Τεράστιο το κόστος και οι συνέπειες από την πιθανή επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία
Η Ρωσία περικυκλώνει την Ουκρανία
Ο φόβος της εισβολής τρομάζει. Οι εκκωφαντικοί ήχοι των στρατιωτικών ασκήσεων στα σύνορα της Ουκρανίας φέρνουν όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο πολέμου.
Αυτή είναι η κατάσταση στο Λένινγκραντ που συνορεύει με την Εσθονία και την Φινλανδία. Άρματα μάχης και επίλεκτες μονάδες κάνουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά στη Λευκορωσία.
Η Γιουλίγια είναι εθελόντρια και με τρεμάμενη φωνή παραδέχεται οτι δεν έχει καμία εμπειρία αλλά πρέπει να προετοιμαστεί.
«Καταλαβαίνω οτι πρέπει να αντιμετωπίσουμε καλά προετοιμασμένους ανθρώπους. Όποιο κι αν θα είναι το αποτέλεσμα για να αντισταθούμε πρέπει να έχω έστω και την ελάχιστη εκπαίδευση», δηλώνει η ίδια.
Το Κρεμλίνο απορρίπτει τα σενάρια εισβολής
«Επαναλαμβάνω ότι πρόκειται για κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων μέσα στη ρωσική επικράτεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Την ίδια στιγμή η χώρα δεν φαίνεται να αποδέχεται το ενδεχόμενη μη ένταξης της στο ΝΑΤΟ για να αποφευχθεί η εισβολή.
«Το υπουργείο εξωτερικών έχει ήδη εξηγήσει αλλά θα το ξαναπώ ότι η πρόταση αυτή δεν είναι αποδεκτή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Ολέι Νικολένκο.
Οι χώρες ζητούν απομάκρυνση των πολιτών τους
Όλο και περισσότερες γίνονται οι χώρες που ζητούν από τους πολίτες τους να απομακρυνθούν από τα εδάφη της Ουκρανίας. Τελευταία είναι η Ελλάδα.
«Το Υπουργείο Εξωτερικών αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας, και παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην χώρα να αναχωρήσουν από τη χώρα άμεσα»,αναφέρει η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Έχουν προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες ανάλογες οδηγίες από την Βρετανία, Ιαπωνία, Λετονία Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.
Άλλες πάλι χώρες όπως ο Καναδάς επέλεξαν να μεταφέρουν τα γραφεία της πρεσβείας τους μακριά από το Κίεβο.
Έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου
Η όδευση που ακολουθεί το ρωσικό φυσικό αέριο για να φτάσει στη χώρα μας καθώς και οι εναλλακτικές πηγές προμήθειας του συγκεκριμένου καυσίμου, είναι οι δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα εμφανίζεται καθησυχαστική στην αντιμετώπιση ενδεχόμενων επιπτώσεων από ενδεχόμενη απόφαση της Μόσχας να κλείσει τους αγωγούς που διασχίζουν την Ουκρανία.
Νωρίτερα είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ στην οποίο συμμετείχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης υπογραμμίστηκε η ανάγκη συντονισμού των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλύτερης προετοιμασίας σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης, ενώ τονίστηκε η ανάγκη διατήρησης της ευρωπαϊκής ενότητας και η εξάντληση όλων των διπλωματικών μέσων και των διαύλων επικοινωνίας προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση.
Οι ηγέτες επανέλαβαν ότι μία επιθετική ενέργεια από την πλευρά της Ρωσίας θα επέφερε σοβαρές συνέπειες με μεγάλο κόστος και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.
Το ακραίο σενάριο
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει ακραίες επιπτώσεις θα πρέπει η Μόσχα να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου του αγωγού TurkStream μέσω του οποίου το αέριο της Gazprom φτάνει στο εθνικό σύστημα της Βουλγαρίας και από εκεί κατεβαίνει στο δικό μας δίκτυο μεταφοράς. Κάτι που προσώρας μοιάζει απίθανο, αναφέρουν στον in παράγοντες οι οποίοι είναι σε θέση να γνωρίζουν τα όσα συζητήθηκαν στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.