Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έθεσε για ακόμα μια φορά το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών, λέγοντας ότι η Τουρκία έχει στείλει επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη για το συγκεκριμένο θέμα. Από την πλευρά της η Τουρκία εξαπολύει ευθείες απειλές περί αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Ελλάδας στα στρατικοποιημένα νησιά του Αιγαίου.
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή και να προστατεύεται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».
«Από τις γκρίζες ζώνες του ’96 φτάσαμε στο γκρίζο Αιγαίο, Έχουμε μία τουρκική πολιτική που είναι «υποταγή ή ακρωτηριασμός της Ελλάδας». Υπάρχει εκνευρισμός στην Τουρκία, γιατί η Ελλάδα ανέσχεσε αυτή την πολιτική. Οι δελφίνοι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν στοχοποιήσει την Ελλάδα. Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού αναφέρεται στους νεκρούς του Αιγαίου, ο Χουλουσί Ακάρ στο casus belli, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει φτάσει στο να αμφισβητεί την κυριαρχία των Δωδεκανήσων. Προσπαθούν να αλλάξουν την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία στοχοποιώντας την Ελλάδα», τόνισε στο MEGA ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.
Ως προς την ουκρανική κρίση, ο κ. Δεσποτόπουλος εξήγησε πως η Τουρκία προσπαθεί να αξιοποιήσει όποια κρίση επηρεάζει τις ΗΠΑ προκειμένου να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον, κάτι που δεν έχει καταφέρει ακόμα.
«Ήταν πολύ θετικό για εμάς ότι χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επίσημα ξεκαθάρισε ότι η ελληνική επικράτεια δεν αμφισβητείται. Στην Ουκρανία υπάρχει ένταση. Ίσως έχουμε κάποια γεγονότα στην ανατολική Ουκρανία από αυτονομιστές. Παρά τις ιαχές πολέμου που ακούγονται, δεν νομίζω πως τα πράγματα θα ξεφύγουν», εξήγησε.
Επιπλέον, τόνισε πως η ελληνική διπλωματία θα προσπαθήσει στα τέλη Φεβρουαρίου να ενεργοποιήσει εκ νέου τις διερευνητικές εντολές.
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα συναντηθούν ο Νίκος Δένδιας με τον Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας. Εκείνο που ενδιαφέρει την Ελλάδα και θα συζητηθεί στην συνάντηση είναι η ασφάλεια των 120.000 Ελλήνων στην Ουκρανία, το θέμα της ενέργειας και του φυσικού αερίου, καθώς και να εξηγήσει η ελληνική πλευρά πως η παραχώρηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ως βάση του ΠΝ των ΗΠΑ στόχευε στην υποβάθμιση του τουρκικού αποτυπώματος στην περιοχή.