλ Μπαγκντάτι από αμερικανική επίθεση στη βόρεια Συρία.
«Καζάνι που βράζει» η Ουκρανία: Ο Μπάιντεν στέλνει 3.000 στρατιώτες στην Ευρώπη
Χίλιοι στρατιώτες των ΗΠΑ θα μεταφερθούν τις επόμενες ημέρες στη Ρουμανία και θα ενωθούν με άλλους 900 Αμερικανούς στρατιώτες, που βρίσκονται εκεί, ενώ περίπου 2.000 στρατιώτες θα μεταφερθούν τις επόμενες ημέρες από τις ΗΠΑ στην Πολωνία και στη Γερμανία.
Οι πρόεδροι των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέτασαν κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής τους thn Τετάρτη τον συντονισμό των διπλωματικών πρωτοβουλιών τους και των σχεδιαζόμενων κυρώσεων στη Ρωσία σε περίπτωση που προχωρήσει σε στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Οι δύο αρχηγοί κρατών «συμφώνησαν ότι οι ομάδες τους θα παραμείνουν σε στενή επαφή» και ότι θα υπάρξει «διαβούλευση με τους συμμάχους στο NATO και τους εταίρους στην ΕΕ» σε ό,τι αφορά στη «συντονισμένη και συνεκτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την αμερικανική προεδρία για τη συνομιλία αυτή.
Οργή Μόσχας για τα στρατεύματα των ΗΠΑ στην Ευρώπη
«Τα καταστροφικά βήματα, που δεν δικαιολογούνται από κανέναν, αυξάνουν τη στρατιωτική ένταση, στενεύουν το πεδίο για πολιτικές αποφάσεις», σχολίασε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρουσκό, ερωτηθείς από το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ για την απόφαση της Ουάσινγκτον να μεταφέρει στρατεύματα στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον Γκρουσκό, αυτό το βήμα «είναι μόνο προς τέρψη των Αρχών του Κιέβου», που προτρέπονται να συμπεράνουν ότι «είναι δυνατόν και περαιτέρω ατιμώρητα να συνεχίσουμε να σαμποτάρουμε τις συμφωνίες του Μινσκ», τη μόνη υπαρκτή κατά τη Μόσχα δυνατότητα για διευθέτηση της εμφύλιας σύρραξης στην Ουκρανία.