Η εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας», με αφορμή και την αυριανή ημέρα των ερωτευμένων, ασχολείται σήμερα με το θέμα των σχέσεων, και εξετάζει το αν τελικά υπάρχει «ιδανική» σχέση, με τη βοήθεια της ηθοποιού, Λένας Δροσάκη και του ψυχολόγου, Δημήτρη Σταράκη.
«Στη γενιά των γονιών μου, εκείνοι οι άνθρωποι είχαν μεγαλύτερη διάρκεια στις σχέσεις τους. Είχαν περισσότερη ανθεκτικότητα, μεγαλύτερη θέληση για προσπάθεια. Εγώ νιώθω ότι ανήκω σε μια γενιά που δεν προσπαθεί, δε θέλει πολύ πίεση, δυσκολεύεται», σημείωσε η Λένα Δροσάκη.
«Οι σχέσεις είναι όπως η ζωή, και η ζωή είναι ένα καρδιογράφημα, έχει τα πάνω του και τα κάτω του. Οι άνθρωποι, ειδικά όταν μπαίνουν σε θεραπεία, αλλά και εκτός, μαθαίνουν να αντέχουν στις λεγόμενες ματαιώσεις, στο όταν τα πράγματα δεν πάνε έτσι όπως τα φανταζόμασταν», σημείωσε ο κ. Σταράκης.
«Για εμένα μια σχέση είναι καλή όταν υπάρχει επικοινωνία και σωματική επαφή. Είναι σημαντικό το να μπορείς να κατανοήσεις τι σου λέει ο άλλος. Συνήθως στην αρχή δείχνουμε τον καλό μας εαυτό», ανέφερε η ηθοποιός.
«Επιλέγουμε το ταίρι μας νομίζοντας ότι τα πράγματα έρχονται τυχαία, αλλά στην πραγματικότητα ο άλλος είναι ένας άλλος όμοιός μας. Εντοπίζουμε στον άλλο κάτι που μας εμπνέει, κάτι που μας λείπει, μπορεί να έχουμε κοινές αδυναμίες. Εντοπίζουμε κάτι που μας είναι οικείο. Περνάμε από την ιδανική μας φάση, και μια σχέση μπορεί να προχωρήσει όταν και οι δύο μπορούν να καταλάβουν ότι ο άλλος δεν είναι όπως τον φαντάστηκαν», τόνισε ο κ. Σταράκης.
«Βεβαίως και υπάρχει κεραυνοβόλος έρωτας και μπαίνουμε σε μια κατάσταση σχεδόν βλακείας όταν ερωτευόμαστε παράφορα. Η αγάπη και ο έρωτας συνυπάρχουν συνήθως σε μια σχέση», συνέχισε ο ίδιος.
«Ο ιδανικός σύντροφος δεν υπάρχει. Φανταζόμαστε τον άλλο ιδανικό, χωρίς λάθη και ότι όλα είναι τέλεια. Θα περάσουμε από εκεί στη σχέση, αλλά το θέμα είναι να κάνουμε ένα πέρασμα μόνο», εξήγησε ο κ. Σταράκης.
«Ως παιδί περίμενα τον πρίγκιπα με το λευκό άλογο. Ξέφυγα από αυτό μέσα από τις εμπειρίες μου, και με βοήθησε πολύ και η ψυχοθεραπεία, να δω εμένα, γιατί έκανα τις επιλογές που έκανα, γιατί είχα τη συμπεριφορά που είχα. Γιατί θύμωνα πχ όταν ο άνθρωπος απέναντί μου δεν ήταν αυτό που νόμιζα ότι είναι. Εγώ του είχα προσδώσει ένα χαρακτηριστικό», είπε η Λένα Δροσάκη.
«Ο σκοπός της θεραπείας είναι αυτός. Το θέμα στη θεραπεία είναι να δούμε πώς τοποθετούμαστε εμείς στις καταστάσεις και πώς βλέπουμε τις σχέσεις. Αν μπορώ να αντέξω το γεγονός ότι ο άλλος δεν είναι όπως τον φαντάστηκα, τότε κάτι παραδέχομαι, αναγνωρίζω την αλήθεια μου και αποφασίζω αν τελικά προχωρώ, χωρίς το ιδανικό να μου βομβαρδίζει την καθημερινή μου συνύπαρξη», σημείωσε ο κ. Σταράκης.
«Ξεκινάμε από την εξιδανίκευση και ξεκινάει ο θαυμασμός. Είναι όμορφο να θαυμάζουμε το σύντροφό μας. Το θέμα είναι να μην μας μείνει ότι ο άλλος θα παραμείνει σαν ένα άγαλμα. Επίσης, δεν υπάρχει ζωή μέσα στη σχέση αν δεν μπορούν δύο άνθρωποι κάποια στιγμή να διαφωνήσουν. Αλλά σε ορισμένες σχέσεις οι εντάσεις και οι καβγάδες είναι η κανονικότητα», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Θεωρώ ότι ένα ζευγάρι χρειάζεται να έχουν κοινά ενδιαφέροντα, αλλιώς γιατί να είναι μαζί;», είπε η Λένα Δροσάκη, με τον κ. Σταράκη να απαντά ότι «Είναι και τα δύο σωστά, και το να υπάρχουν κοινά, και το να μην υπάρχουν. Είναι πολύ υποκειμενικά τα πράγματα στις σχέσεις».
«Έχουμε διαπιστώσει σε επαφές με ανθρώπους ότι έχουν αγωνία για το αν η σεξουαλική τους επαφή είναι καλή ή αρκετή. Το καλό σεξ είναι αυτό που λειτουργεί ανάμεσα σε δύο ανθρώπους, πέρα από τις έρευνες και όσα λένε», ανέφερε ο κ. Σταράκης για το σεξ μέσα σε μια σχέση.
«Δε χρειαζόμαστε το τέλειο σε μία σχέση. Χρειαζόμαστε αυτό που μας λείπει», τόνισε ακόμα ο κ. Σταράκης.