Τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει τη Δύση από τη Ρωσία στην Ουκρανική κρίση προσπάθησαν να γεφυρώσουν Πούτιν και Μακρόν, καθισμένοι στις απέναντι πλευρές ενός τεράστιου τραπεζιού στο Κρεμλίνο. Μετά από πέντε ώρες συνομιλιών, οι δυο ηγέτες είπαν ότι υπάρχουν σημεία σύγκλισης, με τον Μακρόν να λέει ότι επείγει η αποκλιμάκωση.
Εάν η Ουκρανία γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, η Ευρώπη κινδυνεύει να εμπλακεί σε έναν πυρηνικό πόλεμο, προειδοποίησε ο Πούτιν.
«Δεν θα υπάρξουν νικητές. Και θα συρθείτε σε αυτό τον πόλεμο χωρίς να το θέλετε. Δεν θα προλάβετε ούτε να ανοιγοκλείσετε τα μάτια». διεμήνυσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Ούτε η Ρωσία, ούτε οι Ευρωπαίοι έχουν κανένα συμφέρον στην αποσταθεροποίηση, σε μια στιγμή που οι λαοί της ηπείρου, εξαντλημένοι από την πανδημία και τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, επιθυμούν πάνω από όλα την ηρεμία», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.
Την ίδια ώρα από την Ουάσιγκτον οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας ανέβαζαν και άλλο τους τόνους απέναντι στον Πούτιν.
«Πρέπει να καταλάβει ότι θα κάνει γιγαντιαίο λάθος αν επιτεθεί στην Ουκρανία. Οι επιπτώσεις για την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο θα είναι καταστροφικές. Και θα πληρώσει βαρύ τίμημα», επεσημανε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.
«Έχουμε στείλει το μήνυμα τόσες φορές, που ακόμα και η Ρωσία θα πρέπει να το έχει καταλάβει», σχολίασε ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.
Με μοχλό την ουκρανική κρίση η Ουάσιγκτον πιέζει τη Γερμανία να βάλει οριστικά στο ράφι τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, αλλά ο καγκελάριος Σολτς απέφυγε να δεσμευτεί δημόσια.
Τα σύννεφα του πολέμου διαρκώς πυκνώνουν, μαζί με τα στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορα της Ουκρανίας. Ο Γάλλος πρόεδρος μεταβαίνει τώρα στο Κίεβο ζητώντας από όλους να δώσουν περισσότερος χρόνο στη διπλωματία, όχι ημέρες αλλά εβδομάδες.