Καλεσμένη στο «Χαμογέλα και Πάλι!» ήταν το μεσημέρι της Κυριακής (13/2) η Λυδία Κονιόρδου.
Η κορυφαία τραγωδός και σκηνοθέτης, που φέτος έκανε την έκπληξη και πρωταγωνιστεί στην τηλεοπτική σειρά του MEGA «Η Γη της Ελιάς», μίλησε για την απόφασή της να ασχοληθεί με την μικρή οθόνη, για τη συνεργασία της με τον Ανδρέα Γεωργίου και έκανε ειδική μνεία στο κίνημα metoo.
Γιατί δεν είχε ασχοληθεί μέχρι σήμερα με την τηλεόραση;
«Πάντα μου άρεσε η τηλεόραση και η κάμερα. Ξεκίνησα όμως από το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, που δεν μας επέτρεπε να κάνουμε κάτι άλλο. Αν έκανες τηλεόραση ή σινεμά έθετες εαυτόν εκτός Θεάτρου. Εγώ εκεί βρήκα τον παράδεισο. Τα 10 πρώτα χρόνια της επαγγελματικής ζωής μου, με πόνο ψυχής, έλεγα όχι σε προτάσεις. Δεν ήθελα να στεναχωρήσω το δάσκαλο. Μετά σιγά σιγά μειώθηκαν οι προτάσεις για τηλεόραση ή είχα κάποιες προτάσεις όταν ήμουν εκτός Αθηνών», εξομολογήθηκε.
Παράλληλα, σημείωσε: «Ο Κουν ήταν ο μέντορας μου, ο καθοδηγητής μου. Πάντα σκέφτομαι αν αυτό που κάνω θα το επιβράβευε. Είναι σα να έχω τη ματιά του πίσω μου».
Πώς τη βρήκε ο Ανδρέας Γεωργίου και είπε το «ναι» για τη «Γη της Ελιάς»;
«Έχοντας κάνει έναν 40χρονο κύκλο στο θέατρο και έχοντας δουλέψει όλες τις μορφές του, από επιθεώρηση μέχρι αρχαίο δράμα, αισθάνθηκα ότι θέλω να επικεντρωθώ στην κάμερα, ότι είμαι έτοιμη να ασχοληθώ με την τηλεόραση. Το συζητούσα με έναν συνάδελφο που το είπε στον Γεωργίου και προέκυψε η πρόταση. Με μεγάλη χαρά τη δέχτηκα. Το σενάριο είναι εξαιρετικά γραμμένο», αποκάλυψε.
Και πρόσθεσε: «Είμαστε ένα μικρό χωριό. Έχουμε γίνει όλοι μια οικογένεια. Αισθάνομαι τόσο καλά. Έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία. Αυτό παίζει ρόλο και στο τι βγαίνει τελικά προς τα έξω»
Όσο για τον ρόλο της Μαργαρίτας, υπογράμμισε: «Είναι ένας άνθρωπος που επικεντρώνεται στο καλό, στο φως. Που θέλει να βλέπει το δίκαιο, το όμορφο. Αυτό υπηρετεί και υποστηρίζει, αν και κάποιες φορές εθελοτυφλεί. Το σκοτάδι του Αλέξη αρνείται να το δει, γιατί θέλει να πιστέψει ότι το παιδί της γίνεται καλά».
Στη συνέχεια, η ηθοποιός αναφέρθηκε στο κίνημα metoo
«Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Σοφία Μπεκατώρου που μίλησε πρώτη και σε όλες τις γυναίκες και τους άντρες που ακολούθησαν και τόλμησαν να πουν αυτό που τους έχει συμβεί. Έχει σπάσει ένα απόστημα. Είναι σημαντικό να εκφράζει κανείς το άδικο και η κοινωνία όλο αυτό πρέπει να το στηρίξει. Είμαστε ακόμα στην αρχή. Υπάρχουν πολλά στόματα που δεν έχουν ανοίξει ακόμα για όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες», είπε.
Για το αν μπορεί να αλλάξει κάτι, τόνισε: «Ο κάθε άνθρωπος πρέπει να καταλάβει ότι δεν υπάρχουν θύματα και θύτες. Ο καθένας από εμάς είναι και τα δύο. Τη μια στιγμή θα είναι το ένα και την άλλη το άλλο. Εάν δεν σεβαστούμε και τμήσουμε τη γυναικεία όψη δεν θα υπάρξει ποτέ ισορροπία ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες. Πρέπει να σεβαστούμε αυτόν που είναι πιο αδύναμος από εμάς γιατί όταν έρθει η ώρας μας και βρεθούμε στη θέση του δεν θα μας λυπηθεί κανένας. Και κανένας θεσμός δεν θα μας προστατέψει.
Είναι προς το κοινό συμφέρον να μπαίνω στα παπούτσια αυτού που είναι σε πιο αδύναμη μοίρα από μένα. Αύριο θα έρθει και η δική μου η σειρά και κάποιο άλλο χέρι θα με εκμεταλλευτεί και θα με κακομεταχειριστεί χωρίς να με σέβεται. Για να υπάρξουν θεσμικές αποφάσεις πρέπει και οι πολίτες να το απαιτήσουν. Αλλά πρέπει και εμείς να σηκωθούμε από τον καναπές μας».