Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ζητούν πλέον από τους πολίτες τους να εκκενώσουν την Ουκρανία, καθώς σε περίπτωση κλιμάκωσης και ρωσικής εισβολής, δε θέλουν να ξαναζήσουν την εμπειρία του Αφγανιστάν.
Οι Ευρωπαίοι πολίτες εσπευσμένα αποχωρούν από την Ουκρανία διότι οι Βρυξέλλες φοβούνται ότι μια πιθανή ρωσική εισβολή θα μπλοκάρει τις τηλεπικοινωνίες και στην πράξη οι Ευρωπαίοι θα μείνουν εγκλωβισμένοι.
Ήδη, η ολλανδική αεροπορική εταιρεία ΚΛΜ σταμάτησε τις πτήσεις προς Ουκρανία και υπάρχουν σχετικές σκέψεις και για την γερμανική Lufthansa.
Την ίδια στιγμή και προτάσσοντας τη διπλωματία, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάνει ύστατη προσπάθεια για αναίμακτη λύση.
Μεταβαίνει αύριο Δευτέρα στο Κίεβο και μεθαύριο στη Μόσχα, αντίστροφο δρομολόγιο από αυτό που ακολούθησε ο Μακρόν που πήγε πρώτα στη Μόσχα και μετά στο Κίεβο.
Οι Βρυξέλλες βλέπουν με θετικό μάτι την κίνηση αυτή του καγκελαρίου της Γερμανίας, επισημαίνοντας ότι την Τρίτη θα παιχτεί το τελευταίο σκληρό «πόκερ» μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας.
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μία ημέρα μετά την συνομιλία που είχε ο Αμερικανός ηγέτης με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μία ύσταση προσπάθεια για αποκλιμάκωση της κρίσης στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.
Σύμφωνα με ενημέρωση από τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τον Ουκρανό πρόεδρο ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν γρήγορα και αποφασιστικά σε οποιαδήποτε περαιτέρω ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να συνεχιστεί η διπλωματία και η αποτροπή, ως απάντηση στη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία.