Kαι την ώρα που το μέτωπο της Ουκρανίας παραμένει ανοιχτό, νέες σφοδρες απειλές εναντίον της χώρας μας εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο Ταγίπ Ερντογαν, παρά τις κατηγορηματικές δηλώσεις από Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες έθεσε εκ νέου ζήτημα κυριαρχίας στα νησια του Ανατολικού Αιγαίου. Σκληρή ήταν η απάντηση του Νίκου Δένδια που δήλωσε ότι η Τουρκια αμφισβητεί την ίδια την παρουσία της στο ΝΑΤΟ αλλά και τις δεσμεύσεις της.
Ο Ταγίπ Ερντογάν επιστρέφοντας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επέμεινε στις ανιστόρητες θέσεις για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Από τη μία επιχειρεί να παίξει το ρόλο του γεφυροποιού ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο και από την άλλη επιμένει να τραβάει το σχοινί με ευθείες απειλές εναντίον της Ελλάδας.
«Δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε σιωπηλοί για τις στρατιωτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κατά παράβαση των συμφωνιών στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Φέραμε το θέμα στον ΟΗΕ. Θα συνεχίσουμε να το κρατάμε στην επικαιρότητα και το επόμενο διάστημα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Το πρωί, η Τουρκία έστειλε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της να πετάξει πάνω από ελληνικό έδαφος και συγκεκριμένα την νήσο Κίναρο, παρά το γεγονός των απανωτών ραπισμάτων από ΗΠΑ, ΕΕ και Μεγάλης Βρετανίας που της τόνισαν πως η κυριαρχία των νησιών αυτών δεν αμφισβητείται.
Την παρελκυστική τακτική της Τουρκίας στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας έθεσε από τη Νορβηγία ο Έλληνας,υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
«Όταν υπάρχει βαθύτατη ανάγκη για αλληλεγγύη εντός του ΝΑΤΟ και υπάρχει βαθιά ανάγκη να δείξουμε σε όλους ότι στηρίζουμε τις αρχές μας για κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα, στηρίζουμε αυτές τις αρχές, είναι αυτή την συγκεκριμένη στιγμή που η Τουρκία επιλέγει να χρησιμοποιήσει λέξεις που αποτελούν πρόκληση»,δήλωσε ο υπουργός.
Όλα αυτά την στιγμή που η Τουρκία έχει εξαγγείλει άσκηση στην καρδιά του Αιγαίου την Πέμπτη δεσμεύοντας με παράνομη NAVTEX την σχετική περιοχή.
«Η Τουρκία φοβάται μήπως στο βωμό του ουκρανικού, της πουν στο όνομα της ενότητας της συμμαχίας να ακυρώσει κάποιες από τις επιδιώξεις της»,υποστηρίζει ο διεθνολόγος, Κώστας Υφαντής.
Με την ημερομηνία των διερευνητικών στις 22 του μήνα να πλησιάζει, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια συνάντηση Ακάρ με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ παρά το τεταμένο κλίμα λόγω της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας.