Με τις ανατιμήσεις στην ενέργεια να έχουν επιφέρει σημαντική αύξηση τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, οι πολίτες καλούνται να βάλουν για άλλη μία φορά το χέρι βαθιά στην τσέπη με το βάρος για πολλά νοικοκυριά να είναι δυσβάσταχτο. Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησαν σχετικά οι κ. κ. Γιώργος Κύρτσος, ευρωβουλευτής της ΝΔ, και Θανάσης Θεοχαρόπουλος, διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
«Στην Ελλάδα έχουμε υποστεί μεγάλη εισοδηματική πτώση – Ο διεθνής κανόνας δεν μας καλύπτει»
«Το έχω επισημάνει το πρόβλημα με την ακρίβεια και έχω γίνει και λίγο δυσάρεστος στην κυβερνητική ηγεσία. Βέβαια, υπάρχει ένα διεθνές πρόβλημα, οι λογαριασμοί έχουν ανέβει πάρα πολύ και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά στην Ελλάδα έχουμε πίσω μας δέκα χρόνια αυστηρότητας δημοσιονομικής και εισοδηματικής, που σημαίνει ότι 7 στα 10 νοικοκυριά δυσκολεύονται. Ο διεθνής κανόνας δεν μας καλύπτει για εμείς είχαμε υποστεί μεγάλη εισοδηματική πτώση. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας είναι πλέον στα 2/3 της Ευρωζώνης, έχει πέσει πάρα πολύ», σημείωσε ο κ. Κύρτσος.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει δικαίωμα να “παίξουμε” με τη φορολογία των καυσίμων & της ενέργειας»
«Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του ενεργειακού μας συστήματος. Το λεγόμενο χρηματιστήριο ενέργειας έχει έντονα κερδοσκοπικά χαρακτηριστικά. Βοηθάει αυτούς που κερδοσκοπούν σε βάρος των νοικοκυριών και σε βάρος του παραγωγικού τομέα της βιομηχανίας. Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει θεσμική παρέμβαση. Για να μπορέσει ο κόσμος να ανταπεξέλθει πρέπει να έρθει πιο γρήγορα η αύξηση στον κατώτατο μισθό, και να δει η κυβέρνηση τι θα γίνει με τους λογαριασμούς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει δικαίωμα να “παίξουμε” με τη φορολογία των καυσίμων και της ενέργειας για ένα διάστημα για να πέσει το κόστος και να διευκολυνθούν τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις», πρόσθεσε ο ίδιος σχετικά με όσα πρέπει να γίνουν.
«Αν είχαμε εκλογές μπορεί η πολιτική να ήταν διαφορετική. Οι κυβερνήσεις ελίσσονται ανάλογα και με τις πολιτικές τους ανάγκες. Δεν προβλέπω να έρχονται στο άμεσο μέλλον οι εκλογές, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μέτρα», τόνισε ο κ. Κύρτσος.
«Εκτός τόπου και χρόνου η κυβέρνηση»
«Η κυβέρνηση δε διαπιστώνει την κατάσταση, είναι εκτός τόπου και χρόνου. Ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι έχουμε καταπληκτική ποιότητα ζωής και υπουργοί του ότι φτωχός είναι αυτός που δεν έχει αυτοκίνητο. Έχουν αυξηθεί τα ενοίκια, οι λογαριασμοί του ρεύματος, τα τρόφιμα, η βενζίνη», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Θεοχαρόπουλος.
«Τα μέτρα πρέπει να εξυπηρετούν τους πολλούς, όχι τους λίγους»
«Πρέπει να πάρουμε μέτρα, εμείς το ζητάμε. Ζητάμε μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα στο κατώτατο επίπεδο που επιτρέπει η ΕΕ, μείωση του ΦΠΑ αυτή τη στιγμή στο 6% στα βασικά είδη διατροφής, άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ για ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης και παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ. Τα μέτρα πρέπει να εξυπηρετούν τους πολλούς, όχι τους λίγους», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Η κυβέρνηση έχει κάνει λάθος στο σχεδιασμό»
«Θεωρώ ότι κυβέρνηση έχει κάνει λάθος στο σχεδιασμό. Είμαστε σε μια πολυδιάστατη κρίση. Η χώρα δεν πάει καλά την πανδημία, στο ενεργειακό, στην ακρίβεια στη δημόσια διοίκηση, στο δημογραφικό, ο κατάλογος είναι μακρύς. Πρέπει να οργανώσουμε ένα νέο ξεκίνημα. Άσχετα από εκλογικούς και πολιτικούς υπολογισμούς, πρέπει να σταθούμε στο πλευρό των νοικοκυριών και της παραγωγικής οικονομίας», τόνισε κλείνοντας ο κ. Κύρτσος.
«Μόνη λύση το να πάμε σε εκλογές»
«Η κυβέρνηση έχει αλαζονεία στον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης και ορισμένες φορές δεν μπορεί να φέρει εις πέρας τη δουλειά, το είδαμε αυτό και στη διαχείριση της κακοκαιρίας. Καθημερινά έχουμε υπερδιπλάσιο αριθμό νεκρών σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ. Η μόνη λύση είναι να πάμε σε εκλογές, για να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση για τον τόπο», σημείωσε κλείνοντας ο κ. Θεοχαρόπουλος.