Φουντώνουν τα σενάρια για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων στην σκιά της κατάργησης των περιορισμών σε άλλες Ευρωπαικές χώρες. Πάντως οι σκληροί δείκτες της πανδημίας εξακολουθούν να προβληματίζουν τους ειδικούς.
Την ώρα που οι ευρωπαικές χώρες η μια μετά την άλλη καταργούν μάσκες σε εξωτερικούς χώρους ή επανέρχονται στην πλήρη κανονικότητα και η Ελλάδα εξετάζει περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μίλησε στο Mega τόσο για τα εμβόλια όσο και για την άρση των περιορισμών εκφράζοντας ωστόσο την ανησυχία της για την ανθεκτικότητα της τρίτης δόσης μετά το πέρασμα πέντε μηνών.
«Η άρση των μέτρων θα εξαρτηθεί από τις κυβερνητικές αποφάσεις. Πρέπει για να γίνει άρση σε όλα τα μέτρα. Φαίνεται από μία μελέτη του CDC ότι μετά από 5 μήνες μειώνεται δραστικά η ανθεκτικότητα ακόμα και στην 3η δόση, και αυτό εγείρει ερωτήματα και που πώς θα το αντιμετωπίσουμε», δήλωσε η Αθηνά Λινού.
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στη χώρα μας είναι 17.656 ενώ 92 συμπολίτες μας κατέληξαν με τους διασωληνωμένους ασθενείς να ανέρχονται σε 512. Στην Αττική καταγράφηκαν 4.915 νέες μολύνσεις, στη Θεσσαλονίκη 2.112 και 1.452 στην Κρήτη.
Ο κ. Δημόπουλος πιστεύει πως το προσεχές διάστημα θα υπάρχει και αποκλιμάκωση των θανάτων ενώ τονίζει πως 4η δόση για τον γενικό πληθυσμό δεν είναι κάτι που υπάρχει στο τραπέζι.
«Πιστεύω ότι σ αυτή τη φάση δεν υπάρχει ένδειξη για 4η δόση στο γενικό πληθυσμό. Το μεταλλαγμένο στέλεχος δέλτα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, έχει κυριαρχήσει το στέλεχος όμικρον, το οποίο μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα θετικό σημείο, δεδομένου ότι δεν προσφέρει βαριές νοσηλείες», δήλωσε.
Οι ειδικοί τονίζουν πως η πορεία της πανδημίας δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης παρά την συνεχιζόμενη έξαρση των κρουσμάτων ενώ η σταδιακή άρση των μέτρων είναι εφικτή αρκεί όλοι να τηρούμε τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού.